Hoge rugklachten/pijn in de bovenrug?

Hoge rugklachten kunnen vervelende klachten met zich mee brengen zoals een bewegingsbeperking, hoofdpijn/migraine, pijn in de nek en uitstraling naar de armen.

Wordt u belemmerd door hoge rugklachten? Lees wat Fysius met behulp van een gratis rugadvies voor u kan betekenen en laat niet langer meer een dag bepalen door uw hoge rugklachten!

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Wat zijn hoge rugklachten?

Hoge rugklachten / pijn in de bovenrug komt over het algemeen minder vaak voor dan lage rugklachten. Dit heeft te maken met het feit dat de mens de bovenrug gedurende de dag minder belast dan de onderrug.

Bij Fysius zien wij geregeld cliënten met hoge rugklachten die zijn ontstaan door bijvoorbeeld een langdurige verkeerde houding (zittende houding op werk), een trauma, spanning of stress.

Enkele voorbeelden van belemmeringen bij hoge rugklachten:

Heeft u hoge rugklachten?

Hoge rugklachten en rugpijn worden vaak gevoeld tussen de schouderbladen, maar kunnen ook klachten geven vlak onder de nek of ter hoogte van de ribbenkast of de longen. Pijn die wordt veroorzaakt door hoge rugklachten kan uitstralen naar de armen, de nek of naar de borst.

Sommige mensen voelen stijfheid in de gehele bovenrug, anderen voelen alleen pijn op een specifieke plek. Wist u dat ook hoofdpijn en ademhalingsproblemen een gevolg kunnen zijn van hoge rugklachten?

 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Pijn onder of in de nek (1-zijdig of 2-zijdig)
 • Pijn ter hoogte van de ribbenkast / longen
 • Pijn en uitstraling naar de armen
 • Pijn en uitstraling naar de nek
 • Pijn en uitstraling naar de borst

Symptomen bij hoge rugklachten

Hoge rugpijn kan zich op verschillende manieren uiten. De pijn kan constant zijn, maar de pijn kan ook alleen optreden wanneer u een bepaalde activiteit verricht.

Veel voorkomende symptomen van hoge rugklachten:  

 • Dof of kloppend gevoel
 • Scherpe of (erin) schietende pijn
 • Stijfheid (soms in de gehele bovenrug)
 • Hoofdpijn
 • Ademhalingsproblemen

Oorzaken van hoge rugklachten

Hoge rugklachten en rugpijn ontstaan in de meeste gevallen geleidelijk. De meest voorkomende oorzaken zijn het niet goed kunnen functioneren van de gewrichten. Oorzaken van hoge rugklachten en rugpijn: 

 • Een (langdurige) verkeerde werkhouding
 • Eenzijdig gebruik van de armen (bijvoorbeeld strijken)
 • Veel boven het hoofd werken (bijvoorbeeld schilderen)
 • Een trauma
 • Spanning of stress
 • Zwangerschap

Plotselinge oorzaak?

De pijn in de bovenrug kan ook een plotselinge oorzaak hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vertillen of een verkeerde beweging.

Welke hoge rugklachten heeft u?

Hoge rugklachten kunnen worden ingedeeld in 3 verschillende categorieën afhankelijk van de duur en de ernst van de klacht:

Wanneer hoge rugklachten niet (correct) worden behandeld kan dit leiden tot chronische klachten. Blijf daarom bij twijfel niet te lang lopen en vraag tijdig om hulp. Om ergere klachten te voorkomen is het verstandig om door een Rugexpert naar uw rug te laten kijken.

Behandeling bij hoge rugklachten

Hoge rugklachten / rugpijn als gevolg van (tijdelijke) overbelasting gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. In de meeste gevallen is de hoge rugklacht geleidelijk ontstaan en na verloop van tijd wordt de pijn steeds erger. Bij langdurige rugklachten raden wij aan om vrijblijvend (Gratis Rugadvies) de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen. Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van o.a. hoge rugklachten en helpt u graag bij het verhelpen of verminderen van uw klachten of rugpijn.

 • Wilt u uw rug vrijblijvend laten onderzoeken door een Rugexpert van Fysius? Dan bieden wij u een gratis Rugadvies aan op één van onze vestigingen naar keuze.
 • Wilt u direct starten met een behandeling? Dan bieden wij u een intake aan. Tijdens de intake voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen.

Over Fysius Rugexperts

Heeft u al enige tijd last van hoge rugklachten en/of rugpijn? Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van o.a. hoge rugklachten en helpt u graag bij het verhelpen of verminderen van uw rugklachten en rugpijn.

Fysius Rugexperts is al 10 jaar lang gespecialiseerd in het effectief behandelen van hoge rugklachten. Heeft u nog specifieke vragen over uw hoge rugklachten? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 - 222 22 27 of maak gebruik van onze live chat (rechtsonder op onze website)! Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Waar heeft u  rugklachten?

De locatie van uw klachten kan u veel vertellen over de mogelijke oorzaken. Maak hieronder de keuze waar u klachten ervaart.

Altijd een vestiging bij u in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Vraag nu een Gratis Rugadvies aan!