Hoe lang loopt u al door met rugklachten?

Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk, op de thuissituatie en op het sociale leven. Wist u dat, wanneer u meer dan 3 maanden rugklachten ervaart, u al te maken heeft met chronische rugpijn...? Blij daarom niet te lang doorlopen!

Ja, ik wil gratis advies

Het gevaar van doorlopen...

Doorlopen met rugpijn brengt een aanhoudend risico met zich mee. Wist u dat rugpijn die bijvoorbeeld met dan 3 maanden aanhoudt al chronische rugpijn genoemd wordt Chronische rugpijn klachten zijn klachten die onafgebroken aanhouden of die regelmatig terugkeren.

Wist u dat chronische rugpijn klachten:

 • Niet (meer) vanzelf genezen
 • Kunnen uitstralen naar de armen en/of benen

U heeft al te maken met chronische rugpijn als deze langer dan 3 maanden onafgebroken aanhoudt. Om de pijn te vermijden zal u veel bewegingen niet meer doen. Dit zorgt voor zwakker wordende spieren en een afnemende belastbaarheid van de rug.

Waarom loopt u door met rugpijn?

Dat is een belangrijke vraag die u zichzelf moet afvragen. De ene rugpijn is de andere niet. Sommige mensen met rugpijn ervaren de pijn eenmalig en als niet ernstig, terwijl andere mensen met rugpijn keer op keer te maken hebben met een terugslag. Maar wat maakt het verschil hierin?

Rugpijn kan grofweg worden ingedeeld in 3 typen, afhankelijk van de duur en of rugpijn terugkerend is.

 • Acute rugpijn (kortdurend)
 • Subacute rugpijn (matig durend)
 • Chronische rugpijn (lang durend)

1. Acute rugpijn (0 tot 6 weken)

Bij acute rugpijn, waarbij de pijn ineens kan ontstaan, omschrijven mensen het vaak als het ‘in de rug schieten’. Wij als fysiotherapeuten spreken van acute rugpijn als deze niet langer duurt dan 6 weken. Acute rugpijn gaat door natuurlijk herstel vaak vanzelf over.

2. Subacute rugpijn (6 tot 12 weken)

Bij subacute rugpijn is er sprake van rugpijn met een afwijkend beloop. Dat wil zeggen dat de rugpijn niet direct over gaat maar langer aanhoudt. Subacute rugpijn houdt namelijk tussen de 6 tot 12 weken aan. Wanneer uw klachten blijven terugkomen, is het sterk aan te raden om eens een afspraak te maken bij ons. U kunt dan voorkomen dat uw klachten chronisch worden.

3. Chronische rugpijn (12 weken of langer)

We spreken van chronische rugpijn als de klachten langer dan 12 weken (3 maanden) in terugkerende perioden aanwezig zijn. De klachtenvrije perioden worden bij chronische rugpijn steeds korter waardoor er uiteindelijk chronische rugpijn ontstaat.

Let op: laat acute rugpijn géén chronische rugpijn worden!

Wat kan er gebeuren als ik te lang doorloop?

Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk, op de thuissituatie en op het sociale leven. Dat maakt chronische rugpijn zo ernstig.
Wist u dat 1 op de 5 volwassenen last heeft van terugkerende (chronische) rugklachten?

Chronische rugpijn kan ontstaan door:

 • Overmatige spierspanning
 • Hoge lichamelijke stress heeft
 • Bewegingsangst (bang voor pijn tijdens bewegen)
 • Overgewicht
 • Ondergewicht
 • Ongezonde voeding
 • Overmatig roken
 • Overmatig drinken van alcohol
 • Onregelmatig (of te weinig) slapen

Fabels rondom chronische rugpijn zijn:

 • Fabel: Belasten van de rug is slecht;
 • Fabel: Pijn is een signaal dat er iets kapot is in het lichaam en daarom bewegen slecht is.

Blijf dus niet langer lopen... vraag een Rugexpert om advies!

Regelmatig zien wij mensen die 'te lang' hebben rondgelopen met rugklachten zonder dat zij daarvoor bij de fysiotherapeut zijn geweest. Veel mensen met rugklachten proberen de pijn zelf op te lossen en gebeurt dit niet altijd op de juiste wijze.

Heeft u professionele hulp bij uw rugklachten nodig? Wist u dat Fysius gratis inzicht kan bieden in de oorzaak van uw rugklachten, nekklachten of bekkenklachten? Blijf niet langer lopen met vragen en vraag vandaag nog het gratis Rugadvies aan!

Over Fysius Rugexperts

Fysius Rugexperts is al 10 jaar lang dé specialist voor rug- en bekkenklachten.
Wij geven u graag tips en adviezen om samen te werken aan een gezonde rug.

  Bel 0800 - 222 22 27 of chat met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Welke afspraak wilt u maken?

Ik wil gratis advies van Fysius

Wanneer u twijfelt over de ernst van uw pijn en waar uw klachten vandaan komen raden wij u aan om een afspraak te maken met een Rugexpert op een vestiging naar keuze. Wij bieden u graag een vrijblijvend gesprek aan waarbij één van onze Rugexperts samen met u bekijkt welke klachten u ondervindt. Tevens wordt er een Rugscan gemaakt zodat uw klachten in beeld worden gebracht. U verlaat het kennismakingsgesprek met een persoonlijk advies waar u echt iets aan heeft.


Gratis Rugadvies
Ik wil direct geholpen worden

Met een Intake wordt er direct een afspraak ingepland waarmee u verzekerd bent van goede zorg. Om de oorzaak van uw klachten goed in kaart te brengen bestaat de intake uit een uitgebreid onderzoek. Uw klachten worden namelijk vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Tijdens de intake brengt de Rugexpert deze factoren in kaart en stemt samen met u de haalbare doelen en verwachtingen af. Er wordt een persoonlijk en intensief behandelplan opgesteld, hiermee kunt u direct starten met uw behandeltraject.


Intake