Zorgen over toename rugklachten: “je kan gewoon veilig behandeld worden."

We zien het steeds meer: mensen maken zich zorgen door de coronacrisis. Is het wel verstandig om nu naar de fysiotherapeut te gaan? Kan ik niet beter wachten tot na de coronacrisis?

"Zorgwekkend", noemt Rugexpert Joost van Ingen het. Hij merkt in de praktijk dat mensen angstiger zijn geworden. "Het gevaar is dat mensen doorlopen met rugklachten, die ernstige gevolgen kunnen hebben. Mensen zijn bang dat we niet veilig kunnen behandelen. Dat is niet zo."

Veilig behandelen in coronatijd

Joost noemt een aantal voorzorgsmaatregelen die Fysius neemt om de behandelingen veilig uit te kunnen voeren. "We dragen mondkapjes en handschoenen en houden waar het kan altijd 1,5 meter afstand. Tussen de behandelingen door reinigen we alles in de ruimte. Onze zorg is inmiddels ingesteld op behandelen in coronatijd,” zegt hij. “En zelfs voor mensen die klachten hebben of positief getest zijn op corona, hebben we de optie om digitaal zorg te leveren."

Ook online mogelijkheden

“De waarde van deze digitale consulten wordt enorm onderschat”, zegt Joost. "Soms is een goed gesprek met een Rugexpert al voldoende om verder te kunnen met de behandeling. Er bestaat nog steeds een beeld dat behandelingen tegen rugklachten alleen bestaan uit 'losmaken' of andere technieken waarbij fysiek contact noodzakelijk is. Dat is lang niet altijd zo."

De sleutel ligt bij de cliënt zelf

Wat het belangrijkste is: de eigen inzet van de cliënt. "Wat vaak vergeten wordt, is de reden dat de rugklachten zijn ontstaan,” zegt Joost. “Vooral bij mensen die al langere tijd klachten hebben, soms zelfs al jaren, kan het zijn dat ze niet meer weten waardoor het komt. Er is niet één oorzaak aan te wijzen. Het gaat namelijk om meerdere zaken die invloed hebben op de klachten. Heel vaak heeft dat te maken met iemands leefstijl - teveel in dezelfde houding zitten, te zwaar en in een slechte houding werken, te weinig bewegen. Rugklachten komen niet vaak door slijtage, wél door verkeerde houdingen."

Behandelen met gepaste afstand

En daarmee kan een Rugexpert helpen, ook zonder fysiek contact. "Wij geven mensen handvatten mee om zelf mee aan de slag te gaan. Oefeningen die hun rug kunnen versterken, bijvoorbeeld. Wij zijn er dan om hen te ondersteunen, te begeleiden. Ook hebben we op de vestigingen specialistische behandelapparatuur waarmee we cliënten kunnen helpen en zelf afstand kunnen houden."

Afgestemd op jou en je klachten

Daarbij geeft Joost ook een waarschuwing. "Oefeningen geven we niet zomaar mee; die stemmen we af op jou en wat jij nodig hebt. Meteen heel veel van jezelf vragen of oefeningen doen waar je lichaam nog niet klaar voor is, kan de klachten verergeren. Zorg dus altijd dat je een specialist vraagt wat jij nodig hebt."

Doorlopen met pijn? Kies voor jezelf

Joost roept daarom op gewoon naar de (fysio)therapeut of specialist te gaan. "Je kan gewoon veilig behandeld worden. Voor acute of langdurige klachten, voor pijnbestrijding of om je rug te trainen. Wij staan voor je klaar."

Bij Fysius Rugexperts kun je op 35 locaties in Nederland terecht. Wacht niet langer en maak een afspraak door te bellen naar 088 002 1700 of door je via dit formulier aan te melden. Twijfel je nog? Neem gerust contact met ons op, dan zoeken we samen naar een oplossing. Handig om te weten: het is bij ons mogelijk om eerst vrijblijvend en gratis langs te komen voor een kennismaking.