Rugklachten of rugpijn door wielrennen?

Een lekker stukje recreatief fietsen of wielrennen kan vervelend zijn wanneer u rugklachten en/of rugpijn heeft tijdens of na het fietsen. Wanneer rugklachten en rugpijn een belemmering zijn om te kunnen wielrennen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Maak nu een afspraak

Oorzaak van rugklachten en rugpijn bij wielrennen

Het kan zijn dat u al last had van rugklachten, maar dat deze door het wielrennen verergerd worden. In dit geval is het verstandig om een afspraak te maken bij Fysius om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Het kan ook zijn dat uw wielrenfiets niet goed afgesteld staat. Hiervoor kan u terecht bij de fietsenmaker.

Mogelijke verbeteringen wielrenpositie:

  • Slechte core stability (stabiele houding);
  • Bekkenscheefstand;
  • Niet goed ingestelde fietspositie.

Enkele tips om rugklachten of rugpijn te verminderen tijdens het wielrennen

1. Beginnende wielrenner: gewenning en conditie opbouw

Vaak zijn de eerste klachten een teken dat uw lichaam moet wennen aan een nieuwe situatie. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer u een nieuwe wielrenfiets heeft aangeschaft of wanneer u voor het eerst een intensieve wielrenroute beoefent. Naarmate u meer gewend bent aan het wielrennen en uw conditie verbetert, nemen de klachten vaak af.

2. Voor de dagelijkse wielrenner: Krachttraining voor u rug

Door regelmatig krachttraining te beoefenen, met name gericht op de ‘core’ (de buikspieren en rugspieren), wordt de rug sterker. En daar heeft u gemak van tijdens het wielrennen.  Een voorbeeld van een goede core-oefening is planking.

3. Juiste afstelling van uw wielrenfiets

Zorg dat de hoogte van uw stuur en zadel goed is afgesteld naar uw lichaam. Laat u adviseren door een professionele fietsenmaker over de juiste verhouding en instellingen van het stuur en zadelhoogte van uw wielrenfiets.

4. Blijf fietsen!

Veel mensen proberen hun rugpijn te verhelpen door middel van rust waarbij ook het wielrennen even achterwege wordt gelaten. Maar om rugklachten te voorkomen is het juist heel belangrijk om verschillende houdingen af te wisselen en voldoende te bewegen. Wielrennen in combinatie met rugoefeningen is daarom juist goed en gezond voor uw rug.

Bestaande rugklachten en rugpijn tijdens het fietsen

Het is mogelijk dat u last krijg van bestaande rugklachten en rugpijn tijdens het wielrennen. Bijvoorbeeld slijtage, werk- en/of privé-belasting of een hernia. De oorzaak ligt dan niet bij het wielrennen, maar de rugklachten of rugpijn kunnen wel geprovoceerd worden door het fietsen. In dit geval is het verstandig om een afspraak te maken bij Fysius om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar uw rugklachten en rugpijn vandaan komen en op basis daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen om te werken aan een optimaal behandelresultaat.

Meer informatie?

Heeft u nog specifieke vragen over rugklachten en rugpijn door wielrennen? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 - 222 22 27 of maak gebruik van onze live chat! Wij helpen u graag! 

Wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Vind een vestiging bij u in de buurt!

Met ruim 30 behandelcentra altijd bij u in de buurt! Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder uw postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 0800 - 222 22 27 (gratis) en maak vandaag nog een afspraak.