Wil jij aan de slag om van je rugpijn af te komen? Je kunt het eerst zelf proberen met onderstaande tips en oefeningen óf stel vragen aan een specialist bij jou in de buurt. Gratis.
Vul het formulier in om je aan te melden.

Meld je aan voor een Gratis Rugadvies.

Vul het formulier in en wij bellen je binnen 1 werkdag terug om een afspraak te plannen.

De meest voorkomende rugklachten

Heb jij rugpijn? Dan ben je niet alleen. Meer dan 2 miljoen Nederlanders gaan er jaarlijks mee naar de huisarts. De meest voorkomende rugklachten zijn lage rugklachtenDeze zijn doorgaans goed te behandelen, ook wanneer je hier al langer mee loopt. De kans dat jouw pijn voortkomt uit een rughernia is klein. Slechts 16% van de mensen met lage rugpijn mét uitstraling wordt doorverwezen om een hernia uit te sluiten, uiteindelijke blijkt onder deze groep bij minder dan 1% een operatie nodig. De kans is dus groot dat jouw rugklachten goed te behandelen zijn.

Tips en oefeningen bij pijnlijke rugspieren

Met deze tips kun je zelf aan de slag als je wel eens last hebt van pijnlijke rugspieren. Daarnaast bieden wij je oefeningen die je thuis kunt doen.

  1. Blijf in beweging, maar wel binnen de pijngrens 
  2. Rekken van je spieren om spanning in je spieren te verminderen
  3. Zorg voor voldoende rust en een goede slaaphouding
  4. Let op je zithouding
  5. Eet gezonde voeding en drink voldoende
  6. Laat je spieren masseren of gebruik een golfbal om jouw "triggerpoints" los te masseren tegen een muur
  7. Gebruik indien nodig pijnstillers om in beweging te blijven
  8. Vraag je Rugexpert welke oefeningen of sport je kunt doen om je rugspieren te versterken

Wil je weten wat jij het beste kunt doen om te werken aan jouw rugklachten? Stel jouw vragen aan een Rugexpert bij jou in de buurt. Gratis.

Aanmelden Gratis Rugadvies

Oefeningen voor thuis

Rugklachten herstellen het beste door te bewegen. Vaker opstaan, wisselen van houding. Daarnaast kunnen deze oefeningen eraan bijdragen het bewegen van je rug te ondersteunen. De rug herstelt het beste door gedoseerd te bewegen.

Hol-bol oefening

Bekken-shift oefening

Rotatie oefening

Heb je meer hulp nodig om jouw klachten te verhelpen? Meld je dan aan voor een persoonlijk rugadvies bij een Rugexpert bij jou in de buurt. Gratis.

Aanmelden Gratis Rugadvies