Wintertips tegen rugpijn

Wist u dat u in de winter vaak meer last heeft van spierpijn? Door de kou hebben we de neiging lekker binnen te blijven en minder te bewegen, waardoor spieren stijver worden en de kans op rugpijn toeneemt.

Naast het minder bewegen, is het ook aangetoond dat mensen zich meer kwetsbaar voelen, meer vatbaar zijn voor de griep en zich minder ‘happy’ voelen in de winter*. Daarom een aantal praktische wintertips om tijdens de koude maanden u fitter en gezonder te voelen. Zowel fysiek als mentaal!

1. Begin met een warming-up

In de winter is het vaker nodig om even ‘op te warmen’ om op gang te komen. Spieren reageren namelijk op een koude temperatuur. Bij grote temperatuurwiselingen kan flinke spierpijn of stijfheid ontstaan. Misschien dat u dit zelf ook wel eens gemerkt wanneer u bijvoorbeeld een tijdje op de tocht zit. Uw spieren kunnen hierdoor na een tijdje pijnlijk en stijf aanvoelen.

In de winterperiode is daarom aan te raden om uw dag te beginnen met een ‘warming-up’ en gedurende de dag oefeningen te doen om uw spieren warm te houden. Vraag ook gerust aan uw Rugexpert (fysiotherapeut van Fysius) welke rugoefeningen geschikt zijn voor u.

2. Ga naar buiten

Wist u dat uw lichaam door buitenlucht het hormoon endorfine aanmaakt? Dit is ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’ en heeft pijnstillende eigenschappen. Dus ook wanneer u rugpijn heeft, is het aan te raden om in beweging te blijven door een wandeling in de buitenlucht. Maak dus gerust een mooie wandeling tijdens de feestdagen met de familie!

3. Pas op voor gladheid!

Wees alert op gladheid, want bij een misstap kan het u snel in de rug schieten. U kunt hiervoor ook extra stabiliteitstraining volgen bij uw Rugexpert. Daarnaast is het een tip om alvast een sneeuwschuiver (met lange steel) en zout al klaar te leggen. Op die manier blijft u in beweging én houdt u tegelijkertijd het pad voor uw huis sneeuwvrij.

4. Zorg voor warme kleding

Warme spieren verkrampen minder snel, dus zorg dat u zich warm aankleedt, bij voorkeur door meerdere laagjes aan te doen. Trek bijvoorbeeld een extra shirt onder uw kleding aan. Qua stoffen kunt u het beste kiezen voor wol, zijde en synthetische stoffen. Deze houden de warmte beter vast dan bijvoorbeeld katoen.

5. Eet gezond

Gezonde voeding draagt bij aan een goede balans en een goed afweersysteem van het lichaam. Naast het blijven bewegen kan ook voeding helpen om uw lichaam op temperatuur te houden.

Hier een aantal voedingstips voor in de winter:

  • Verminder het eventuele alcoholgebruik tijdens de wintermaanden. 
    Alcohol verlaagt namelijk de lichaamstemperatuur en verhoogt daarmee het risico op onderkoeling. Alcohol zet tijdelijk de bloedvaten uit en geeft kortdurend een warm gevoel, maar verlaagt direct daarna de lichaamstemperatuur.

  • Het klinkt misschien onlogisch, maar juist de koude dranken kunnen u helpen opwarmen, aangezien uw bloedvaten dan vernauwen (en het lichaam dus warmte kan vast kan blijven houden). Het drinken van warme dranken om het warmer te krijgen werkt dus maar heel even. Het lichaam signaleert namelijk dat er warmte aankomt en reageert erop door af te koelen. Precies wat we niet willen!

  • Gember kan uw lichaamstemperatuur verhogen en uw verkoudheid verzachten. Gember geeft namelijk een boost aan het lichaam en uw bloedcirculatie. Daarnaast werken bijvoorbeeld hete pepers (zoals cayennepeper) om uw lichaam harder te laten werken, waardoor u het warmer krijgt.

Lees ook de blog van Marian voor meer voedingstips bij rugpijn.

6. Verhoog de weerstand met vitamines

Naast het aanpassen van uw voeding tijdens de winterdagen heeft uw lichaam ook behoefte aan een voldoende inname van vitamines.

  • Vitamine D
    Doordat we over het algemeen minder zonlicht zien in de winterperiode, kunt u in de winter een vitamine D tekort oplopen. Probeer daarom voldoende zonlicht te krijgen door ook binnenshuis de gordijnen op te doen en geregeld buiten een frisse neus te halen.

  • Vitamines B12 en vitamine C
    Daarnaast zorgen vitamines B12 en vitamine C voor een goede weerstand. Vitamine B12 kunt u veel vinden in B12 capsules, vleeswaren, vis, eieren en melkproducten. Sinaasappels staan vooral bekend om hun hoge Vitamine C-gehalte.

7. Zorg voor een goed ritme

In de maanden november en december komt depressie het meest voor, zo blijkt uit de zoekopdrachten van Google (bron: Google.com/Trimbos.nl). Vandaar dat het ook wel een ‘winterdepressie’ wordt genoemd.

Om een vorm van een winterdepressie zo goed als mogelijk te voorkomen is een dagelijks ritme erg belangrijk. Sta bijvoorbeeld elke dag voor 8 uur op. Dit zorgt voor een regelmatige biologische klok. Start daarnaast iedere morgen met een goed ontbijt. Na een goed ontbijt gaat de spijsvertering werken, komt het lichaam op gang en verdwijnt de slaap.

*Bron: trimbos.nl