Afspraak maken
Binnen 1 minuut geregeld
Heb je last van buikpijn én rugpijn tegelijk? Dan kan er een verband zijn tussen deze klachten. De oorzaken van de rug- en buikklachten variëren van onschuldig tot ernstig. De klachten zorgen vaak voor een onaangenaam en vermoeid gevoel.
Als je last van rugklachten en buikpijn hebt, dan is het eerst belangrijk de oorzaak te achterhalen. Zodra je de oorzaak van je klachten weet, kun je deskundig behandeld worden. In onderstaande artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken en symptomen en hoe je de klachten verhelpt. Twijfel je over je klachten? Neem dan contact met ons op.
De oorzaken en symptomen van buikpijn en rugpijn lopen uiteen. Pijn in de buik, onderbuik of misselijkheid in combinatie met rugpijn heeft verschillende oorzaken, zoals: maagzweren, galstenen, nierstenen, blaasontsteking of stress. Rug- en buikpijn uiten zich vaak door vermoeidheidsklachten, een verminderde eetlust, misselijkheid, boeren, ontlastingsproblemen, koorts of plasproblemen
Daarnaast ontstaat de pijn soms ook als gevolg van ovulatie, een bevalling of menstruatie:
Rugpijn en buikpijn komt ook vaak voor in combinatie met vermoeidheid. Er zijn meerdere oorzaken van rug- en buikpijn en een moe gevoel: denk bijvoorbeeld aan spierpijn, maag- en darmproblemen of ontstekingen. Daarnaast spelen psychologische factoren zoals stress of angst ook een belangrijke rol. Alhoewel de vermoeidheid vaak als gevolg ontstaat van de gezondheidsklachten, is (chronische) vermoeidheid soms ook een oorzaak van de rug- en buikklachten. Door de vermoeidheid, ontstaat bijvoorbeeld spierpijn in de rug of in de buik.
Een andere veelgenoemde combinatie is rugpijn, buikpijn en misselijkheid. Enkele oorzaken van deze combinatie zijn: spijswegproblemen, urineweginfecties, nierstenen, alvleesklierontsteking of een zwangerschap.
Soms uiten de buik- en rugklachten zich in combinatie met pijn of klachten in de organen. Bekijk hieronder combinaties gerelateerd aan je organen en klik op de link voor specifieke informatie over deze klachten:
Herken je bovenstaande klachten? Neem dan eerst contact op met je huisarts voordat je een afspraak maakt bij Fysius. De huisarts sluit eventuele ernstige oorzaken van jouw klachten uit en kan je doorverwijzen voor een fysiotherapiebehandeling.
Bekijk eventueel ook de tips van Thuisarts.nl tegen buikpijn.
Verwijst jouw huisarts je door naar ons en wil je een behandeling starten om van jouw klachten af te komen? Dan brengen we eerst jouw situatie in kaart via een intake. Als we de mogelijke oorzaak van jouw klachten inzichtelijk hebben, gaan we samen aan de slag met een gerichte behandeling. Liever eerst vrijblijvend kennismaken? Tijdens een gratis Rugadvies kijken we naar jouw rug en geven we een advies over een mogelijke behandeling.