Heb je een chronische klacht? Dan kan het zijn dan je in aanmerking komt voor een Chronische Aandoening/Indicatie. In dat geval vergoedt je zorgverzekeraar jouw behandelingen (vanaf de 21e behandeling) vanuit de basisverzekering.

Kom je in aanmerking?

Ook als je een chronische klacht hebt, kom je niet altijd in aanmerking voor een Chronische Indicatie. Jouw klacht is een Chronische Aandoening/Indicatie voor de verzekeringswet als deze voorkomt op Bijlage 1. van Besluit Zorgverzekering, ook wel bekend als de Lijst Borst. Deze kan je vinden op www.zorgvergoeding.com. Op deze pagina vind je ook een lijst met chronische aandoeningen die we vaker terugzien bij Fysius.

Wat heb je nodig?

Om een behandeltraject te starten met een Chronische Indicatie, hebben wij een verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Neem deze mee naar je afspraak bij Fysius. Zorg dat je verwijzing voldoet aan de volgende voorwaarden:

  1. De verwijzing is opgesteld door je huisarts of specialist;
  2. Jouw specifieke Chronische Aandoening staat op de verwijzing en komt exact overeen met de omschrijving van Lijst Borst;
  3. Heb je een operatie gehad die volgens Lijst Borst in aanmerking komt? Dan moet de operatiedatum ook op de verwijzing staan;
  4. De verwijsdatum mag niet later zijn dan de dag dat je start met het chronische behandeltraject bij Fysius.

Ben je eerst ergens anders behandeld?

Is je chronische behandeltraject al gestart bij een andere praktijk, maar wil je nu bij Fysius in behandeling? Dat kan! In dat geval hebben we het volgende van je nodig:

  • De verwijzing, opgesteld door een huisarts of specialist, voorzien van exacte omschrijving van je Chronische Aandoening en eventueel van een operatiedatum (zie hierboven);
  • De startdatum van het eerdere chronische traject bij de andere praktijk;
  • Het aantal behandelingen (met indicatiecode 008) dat de andere praktijk al heeft gedeclareerd bij je zorgverzekeraar;
  • De exacte chronische diagnosecode waarmee de vorige praktijk je behandelingen declareerde.

Deze gegevens kun je opvragen bij jouw vorige praktijk.

Wanneer kan je starten?

Als jouw klacht aan bovenstaande punten voldoet én je de benodigde gegevens kunt aanleveren, beoordelen we je aanvraag om te kijken of en wanneer we kunnen starten met een chronisch traject. Jouw Rugexpert kan je facturatie voor een periode van maximaal twee weken pauzeren wanneer je nog geen verwijzing hebt.

Wat wordt vergoed?

Voor verzekerden van 18 jaar en ouder worden de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit je aanvullende verzekering, of betaal je de deze zelf. Je kunt hiervoor ook een Rug Vitaal Pakket bij ons afsluiten, wat je behandelingen voordeliger maakt.

Vanaf de 21e behandeling vergoedt je zorgverzekeraar je behandelingen. Let wel op: vanaf de 21e behandeling gaan de behandelingen eerst van je eigen risico af. Deze vergoeding is wettelijk bepaald. Behandelingen worden nooit opnieuw in rekening gebracht, ook niet bij het overstappen van zorgverzekeraar.

Voor kinderen tot 18 jaar worden alle behandelingen bij een Chronische Aandoening volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Worden mijn behandelingen vergoed?

Chronische aandoeningen die wij vaker zien

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over je chronische indicatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 088 002 1700.