Bent u onderweg met rugklachten?

Langdurig zitten is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van rugpijn op jonge leeftijd. Wist u dat 'zitten' op zich al een belastende houding voor de wervelkolom is?

Heeft u een zittend beroep en ervaart u met regelmaat rugklachten? Bekijk dan snel onze tips of maar een afspraak voor een gratis advies met één van onze Rugexperts!

Ja, ik wil gratis advies

Stilzitten op het werk veroorzaakt rugpijn

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen qua lichamelijk klachten. Zo'n 60 tot 80% van de zittend werkende mensen zal te maken krijgen met rugklachten. Een werkplek waarbij de rug nauwelijks in beweging komt verhoogd dit risico aanzienlijk.

Wanneer u zit worden de onderste wervels in uw rug meer belast dan in een staande houding. De tussenwervelschijven (genaamd discus) worden hierdoor tijdens het zitten continue meer belast. Dit kan bij onvoldoende zitvariatie resulteren in een afname qua belasten vermogen. Hierdoor ontstaat er meer druk op de wervels zelf en kan dit op korte termijn al resulteren in pijn. Op lange termijn loopt u zelfs een verhoogd risico op artrose.

Hoe moet ik dan zitten?

Zitten kan op 2 manieren:

  • Actieve zithouding
  • Passieve zithouding

Een actieve zithouding betekent dan u geconcentreerd en op het puntje van de stoel zit zonder dat u tegen de rugleuning aan zit. Uw rug heeft een lichte holling en helt uw lichaam iets naar voren. Op deze manier zijn uw spieren correct aangespannen en wordt de rug 'minimaal' belast.

Wanneer u deze houding na een tijdje niet kunt volhouden zal u onbewust een passieve zithouding aannemen. U leunt achterwaarts, wat comfortabel lijkt, maar de druk op de wervelschijven aanzienlijk verhoogt. Tevens ontstaat er een belastende rek op de rugspieren, wat kan resulteren in lage rugpijn.

Tips om rugpijn op uw werk te voorkomen!

  • Zorg voor een goede (bureau)stoel met een functie waarbij uw rugleuning holler ingesteld kan worden met tevens de mogelijkheid om de zitsteun aan te kunnen passen.
  • Maak bij een passieve houding gebruik van de rugleuning. Ga daarom altijd goed achterin uw stoel zitten wanneer u uw zithouding aanpast met de rug tegen de leuning.
  • Probeer nooit te lang stil te zitten. Maak regelmatig een holle rug tijdens het zitten en beweeg uw rug en zithouding wanneer het mogelijk is.
  • Een goede actieve zithouding kunt u langer volhouden wanneer u sterke rug- en buikspieren heeft. Spieren beschermen namelijk de wervelkolom tegen overbelasting, maar zorgen ook dat de rug minder belast wordt.
  • Als u iets wilt oprapen of nemen dat wat verder ligt of dat achter u ligt, probeer dan te gaan staan. Draai en buig bewegingen zijn namelijk meer belastend voor uw rug. Gebruik de knieën en spaar de rug.

Vraag een Rugexpert om advies!

Regelmatig zien wij mensen die 'te lang' hebben rondgelopen met rugklachten zonder dat zij daarvoor bij de fysiotherapeut zijn geweest. Veel mensen met rugklachten proberen de pijn zelf op te lossen en gebeurt dit niet altijd op de juiste wijze.

Heeft u hulp bij rugklachten nodig? Wist u dat Fysius gratis inzicht kan bieden in de oorzaak van uw rugklachten, nekklachten of bekkenklachten? Blijf niet langer lopen met vragen en vraag vandaag nog het gratis Rugadvies aan!

Over Fysius Rugexperts

Fysius Rugexperts is al 10 jaar lang dé specialist voor rug- en bekkenklachten.
Wij geven u graag tips en adviezen om samen te werken aan een gezonde rug.

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Welke afspraak wilt u maken?

Ik wil gratis advies van Fysius

Wanneer u twijfelt over de ernst van uw pijn en waar uw klachten vandaan komen raden wij u aan om een afspraak te maken met een Rugexpert op een vestiging naar keuze. Wij bieden u graag een vrijblijvend gesprek aan waarbij één van onze Rugexperts samen met u bekijkt welke klachten u ondervindt. Tevens wordt er een Rugscan gemaakt zodat uw klachten in beeld worden gebracht. U verlaat het kennismakingsgesprek met een persoonlijk advies waar u echt iets aan heeft.


Gratis Rugadvies
Ik wil direct geholpen worden

Met een Intake wordt er direct een afspraak ingepland waarmee u verzekerd bent van goede zorg. Om de oorzaak van uw klachten goed in kaart te brengen bestaat de intake uit een uitgebreid onderzoek. Uw klachten worden namelijk vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Tijdens de intake brengt de Rugexpert deze factoren in kaart en stemt samen met u de haalbare doelen en verwachtingen af. Er wordt een persoonlijk en intensief behandelplan opgesteld, hiermee kunt u direct starten met uw behandeltraject.


Intake