Yoga tegen rugpijn

Een advies wat wij bij Fysius vaak aan mensen met rugklachten meegeven is het verdiepen in yoga. Yoga oefeningen kunnen namelijk erg goed helpen bij allerlei vormen van rugpijn.

Zelf ben ik 12 jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met yoga. Ik vond het op het begin heel zweverig en dacht al snel dat het niets voor mij was. Later heb ik de yoga bij een andere yogaschool opgepakt, waar ik me helemaal op mijn plek voelde! Nu volg ik elke week een les en doe ik dagelijks een aantal oefeningen. Ook ik ben bekend met rugpijn en weet daarom het belang van een soepele en sterke rug. Yoga heeft mij daar heel erg bij geholpen. In mijn blog leg ik u graag iets meer uit over yoga bij rugpijn.

Waarom yoga bij rugpijn?

Wanneer u een zittend beroep heeft, bestaat de kans dat u urenlang met een verkeerde houding achter uw bureau zit. En u bent niet de enige, want een zittend beroep met een hoge werkdruk, deadlines en stress komt veel voor. Een groeiend aantal mensen ervaart hierdoor serieuze rugpijn.  

Wanneer u langdurig in een verkeerde werkhouding zit, kan dit leiden tot een hoge druk op uw wervelkolom of het opstapelen van triggerpoints (spierknopen). Door middel van yoga kunt u uw flexibileit vergroten en tevens werken aan de kracht en uithoudingsvermogen van uw rugspieren. Bij een stressvol, zittend beroep kan yoga een hele mooie uitkomst zijn!

Yoga versus fitness bij rugpijn

Hoewel u met krachttraining ook gericht uw rug kunt trainen, kan alleen krachttraining ook nadelig zijn voor uw mobiliteit (de beweeglijkheid van het lichaam). Bij yoga wordt uw mobiliteit juist vergroot. 
Uw ademhaling is bij het uitvoeren van yoga oefeningen ontzettend belangrijk. Zo kan door een juiste ademhaling de zuurstof richting de spieren vloeien, de spanning in uw spieren afnemen en meer ruimte in uw rug ontstaan. Yoga kan daarom goed helpen tegen rugpijn!

Is yoga voor iedereen goed?

Wanneer u rugklachten ervaart, helpen wij u graag allereerst om uw rugpijn zo effectief mogelijk aan te pakken. Tijdens het behandeltraject kan yoga een goede aanvulling zijn op uw behandeltraject. Tevens kan yoga na uw behandeltraject bij Fysius ondersteuning bieden om uw rug sterk en soepel te houden. 
Yoga is voor iedereen toegankelijk, zolang u maar luistert naar uw lichaam. Zoek de grens op, maar respecteer die ook. U zult merken dat u bij regelmatige beoefening steeds een stukje verder komt.

Yoga en Fysius behandeltraject

Benieuwd of yoga in combinatie met het Fysius behandeltraject iets voor u is? Maak gerust eens een afspraak bij mij of mijn collega’s. Wij helpen u graag!

Yoga zweverig? Yoga houdt u juist met 2 benen op de grond, in uw lichaam, niet in uw hoofd

- Ryanne van Rossen