Ischias

Doffe pijn in je been, voet en/of tenen? Stekende pijn in je bil/been? Pijnscheuten in je rug?

Ischias is een veelvoorkomende rugklacht. Veel van onze cliënten hebben al jarenlang ischias klachten en ervaren zeer positieve resultaten bij een behandeling.

Symptomen van ischias

De ischiaszenuw (nervus ischiadicus) is de langste zenuw uit het lichaam en loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. Ischias is zenuwpijn die ontstaat doordat deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door zwangerschap of door een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt. Hoewel de symptomen van ischias uiteen lopen, zijn de meeste klachten bij ischias zijn vaak voelbaar in de rug, benen en billen.

Veelvoorkomende symptomen van ischias:

  • Doffe pijn (verdoofd gevoel) in been, voet en/of tenen
  • Stekende pijn in bil/been
  • Pijnscheuten in de rug
  • Verzwakte spieren

Wat moet je doen als je ischias hebt?

Acute ischias gaat vaak vanzelf over. Heb je heftige pijnklachten? Dan is het verstandig om je klachten te laten behandelen, bijvoorbeeld door een Rugexpert van Fysius.

Typen ischias

De meest bekende vorm van ischias wordt voornamelijk veroorzaakt door het verkeerd belasten van de rug, een hernia of door artrose. Hierdoor ontstaat druk op de zenuw wat veelal resulteert in lage rugpijn. Ook kan de pijn uitstralen naar het been. Daarnaast kan ischias ook worden veroorzaakt door een spondylolysthesis en/of door osteoporose. 

Hoe lang duurt herstel van ischias?

Bij acute ischias houden de klachten maximaal 6 weken aan. Door het natuurlijk herstel gaan deze ischias klachten vaak vanzelf over. Blijven de ischias symptomen langer aanhouden, dan is het verstandig om hier snel wat aan te doen om chronische ischias te voorkomen.

Wat is de beste pijnstiller bij ischias?

Als je erg veel last hebt van pijn door ischias, kun je bijvoorbeeld paracetamol innemen.

Is wandelen goed voor ischias?

Beweging is heel belangrijk en gezond, dus ook wandelen is goed om te (blijven) doen wanneer je last hebt van ischias. Het kan je klachten zelfs verminderen. Probeer vooral zo min mogelijk te zitten; dit kan de klacht verergeren.

Behandeling bij ischias

Fysius Rugexperts maakt al jarenlang gebruik van specialistische behandelmethodes voor ischias waar al veel mensen baat bij hebben gehad. Er wordt altijd gekeken naar jouw persoonlijke situatie om vervolgens een geschikt behandelplan voor je op te stellen. Vaak wordt er een combinatie van behandelmethodes toegepast om het meest succesvolle behandelresultaat te behalen bij ischias klachten. Onze behandeling voor ischias is o.a. gericht op:

  • Verminderen van pijn
  • Verminderen van de druk op de n. Ischiadicus
  • Toename van pijnvrije beweeglijkheid
  • Aanleren van een juiste lichaamshouding
  • Vergroten van kracht en stabiliteit (oefeningen)

Wil je weten wat wij voor jou en je klachten kunnen betekenen? Onze Rugexperts helpen je graag van jouw ischiasklachten af! Maak een afspraak via ons online contactformulier of bel ons op 088 002 1700.

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Terug naar rugklachten