Vrije tijd is voor veel mensen een moment voor zichzelf te doen, tijd voor een hobby of gewoon lekker uit te rusten. Wanneer u rugklachten ervaart wanneer u eigenlijk wilt gaan ontspannen kan het frustrerend werken als deze klachten steeds weer opspelen.
Wat doet u in uw vrije tijd wat mogelijk uw rugklachten kunnen veroorzaken? Een ongelukkige beweging of juist langdurig verkeerde belasting kan namelijk al vervelende klachten tot gevolg hebben.
Tips voor het omgaan met rugklachten
Lees onderstaande 10 punten eens rustig door en kijk of het misschien van toepassing is op uw eigen rug.
Het belangrijkste advies is om in beweging te blijven en te voorkomen dat u lang in dezelfde houding zit. Ga vooral gewoon door met uw dagelijkse activiteiten (huishouden, werk, hobby). Heeft u behoefte aan het losmaken van uw rug? Dan kan het kan prettig zijn om oefeningen te doen. Probeer stress te verminderen. Stress veroorzaakt namelijk op den duur bij een groot aantal mensen rugklachten.
Patricia was de pijn helemaal zat en wilde gewoon weer haar dagelijkse dingen kunnen doen zonder pijn en hulp. Zij werd nieuwsgierig toen zij zag dat Fysius gespecialiseerd is in rugklachten. Zonder grote verwachtingen heeft zij een afspraak gemaakt om te kijken wat Fysius voor haar kan betekenen. Toen zij voor de eerste keer bij Fysius aanklopte, kon ze niet eens uit haar bed komen van de pijn.
"Tijdens de behandelingen pakte de Rugexpert mijn pijn aan en heeft hij mij geleerd hoe ik mijn resultaat kan onderhouden en nieuwe rugklachten kan voorkomen. Deze aanpak werkt ontzettend goed, zeker met het oog op de lange termijn!"
- Patricia Busschers
Ga op je rug liggen met gebogen benen en je voeten plat op de grond. Zorg dat je knieën net voor of boven je enkels staan. Houd je knieën in lijn met je schouders en heupen. Beweeg je bekken vervolgens op en neer en knijp je billen en benen op het hoogste punt zo hard mogelijk samen. Zorg daarbij dat je je rug recht houdt door je buikspieren aan te spannen.
Bovengenoemde spier (ook wel dwarse buikspier genoemd) is een spier die erg belangrijk is bij de rompstabiliteit. Dit is een 'local stabilizer'. Het is belangrijk dat u leert hoe u deze kan aanspannen. Ga voor de oefening op uw rug liggen. Plaats uw vingertoppen aan de binnenzijden van de heupbotten aan de voorkant van uw bekken. Trek vervolgens uw navel in (en neem als u het moeilijk vindt, in gedachte dat u een strakke riem aantrekt). U voelt de transversus abdominis aanspannen tegen uw vingertoppen.
Is de Superman te zwaar voor je? Dan kun je eventueel ook één been of één arm de lucht in doen. Zorg dat je been en arm niet aan dezelfde kant zitten en wissel daarna. Je kunt ook alleen je armen omhoog doen en vervolgens alleen je benen.
Oefeningen kunnen het herstel van lage rugpijn niet versnellen. Toch vinden sommige mensen het prettig om wat rekoefeningen te doen. Als reactie op de pijn spant u bepaalde spieren extra aan. Rekoefeningen kunnen dan helpen deze spieren weer te laten ontspannen.
Het aantal oefeningen dat geschikt is om te helpen bij het herstel van uw rug is beperkt. Wij raden het af om zonder raadpleging van een Rugexpert andere oefeningen te doen. Wanneer u de verkeerde oefeningen uitvoert kunnen juist klachten ontstaan. Houden uw klachten aan zoek dan tijdig hulp bij een Rugexpert.
Veel mensen krijgen ooit in hun leven, in meer of mindere mate, last van rugklachten. Wanneer u merkt dat uw rug opspeelt adviseren wij u in eerste instantie de pijn niet te ontzien; hierdoor worden namelijk andere spieren extra belast en loopt u het risico nieuwe klachten te ontwikkelen. Houdt de pijn langer dan 2 weken onverminderd aan dan is de kans aanwezig dat het natuurlijk herstel niet vanzelf gaat. Zoek op tijd hulp; doorlopen brengt immers de nodige risico’s met zich mee.
Onze Rugexperts helpen u graag.
Telefonisch aanmelden: 0800 222 22 27