Langdurige of chronische klachten

U behoort tot de 2 miljoen Nederlands die last hebben van rugklachten. Dat kan komen doordat u een risicoberoep beoefent, een zwaar belastende sport uitoefent of doordat uw rug meer wordt belast dan dat er aan belasting mogelijk is. Wij hopen dat u zolang mogelijk mag blijven genieten van uw gezonde rug. Daarom willen wij u enkele tips en adviezen aanbieden.

We spreken van chronische rugpijn als de klachten langer dan 3 maanden aanhouden. Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk, op de thuissituatie en op het sociale leven. Dat maakt chronische rugpijn zo ingrijpend. Deze groep ‘chronische rugpijn’ is erg groot: uit de cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten!

"Mensen die bij ons komen hebben vaak al langer dan 10 jaar last van rugklachten en zijn vaak verbaasd over de resultaten die er nog te behalen zijn. Leg u er niet bij neer, maar laten we samen werken aan een leven zonder rugpijn!” 

– Drs. Gijs Lemmers, Rugexpert en vestigingsverantwoordelijke Fysius Arnhem

Waar op te letten om uw rug te behouden?

Voor het behoud van uw rug is het belangrijk om te letten op bijvoorbeeld de zithouding bij zittend werk en de manier van tillen thuis of op het werk. Ook wanneer er grote veranderingen komen in uw dagelijkse routine is het belangrijk te letten op nieuwe vormen van belasting voor uw rug; bijvoorbeeld als u een andere baan heeft gevonden, wanneer de thuissituatie verandert door de geboorte van een kindje of wanneer de rolverdeling thuis verandert door andere aanleidingen. Daarnaast attenderen wij u graag op onverantwoorde (sport oefeningen). In de praktijk komt het voor dat trainers/instructeurs oefeningen voorschrijven of verwachtingen opleggen die niet realistisch zijn. Luister daarom altijd naar uw eigen lichaam en wees baas over eigen rug. Als u pijn ervaart als gevolg van sporten is dit een teken van overbelasting en daarmee een eerste signaal dat u klachten aan het ontwikkelen bent. Als dergelijke pijn te lang aanhoudt is het tijd om Kent u iemand met rugklachten? Help hem of haar een oplossing te vinden door te wijzen op de mogelijkheid van een gratis Rugconsult bij Fysius Rugexperts. Onze Rugexperts staan klaar om te helpen.

Wat te doen als u wel klachten krijgt? Veel mensen krijgen ooit in hun leven, in meer of mindere mate, last van rugklachten. Wanneer u merkt dat uw rug opspeelt adviseren wij u in eerste instantie de pijn niet te ontzien; hierdoor worden namelijk andere spieren extra belast en loopt u het risico nieuwe klachten te ontwikkelen. Houdt de pijn langer dan 2 weken onverminderd aan dan is de kans aanwezig dat het natuurlijk herstel niet vanzelf gaat. Zoek op tijd hulp; doorlopen brengt immers de nodige risico’s met zich mee. Onze Rugexperts helpen u graag.

Oefeningen voor het behoud van uw gezonde, sterke rug

Wilt u werken aan het behoud van een gezonde, sterke rug? Wij hebben een aantal thuisoefeningen voor u geselecteerd die hiervoor geschikt zijn.

Titel

Beschrijving

Titel

Beschrijving

Titel

Beschrijving

Het aantal oefeningen dat geschikt is voor het behoud van uw rug is beperkt. Wij raden het af om zonder raadpleging van een Rugexpert andere oefeningen te doen. Wanneer u de verkeerde oefeningen uitvoert kunnen juist klachten ontstaan.

Wat te doen als u meer klachten krijgt?

Veel mensen krijgen ooit in hun leven, in meer of mindere mate, last van rugklachten. Wanneer u merkt dat uw rug opspeelt adviseren wij u in eerste instantie de pijn niet te ontzien; hierdoor worden namelijk andere spieren extra belast en loopt u het risico nieuwe klachten te ontwikkelen. Houdt de pijn langer dan 2 weken onverminderd aan dan is de kans aanwezig dat het natuurlijk herstel niet vanzelf gaat. Zoek op tijd hulp; doorlopen brengt immers de nodige risico’s met zich mee.

Onze Rugexperts helpen u graag.

    Afspraak maken    

Help hem of haar een oplossing te vinden door te wijzen op de mogelijkheid van een gratis Rugconsult bij Fysius Rugexperts. Onze Rugexperts staan klaar om te helpen.