Heb je lage rugpijn?

Lage rugpijn, ook wel 'spit' of 'lumbago' genoemd, kunnen vervelende klachten met zich mee brengen zoals uitstraling naar de bil, een bewegingsbeperking of het niet goed kunnen bewegen. Word je belemmerd door lage rugpijn? Lees wat Fysius met behulp van een gratis rugadvies voor jou kan betekenen en laat niet langer meer een dag bepalen door je lage rugklachten!

Maak een afspraakGratis Rugadvies

 

Wat te doen bij lage rugpijn?

 1. Blijf in beweging en beperk bedrust. Het bewegen van je spieren kan er voor zorgen dat je rugpijn minder wordt en helpt bij je herstel. Blijf dus ook niet te lang in dezelfde houding zitten.
 2. Blijf je dagelijkse activiteiten uitvoeren. En beweeg; bijvoorbeeld wandelen, zwemmen en fietsen.
 3. Werk aan ontspanning. Stress, depressieve gevoelens en angst om te bewegen zorgen ervoor dat de rugpijn minder snel over gaat. Blijf werken aan ontspanning.
 4. Gezond leven. Overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn. Blijf gezond leven.

We weten dat rugpijn ontzettend veel pijn kan doen en invloed kan hebben op je humeur en emoties. We weten van rugklachten dat de mate van pijn niet in verhouding staat met schade. Dat betekent dat het meestal goed is om te blijven bewegen, ook wanneer je pijn hebt.

Symptomen bij pijn in je onderrug

Iedere persoon is uniek en heeft zijn/haar eigen bouw. Lage rugpijn komt zowel linksonder als rechtsonder voor. Vaak is het moeilijk om de specifieke plek aan te wijzen. De klachten kunnen zowel langzaamaan als plotseling ontstaan. De symptomen van lage rugklachten kunnen daardoor erg uiteenlopen.

Veel voorkomende symptomen van lage rugpijn:  

 • De pijn zit tussen de onderste ribben en bilplooien en kan zowel links als rechtsonder in je rug voorkomen.
 • De rugpijn kan uitstralen naar billen en/of benen.
 • Stijve/vastzittende rug
 • Zeurende pijn onderin de rug
 • Pijnscheuten of krampen onderin de rug
 • Plotselinge krampen, bij bepaalde bewegingen
 • Uitstraling van de pijn naar de bilstreek/dijen
 • Lichte tot hevige, soms stekende pijn onderin de rug

Lage rugpijn bij liggen?

Heb je last van lage rugpijn wanneer je ligt? Dan kan het zijn dat je een matras hebt dat niet past bij jouw rug en je onvoldoende ondersteunt. Een te hard matras zorgt bijvoorbeeld dat je te weinig drukpunten hebt om je rug te ondersteunen en een te zacht matras kan ervoor zorgen dat je te ver wegzakt (en je rug teveel buigt). Belangrijk is om op zoek te gaan naar een matras dat past bij jouw rug.

Pijn in onderrug rechts?

Heb je last van rugpijn aan de rechterkant van je rug? Dan kan het zijn dan je je spieren te eenzijdig hebt belast. Misschien heb je iets getild of verkeerd gelegen, waardoor je spieren aan één kant van je lichaam harder hebben moeten werken, waardoor spierpijn kan ontstaan. Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven zodat de spieren weer losser worden en de pijn verminderd.

Pijn in onderrug links?

Net als bij rugpijn aan de rechterkant van je rug, kan het zijn dat je rugpijn aan de linkerkant van je rug is ontstaan door eenzijdige belasting. Door bijvoorbeeld te zwaar tillen of door verkeerd gelegen te hebben, kan het zijn dat je spieren aan één kant van je lichaam harder hebben moeten werken, waardoor spierpijn is ontstaan. Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven zodat de spieren weer losser worden en de pijn verminderd.

Lage rugpijn uitstraling heup?

We zien regelmatig dat rugklachten samengaan met bil- of heupklachten. Deze combinatie komt dus vaker voor. Je kunt hiervoor bij Fysius een behandeling starten.

Lage rugpijn uitstraling been?

Straalt je rugpijn uit naar je been? Heel soms komt een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) voor, meestal veroorzaakt door een hernia in de onderrug. Je kunt hiervoor bij Fysius een behandeling starten.

Oorzaken van rugpijn in de onderrug

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het is een veel voorkomende klacht. Als je het eenmaal hebt gehad, keert het helaas vaak terug. Na drie maanden is ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld, maar sommige mensen blijven langer last houden van lage rugpijn.

Het is meestal niet duidelijk hoe lage rugpijn precies ontstaat. Wat we weten is dat het vaak te maken heeft met meerdere factoren. Zoals je fysieke en mentale gesteldheid, je leefstijl en je werk. 

Gelukkig is er bij minder dan 1% van de mensen met lage rugpijn een zeldzame oorzaak (een afwijking van de wervelkolom, botbreuk, infectie, ontsteking of tumor) voor de rugklachten gevonden.

Voor mogelijke oorzaken kun je denken aan:

 • Al vaker last van rugklachten gehad
 • Te weinig of te eentonig bewegen
 • Overgewicht
 • Roken
 • Andere gezondheidsklachten: bekkenbodemklachten, diabetes, hart- en vaatzieken, etc.
 • Depressie
 • Angst
 • Zwaar fysiek werk
 • Mentale druk tijdens werk
 • Eenzijdig werk

Blijven bewegen helpt bij lage rugklachten. De rugklachten kunnen flink beperkend zijn en het moeilijker maken om te bewegen. Het zal dus niet het eerste zijn waar je aan denkt maar bewegen zal je helpen sneller te herstellen.

Lage rugpijn (laten) behandelen

Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw rugklachten.

 • Wil je jouw rug vrijblijvend laten onderzoeken door een Rugexpert van Fysius? Dan bieden wij jou een gratis Rugadvies aan op één van onze vestigingen naar keuze.
 • Wil je direct starten met een behandeling? Dan kun je het beste beginnen met een intake. Tijdens de intake voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van je klachten in kaart te brengen.

 

Op zoek naar een vestiging bij jou in de buurt?

Fysius vestigingen in de buurt van :

Over Fysius Rugexperts

Heb je al enige tijd last van lage rugklachten en/of rugpijn? Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw rugklachten en rugpijn.

Fysius Rugexperts is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het effectief behandelen van lage rugklachten. Heb je nog specifieke vragen over je lage rugklachten? Neem dan gerust contact met ons op via 088 002 1700 of maak gebruik van onze live chat (rechtsonder op onze website)! Wij helpen je graag!

Maak een afspraakGratis Rugadvies

9,2
met 900+ waarderingen
8,9
van 6000+ cliënten
8,8
met 12.000+ ervaringen