Hernia

Een hernia wordt al snel als mogelijke oorzaak genoemd wanneer iemand een vorm van rugpijn heeft. Maar in veel gevallen hoeft dit helemaal geen hernia te zijn. Wat is nu precies een hernia? En hoe herken je een hernia?

Maak nu een afspraak


Hernia symptomen

Bij een hernia hoef je niet altijd klachten te ervaren. De meest voorkomende klacht is de uitstralende pijn in de bil. Maar ook pijn in het been en soms wel tot onder de knie (en in de voet) komt met regelmaat voor. Ook gevoelsverlies kan een symptoom zijn van een aanwezige hernia (doordat de uitstulping 'drukt' op de zenuwbaan). Soms kan de huid hierbij 'doof' aanvoelen en is er regelmatig een krachtsverlies in 1 of 2 benen te voelen. Bij hoesten, niezen of persen wordt de pijn meestal erger doordat de druk op de wervelkolom hierdoor wordt vergroot.

Veelvoorkomende hernia symptomen:

 • Hevige pijn in de (onder)rug
 • Uitstralende pijn in 1 of 2 benen
 • Uitstralende pijn in de rug en/of bil
 • Uitstralende pijn tot soms onder de knie / in de voet
 • Doof gevoel in bijv. de benen
 • Pijn neemt toe bij 'hoesten', 'niezen' en 'persen'
 • Pijn bij het heffen van een gestrekt been in ruglig
 • Verminderde reflexen (in bijv. de kuit/achillespees)
 • Verminderde kracht in bijv. het been
 • Verminderde bewegelijkheid (bijv. vooroverbuigen met gestrekte knieën)

Welke soorten hernia bestaan er?

De rughernia (lendenhernia): de meest voorkomende hernia

De rughernia komt van alle hernia's het meest vaak voor. Een hernia (ook wel 'Hernia Nuclei Pulposi' genoemd) is een 'breuk' / 'uitpuiling' van de tussenwervelschijf. Dit komt voornamelijk voor bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die hun rug verkeerd belasten. Een slijtage van de tussenwervelschijf hoort bij het verouderingsproces en komt daarom ook in 50% van de gevallen vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Vaak geeft een hernia helemaal geen klachten. Een hernia met klachten komt het meest vaak voor bij mensen tussen de 25 en de 50 jaar (die zwaar belastend beroep hebben).

De nekhernia: komt regelmatig voor

Een nekhernia is een hernia die in maar 1 van de 7 gevallen voorkomt indien er sprake is van een hernia. Deze hernia bevindt zich vaak tussen de 5e en de 6e (C5-C6) of tussen de 6e en 7e (C6-C7) halswervel. Een nekhernia kan natuurlijk ook op andere niveaus voorkomen.

De borsthernia: komt zelden voor

Een borsthernia (ook wel een thoracale hernia genoemd) is een hernia type die zelden voorkomt. Klachten bij een borsthernia zijn voornamelijk: "pijn in het midden onder de schouderbladen" en "uitstralende pijn naar een rib". Vaak is er ook een verminderd gevoel links of rechts op de borstkas. 

Uw behandeling bij een hernia

Fysius Rugexperts is al jaren gespecialiseerd in het behandelen en verhelpen van diverse soorten hernia klachten. Uw therapeut zal tijdens de eerste afspraak (de intake) een onderzoek uitvoeren gericht op uw wervelkolom.

Uw Fysius therapeut maakt voor u inzichtelijk waar uw hernia klachten vandaan komen, zodat ook u begrijpt wat de oorzaak van uw klachten is. Vervolgens wordt er (samen met u) een persoonlijk behandelplan opgesteld dat bij u past. Onze behandeling zal onder andere gericht zijn op het verminderen van de spierspanning, reductie van pijn, het geven van tips/advies m.b.t. uw lichaamshouding en het weer in balans brengen (versterken en stabiliseren) van de rug.

 • Verminderen van spierspanning
 • Verminderen van pijn
 • Toe laten nemen van de beweeglijkheid
 • Aanleren van een juiste lichaamshouding
 • Vergroten van kracht en stabiliteit in de rug (oefeningen)

Behandelmethoden bij hernia

Afhankelijk van het onderzoek wordt er gekeken welke behandelmethode het meest effectief is voor uw hernia klachten. Dit kunnen bijvoorbeeld onderstaande behandelmethoden zijn:

Wilt u weten wat wij voor u en uw hernia klachten kunnen betekenen? Maak een afspraak via ons online contactformulier of bel ons op 0800 - 222 22 27.

Altijd een vestiging bij u in de buurt

Met 29 behandelcentra altijd bij u in de buurt!
Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder de postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 0800 - 222 22 27 (gratis) en maak vandaag nog een afspraak.

Maak nu een afspraak