Oorzaak van rugklachten of rugpijn op het werk

Rugklachten en nekklachten die door je werk veroorzaakt worden, kunnen veel invloed hebben op je dagelijks leven. Je werk, huishouding of hobby’s zoals sporten of tuinieren kunnen hieronder lijden. De klachten kunnen zowel in de bovenrug als de onderrug ontstaan.

Oorzaak van rugklachten of rugpijn op het werk

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die jouw rugklachten of rugpijn op het werk kunnen veroorzaken. Zittend werk kan erg belastend zijn voor je rug, maar ook zwaar werk waarbij je veel moet tillen kan rugklachten en rugpijn veroorzaken. Een minder bekende oorzaak is stress, maar dit komt toch regelmatig voor.

Rugklachten door zittend werk

Eén van de meeste voorkomende oorzaken van rugpijn tijdens het zitten is een verkeerde lichaamshouding tijdens kantoorwerk. Denk bijvoorbeeld aan onderuitgezakt zitten of met een gebogen nek achter de computer zitten. Vooral wanneer je lange tijd in deze houding blijft zitten, kunnen klachten ontstaan of verergeren.

Enkele tips om je zithouding op het werk te verbeteren

  • Rechte/actieve rug (geen bolle of juist holle rug)
  • Billen goed aangeschoven tegen de stoelleuning
  • Knieën in 90 graden met de voetzolen recht op de grond
  • Schouders ontspannen (niet naar voren hangen)
  • Nek ontspannen
  • Hoofd rechtop en naar voren kijkend
  • Ellebogen zijn ondersteund en hebben een hoek van 90 graden, leunend op de armleuningen van de stoel

En onthoud: de beste houding is je volgende houding. Het allerbelangrijkste is dat je niet te lang op dezelfde manier blijft zitten. Beweging is enorm belangrijk om klachten te voorkomen.

Rugklachten door zwaar lichamelijk werk

Ook zwaar lichamelijk werk zoals stratenmaker, schoonmaakster of werk op de bouw kunnen resulteren in rugklachten en rugpijn. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door veel bukken of zwaar tillen op je werk.

Een goede tilbeweging

Om de rug zo min mogelijk te belasten bij het tillen raden wij je aan om vooral gebruik te maken van je beenspieren en knieën. Let daarbij op dat je niet vanuit een gedraaide beweging tilt. Ook te zwaar tillen kan rugpijn veroorzaken.

Rugklachten door stress op het werk

Als mensen (langdurig) stress ervaren, gaat dit vaak gepaard met lichamelijke klachten. Rugpijn is daarbij een veelvoorkomende klacht als het gaat om stress. Onze Rugexperts kunnen je helpen de oorzaak van je klachten te achterhalen.

Wat kan Fysius betekenen voor mijn rugklachten door werk?

Herken je één van de bovenstaande klachten of is voor jou de oorzaak van je rugklachten nog steeds onduidelijk. Neem dan vrijblijvend contact op met Fysius. Door onze gespecialiseerde kennis van rug- en nekklachten, kunnen we jou heel gericht helpen met je specifieke klacht. We helpen je graag!

Meer informatie?

Heb je nog specifieke vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 088 - 002 1700.

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Vind een vestiging bij jou in de buurt!

Met meer dan 30 behandelcentra altijd bij jou in de buurt! Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder je postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 088 002 1700 en maak vandaag nog een afspraak.