Meer dan 2 miljoen Nederlanders komen jaarlijks bij de huisarts met rugklachten.
De meest voorkomende rugklachten (Nivel zorgregistraties) zijn aspecifieke rugklachten.
Dit zijn rugklachten zonder een specifiek aanwijsbare oorzaak. Deze zijn doorgaans goed te behandelen, ook wanneer je hier al langer mee loopt.
De kans dat jouw pijn voortkomt uit een rughernia is klein. Slechts 16% van de mensen met lage rugpijn mét uitstraling wordt doorverwezen om een hernia uit te sluiten, uiteindelijke blijkt bij minder dan 1% van hen een operatie nodig.
De kans is dus groot dat jouw rugklachten op te lossen zijn door gebruik te maken van het eigen herstellend vermogen van je lichaam. Ook bij een hernia ligt de voorkeur, als de pijn het toelaat, bij natuurlijk herstel zonder operatie. De kans op restklachten of andere complicaties is dan het kleinst.

De top 5 rug- en nekklachten

1.Acute rugklachten (31,5%)
2.Lage rugklachten zonder uitstraling (30,6%)
3.Acute nekklachten (21,2%)
4.Lage rugpijn met uitstraling (13,6%)
5.Nekpijn als gevolg beknelde zenuw (2,1%)
6.Artrose (1,0%)

Duur van rugklachten

Rugklachten kunnen in principe “vanzelf” weer overgaan. De duur van jouw rugpijn is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Bij klachten die lang aanhouden is het raadzaam hulp in te schakelen.

Acute rugklachten - wanneer klachten korter dan 6 weken aanhouden
Subacute rugklachten - wanneer klachten 6 tot 12 weken aanhouden
Chronische rugklachten - wanneer klachten langer dan 12 weken aanhouden

Het is belangrijk om in beweging te blijven en wanneer nodig  pijnstillers te nemen óm in beweging te blijven. Met de juiste oefeningen kun je zélf het herstel bevorderen.
Helpt dat niet dan is het raadzaam de hulp van een specialist in te schakelen. Je kunt hiervoor eerst langs de huisarts of rechtstreeks naar een gespecialiseerde fysiotherapeut bij jou in de buurt.

De unieke aanpak die werkt

Om jou goed te kunnen helpen met jouw rugklachten is specialistische kennis, een divers behandelaanbod en soms gespecialiseerde behandelapparatuur nodig. Doordat wij ons specialiseren in enkel de rug kunnen we jou hiervoor de beste oplossingen bieden.

Lees meer over ons specialisme. Of maak een afspraak voor een Gratis Rugadvies om kennis te maken bij een Fysius praktijk in de buurt.

Oefeningen bij lage rugklachten

Speciaal voor mensen met lage rugklachten hebben we een paar eenvoudige oefeningen gefilmd. Je hebt er niets extra’s voor nodig. De oefeningen helpen pijn verlichten én je onderrug versterken als je juist even geen last hebt. 

Hol-bol

Bekken-shift

Rotatie