Buikpijn en rugpijn, wat kan het zijn?

Heb je last van buikpijn én rugpijn tegelijk? Dan kan er een verband zijn tussen deze klachten. De oorzaken van de rug- en buikklachten variëren van onschuldig tot ernstig. De klachten zorgen vaak voor een onaangenaam en vermoeid gevoel.

Wanneer je last van rugklachten en buikpijn hebt, dan is het eerst belangrijk de oorzaak te achterhalen. Zodra je de oorzaak van je klachten weet, kun je deskundig behandeld worden. In onderstaande artikel lees je meer over de mogelijke oorzaken en symptomen en hoe je de klachten verhelpt. Twijfel je over je klachten? Neem dan contact met ons op.

Afspraak makenGratis Rugadvies

Oorzaken rugpijn en buikpijn

De oorzaken van buikpijn en rugpijn lopen uiteen. Pijn in de buik, onderbuik of misselijkheid in combinatie met rugpijn heeft verschillende oorzaken, waaronder:

 • Maagzweren
 • Galstenen
 • Nierstenen
 • Blaasontsteking
 • Stress

Daarnaast ontstaat de pijn soms ook als gevolg van ovulatie, een bevalling of menstruatie:

Specifieke combinaties met buikpijn en rugpijn

Soms uiten de buik- en rugklachten zich in combinatie met pijn of klachten in de organen. Bekijk hieronder combinaties gerelateerd aan je organen en klik op de link voor specifieke informatie over deze klachten:

Bekijk eventueel ook de tips van Thuisarts.nl tegen buikpijn.

Symptomen van rugpijn en buikpijn

Naast rugpijn en buikpijn, zijn er ook andere symptomen die duiden op een probleem. Heb je last van één of meerdere symptomen? Neem dan eerst contact op met je huisarts voordat je een afspraak maakt bij Fysius. De huisarts sluit eventuele ernstige oorzaken van jouw klachten uit en kan je doorverwijzen voor een fysiotherapiebehandeling. De meest voorkomende symptomen:

 • Verminderde eetlust
 • Braken/overgeven
 • Boeren
 • Koorts
 • Misselijkheid
 • Problemen met je ontlasting
 • Problemen met plassen
 • Vermoeidheid

Behandeling van buikpijn- en rugpijnklachten

Verwijst jouw huisarts je door naar ons en wil je een behandeling starten om van jouw klachten af te komen? Dan brengen we eerst jouw situatie in kaart via een intake. Als we de mogelijke oorzaak van jouw klachten inzichtelijk hebben, gaan we samen aan de slag met een gerichte behandeling. Liever eerst vrijblijvend kennismaken? Vraag dan een gratis Rugadvies aan. Tijdens een gratis Rugadvies kijken we naar jouw rug en geven we een advies over een mogelijke behandeling. Met behulp van dit adviesgesprek en een eerste kennismaking krijgen we een beeld van de oorzaak van jouw klachten en adviseren we jou over de mogelijke oplossingen.

Over Fysius Rugexperts

Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rugpijn in combinatie met buikpijn en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen klachten. Jouw persoonlijke Rugexpert maakt inzichtelijk waar jouw klachten vandaan komen. Hierdoor begrijp je zelf wat de oorzaken van jouw rugklachten zijn. Met een persoonlijk behandelplan ga je samen met de Rugexpert aan de slag met jouw rugklachten.

Heb je nog specifieke vragen over je lage rugklachten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Afspraak makenGratis Rugadvies

Altijd een vestiging bij jou in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Wij bieden


“Na 3 jaar rugpijn ben ik eindelijk van mijn klachten af. Ik ben heel blij met de aanpak van Fysius.”
Natasja Walstra, cliënt bij Fysius