De klachten bij een rughernia zijn ernstig en geven een scherpe pijn in de rug, met uitstraling naar de benen. Vaak heb je last van spierkrampen en is de pijn dusdanig ernstig, dat het je enorm beperkt in het dagelijks leven.

Start een behandelingMeer informatie

 Wat is een rughernia?

Tussen de wervels van je rug zitten soepele schijfjes: de tussenwervelschijven. Bij een hernia is er sprake van een breuk of een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Soms geeft dit helemaal geen klachten, maar wanneer de uitpuiling op een zenuw gaat drukken, kan dit intense pijn tot gevolg hebben. Het kan ook leiden tot pijn op één specifieke plek, zoals pijn in een bil of been.

  Symptomen

De symptomen van een rughernia lijken op de symptomen van andere (lage) rugklachten. Slechts bij 5% van de mensen met rugklachten is er sprake van een hernia. Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken met een Rugexpert om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van je klachten. De behandeling van een hernia verschilt namelijk ten opzichte van een behandeling voor andere soorten (lage) rugklachten. Bij een hernia kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Ernstige pijn in de rug en/of in een been of bil
  • Spierkrampen
  • De pijn beperkt je in het dagelijks leven

 Hoe ontstaat een rughernia?

Bij een groot deel van de mensen met een rughernia is er sprake van een aangeboren zwakte van het weefsel van de tussenwervelschijven. Echter kan een hernia ook ontstaan wanneer je je rug verkeerd belast of verzwakte rugspieren hebt.

Vaak geeft een hernia overigens helemaal geen klachten. Een hernia met klachten komt het meeste voor bij mensen tussen de 25 en de 50 jaar met een zwaar belastend beroep. Verkeerd of te zwaar belasten van de rug kan namelijk ook leiden tot een rughernia.

Veroudering kan de kans op een hernia ook vergroten: de tussenwervelschijf kan naar verloop van tijd namelijk zwakker worden en er kan slijtage ontstaan.

 Wat kan ik doen aan een rughernia?

Wanneer er sprake is van een acute hernia, dan is het belangrijk om hiervoor in behandeling te gaan. Vaak is een operatie ook mogelijk, maar dit is niet altijd nodig. Het lichaam ruimt de uitpuiling vaak binnen drie maanden vanzelf op.

Wanneer het lichaam de uitpuiling niet zelf opruimt, kan een onbehandelde acute rughernia echter leiden tot een chronische hernia, waarbij behandeling veel moeilijker is.

Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken met een Rugexpert om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van je klachten. De behandeling van een hernia verschilt namelijk ten opzichte van een behandeling voor andere soorten (lage) rugklachten.

Heb je een acute hernia? Dan is het wenselijk om buigen, bukken en tillen zoveel mogelijk te vermijden. Dit vergroot namelijk de druk op de tussenwervelschijf en zo ook op de hernia. Probeer dus zo min mogelijk te zitten. Als je toch wil zitten, doe dit op een rechte stoel en blijf goed rechtop zitten. Zoek de pijn niet op. In beweging blijven door te lopen afwisselend met rust door te liggen, is bij een acute hernia erg belangrijk. Dit geldt echter alleen voor een acute hernia.

 Hoe kan ik een rughernia voorkomen?

Kijk kritisch naar een leefstijl. Doe je zwaar belastend werk? Gebruik je daarbij je rug op de juiste manier? Werk je aan het versterken van je rugspieren? Het is belangrijk om te zorgen voor sterke rugspieren, een goede afwisseling tussen beweging en rust en een goede balans tussen de belasting en belastbaarheid van je rug.

Hoe worden rugklachten behandeld?

Afhankelijk van het type rugklacht dat je hebt, stellen we een behandelplan op. Tijdens je behandeling zetten we vaak een combinatie van behandelmethoden in om je zo goed mogelijk van je klachten af te helpen. Niet alle aandoeningen zijn te genezen, maar de (pijn)klachten zijn wel te behandelen. Een hernia kan bijvoorbeeld niet weggaan door fysiotherapie, maar door fysiotherapie kan je vaak wel leren je rug zo te gebruiken, dat je geen pijn meer hebt.

Afspraak makenMeer informatie