Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de nekregio. Wanneer deze uitstulping op een zenuw of op het ruggenmerg in de nekregio drukt, kunnen er pijnklachten ontstaan. Er kunnen bij een nekhernia zelfs uitvalsverschijnselen (zoals een verlamming en/of gevoelsverlies) optreden. Een hernia kan in ieder gedeelte van de wervelkolom voorkomen.

Maak een afspraakGratis Rugadvies


Nekhernia symptomen

Een nekhernia heeft naast hoofd- en nekpijn nog enkele duidelijke symptomen waaraan u een nekhernia kunt herkennen. Symptomen van een nekhernia kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Hoofdpijn
 • Pijn in de nek
 • Pijn in de schouders
 • Uitstralingspijn naar de arm (dit komt door de uitstulping op de zenuwwortel die verantwoordelijk is voor de innervatie van de arm)
 • Armpijn
 • Gevoelsvermindering
 • Tintelingen in de arm en hand

Hoe kan een nekhernia ontstaan?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven (disci). In de nek zitten 7 nekwervels, namelijk C1 t/m C7. C1 (cervicale 1) en C2 (cervicale 2) zorgen voor de grootste beweeglijkheid in de nek. C1 is de allereerste nekwervel (de atlas) genoemd. C2 is de tweede nekwervel (de dens) en heeft als functie het draaien van de nek. Met uitzondering van C1 en C2 liggen er tussen elke opeenvolgende nekwervels telkens een tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf bestaat uit een stevige substantie (de nucleus pulposus) met daaromheen een ring van vezels waarbij de cervicale tussenwervelschijven veel meer één geheel zijn dan bijvoorbeeld de tussenwervelschijven die lumbaal zijn gelegen. De functie van tussenwervelschijven is o.a. de mogelijkheid dat wervels t.o.v. elkaar kunnen bewegen en ‘schokdemping’.

* Bron: neuro-chirurgie.org

Op de plaats van de tussenwervelschijven verlaten zenuwwortelen het wervelkanaal. Wanneer er op deze plaats een uitstulping van de tussenwervelschijf ontwikkelt, is het mogelijk dat de zenuwwortel hierdoor beklemd kan raken. Door deze beklemming kunnen hernia verschijnselen gaan optreden zoals pijn in de nek, uitstralende pijn in een arm, krachtsverlies en gevoelsverlies in het gebied waar de zenuw is geïnnerveerd.

Veelvoorkomende nekhernia's

Nekhernia’s komen het meeste voor tussen C5/C6 en tussen C6/C7. Nekhernia’s kunnen ook op andere plaatsen in de nek voorkomen, behalve tussen C1/C2 want daar zit geen tussenwervelschijf tussen.

Risicofactoren nekhernia

Verouderingsproces (natuurlijk proces)

Hierbij bedoelen wij absoluut niet dat iedereen op latere leeftijd een nekhernia (cervicale HNP) krijgt. Het verouderingsproces speelt echter wel een rol als het gaat om de risico op een nekhernia. Hoe ouder wij worden hoe meer de tussenwervelschijven in onze wervelkolom hun flexibiliteit en hun elasticiteit verliezen (degeneratie / slijtage). De bandjes (ligamenten) rondom de tussenwervelschijven worden dan broos en is het mogelijk dat de annulus (dit is de wand die de nucleus op zijn plaats houdt) kan scheuren. De meeste nekhernia’s komen voor tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar.

 Langdurige verkeerde houding (risicofactor)

De meeste nekhernia’s ontstaan door een langdurige verkeerde lichaamshouding (bijvoorbeeld op het werk). Een nekhernia heeft namelijk een hoger risico wanneer tussenwervelschijven in de nek scheef op elkaar staan en er een uitstulping, die op de zenuwbanen kan gaan drukken, kan ontstaan. Let er dus op dat u niet zit met het hoofd en schouders naar voren gericht. Let hier op wanneer u bijvoorbeeld in de auto zit, tv kijkt of gebruik maakt van uw smartphone of tablet. 

 Zeer (in)actieve nek (risicofactor)

Een nekhernia kan ontstaan wanneer de nek te weinig/veel wordt belast. Wanneer spieren in de nek te weinig worden gebruikt is het mogelijk dat er nekpijn opspeelt die kan duiden op een nekhernia. Spieren hebben namelijk de volgende functie: ‘het verstevigen van de nek en het beschermen van de structuren in de nek’. Wanneer deze versteviging en bescherming wegvallen, neemt de kans op een nekhernia toe.

 Erfelijke factoren

Een nekhernia kan erfelijk zijn.

 Overige factoren

Roken is van slechte invloed op de kwaliteit van de tussenwervelschijf en wervels en vergroot het risico op een nekhernia.

Wat kunt u het beste doen bij het verdenken van een nekhernia?

Wanneer u denkt dat u mogelijk een nekhernia heeft dan is het verstandig om een afspraak te maken, zodat u uw nek kan laten controleren door een van onze specialisten. Tijdens een uitgebreid onderzoek kunnen wij u adviseren wat u kunt doen om uw nekpijn te verlichten en hoe u om kunt gaan met uw klachten.

Blijven doen:

 • Neem een actieve houding aan in de nek
 • Nek rustig blijven bewegen (oefenen)
 • Eventueel pijnstillers om de pijn te verlichten

Niet doen:

 • Hoofd naar voren laten hangen (schildpadhouding)
 • Schouders naar voren laten hangen (schildpadhouding)
 • Nek ontzien

Uw behandeling bij een nekhernia

De aanwezigheid van een nekhernia kan zorgen voor diverse klachten. Het op de juiste manier gebruiken van de wervelkolom heeft invloed op de mate van nekklachten als gevolg van nekhernia. Onze behandeling voor een nekhernia is o.a. gericht op:

 • Verminderen van pijn
 • Toename van beweeglijkheid
 • Aanleren van een juiste lichaamshouding
 • Vergroten van kracht en stabiliteit (oefeningen)

Behandelmethoden bij een nekhernia

Veelvoorkomende behandelmethodes bij nekklachten als gevolg van een nekhernia zijn: 

 • Specialistische behandelapparatuur
 • Dry Needling
 • Manuele therapie
 • Medical taping
 • Oefenruimte
 • Huiswerkoefeningen

Wilt u weten wat wij met betrekking tot uw nekhernia kunnen betekenen? Wij helpen u graag! Een afspraak maken kan telefonisch maar ook via ons online aanmeldformulier. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen voor het inplannen van een eerste afspraak in de voor u dichtstbijzijnde Fysius vestiging.

  Bel 0800 - 222 22 27 of chat met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies