Rugklachten of rugpijn bij het zwemmen?

Veel mensen gaan zwemmen, juist omdat ze last hebben van rugklachten. Zwemmen is erg geschikt voor het verbeteren van de gezondheid en conditie, maar het kan soms de rugklachten en rugpijn ook verergeren. Bijvoorbeeld wanneer u op de borst gaat zwemmen. Er wordt dan vaak met het hoofd boven water gezwommen of het hoofd wordt tijdens het ademhalen boven water getrokken. Hierdoor ontstaat veel spanning op de nek- en rugspieren, waardoor de klachten tijdens het zwemmen juist kunnen verergeren.

Maak nu een afspraak

Wat kan de oorzaak zijn van rugklachten/rugpijn bij zwemmen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom u rugklachten ervaart tijdens of na het zwemmen. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerde zwemtechniek. De onderrug kan te ver uitgerekt blijven bij de schoolslag, borstcrawl of vlinderslag. Rugklachten en rugpijn kunnen ook worden veroorzaakt doordat de bovenrug continu naar achteren wordt getrokken wanneer u ademhaalt. Hierdoor kunnen ook de nekspieren door het zwemmen overbelast raken.

Enkele tips voor rugklachten en rugpijn bij het zwemmen

  • Rol het lichaam zijwaarts en houd de kin ingetrokken wanneer u ademhaalt tijdens de borstcrawl in plaats van uw hoofd naar achter gooien;
  • Gebruik de correcte techniek tijdens borstslag of borstcrawl: houd u lichaam recht in het water (buikspieren aangespannen) en uw hoofd recht in plaats van opgeheven;
  • Gebruik eventueel een snorkel om bewegingen van uw hoofd te verminderen tijdens het ademen.

Soms zijn de klachten niet te verhelpen met bovenstaande tips. Blijven uw rugklachten aanhouden? In dit geval is het verstandig om een afspraak te maken bij Fysius om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar uw rugklachten en rugpijn vandaan komen en op basis daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen om te werken aan een optimaal behandelresultaat.

Meer informatie?

Heeft u nog specifieke vragen over uw rugklachten en rugpijn tijdens en/of na het zwemmen? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 - 222 22 27 of maak gebruik van onze live chat! Wij helpen u graag! 

Wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Vind een vestiging bij u in de buurt!

Met ruim 30 behandelcentra altijd bij u in de buurt! Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder uw postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 0800 - 222 22 27 (gratis) en maak vandaag nog een afspraak.