Rugpijn of rugklachten bij de overgang?

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van iedere vrouw, waarin haar vruchtbaarheid verminderd. De menstruatie neemt af en stopt uiteindelijk. De overgang brengt vele kwaaltjes met zich mee. Denk daarbij aan opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. (Lage) Rugpijn en rugklachten is een atypische klacht, wat inhoud dat de oorzaak niet altijd duidelijk is. De rugklachten en rugpijn kunnen door de overgang veroorzaakt worden, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Maak nu een afspraak!

Mogelijke oorzaken van rugpijn bij de overgang

Spier- en gewrichtsklacht

Tijdens de overgang maakt oestrogeen collageen aan, een eiwit dat onder andere uw banden, pezen en spieren soepel houdt. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang kunnen spieren en gewrichten stijf worden.

Botontkalking

Na de overgang komt botontkalking vaker voor. Tot het 30e levensjaar worden botten steeds sterker en na het 35e levensjaar draait dit proces weer om. Dit heeft als gevolg dat botten na het 35e levensjaar steeds zwakker worden. Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd. Het hormoon oestrogeen zorgt voor het soepel houden van uw spieren en gewrichten, maar ook voor sterke botten. Wanneer in de overgang de aanmaak van dit hormoon afneemt, neemt de bescherming van de botten ook af. Dit zorgt ervoor dat de botten brozer worden.

Overige oorzaken

Naast de overgang is het ook mogelijk dat overbelasting door bijvoorbeeld uw werk, zwakke buikspieren, een verkeerde slaaphouding, artrose (slijtage) of stress kan resulteren in (lage) rugpijn of rugklachten.

Verwarring menopauze en overgang

De overgang wordt vaak verward met de menopauze. De menopauze is de laatste menstruatie in het leven van een vrouw. Soms is deze menstruatie heftiger dan andere. Menstruatie en (lage) rugpijn en rugklachten gaan vaak samen. 

Wat kunt u doen tijdens rugpijn tijdens de menopauze/overgang

  1. Zorg voor voldoende beweging
  2. Zorg voor een stevige rug

Bij Fysius kunnen we u oefeningen geven om uw rug te verstevigen

  1. Train uw buikspieren
  2. Zorg voor ontspanning

Wat kan Fysius voor u betekenen bij rugklachten en/of rugpijn?

De bovenstaande tips kunt u zelf toepassen om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van rugklachten en rugpijn tijdens de overgang. Heeft u nog specifieke vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 - 222 22 27 of maak gebruik van onze live chat! Wij helpen u graag!

Wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Vind een vestiging bij u in de buurt!

Met ruim 30 behandelcentra altijd bij u in de buurt! Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder uw postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 0800 - 222 22 27 (gratis) en maak vandaag nog een afspraak.