Welke rugoefeningen zijn geschikt? (En hoe houd ik mezelf gemotiveerd?)

Wij vroegen onlangs wat jullie van ons wilden weten en daarbij werden bovenstaande vragen veel genoemd. In deze blog geef ik daar graag antwoord op!

“Welke rugoefeningen zijn goed om mijn rugspieren sterker te maken? En hoe houd ik mezelf gemotiveerd om deze rugoefeningen te blijven doen?”
Wij vroegen u onlangs wat u van onze Rugexperts wilde weten en daarbij werden bovenstaande vragen veel genoemd. In deze blog geef ik daar graag antwoord op!

Welke oefeningen voor de rug zijn goed om mijn rugspieren sterker te maken?

Ik krijg bijna dagelijks de vraag welke oefeningen het beste zijn voor het verbeteren en versterken van de belastbaarheid van de rug. Door mijn ervaringen en specialisaties in de sportfysiotherapie weet ik hoe leuk en belangrijk goede rugoefeningen en trainingen zijn!

Op het internet zijn vele oefeningen voor uw rug te vinden. Echter: niet elke rugoefening is voor iedereen geschikt. Want elke rug is anders: dat maakt mijn werk als Rugexpert zo leuk!
Daarom is het ook niet mogelijk om een pasklaar oefenprogramma voor de rug op papier te zetten dat voor iedereen met rugklachten geschikt is. Mijn ervaring is dat veel mensen die zelf aan de slag gaan met rugoefeningen van het internet, juist klachten veroorzaken in plaats van ze te voorkomen. Zonde! Mijn collega’s en ik helpen u graag bij het opstellen van een oefenprogramma voor uw rug. 

Hoe blijf ik gemotiveerd om mijn rugoefeningen te blijven doen?

Het is lastig om uw oefeningen voor de rug altijd braaf te blijven uitvoeren, dat geef ik eerlijk toe. 
Want zoals meneer Van den Berg hierboven schetst, bent u vaak gemotiveerder om uw rugoefeningen te doen wanneer u last heeft dan wanneer u geen klachten heeft. Klinkt logisch. 
Toch is het belangrijk om uw oefeningen consequent te blijven uitvoeren om uw behaalde behandelresultaat te onderhouden. Zo voorkomt u dat u weer terugvalt in uw oude patroon en dat uw rugklachten terugkeren. Maar hoe blijft u gemotiveerd?

Maak van uw rugoefeningen een gewoonte

Door van uw huiswerkoefeningen een gewoonte te maken, zorgt u ervoor dat u uw oefeningen consequent uitvoert. Hiervoor geef ik altijd onderstaande tips mee aan mijn cliënten:

 • Koppel rugoefeningen aan uw dagelijkse activiteiten

  Denk hierbij aan het kantelen van uw bekken tijdens het tandenpoetsen, het doen van de afwas, etc. Heeft u een favoriet TV-programma waar u dagelijks naar kijkt? Leg een matje of handdoek voor de TV en combineer het nuttige met het aangename.
 • Rugoefeningen als warming-up

  Sport u in de sportschool of bij een vereniging? Neem uw oefeningen mee in de warming-up. Zo slaat u twee vliegen in een klap!
 • Stok achter de deur

  Bent u wat verder gevorderd en heeft u een krachttrainingsprogramma meegekregen? Zoek iemand waarmee u samen kunt sporten. Op die manier heeft u een stok achter de deur om daadwerkelijk te trainen en uw rugoefeningen uit te voeren. In de blog van mijn collega Inge was al te lezen dat zij gemist werd zodra ze een keer niet aanwezig was in de sportschool: een ‘stok achter de deur’ die werkt!
 • Houd contact met uw rugexpert

  Plan een paar controle-afspraken in bij uw Rugexpert zodat u uw trainingsschema up-to-date houdt en uw rugoefeningen gecontroleerd kunnen worden. Hierdoor blijft u op de juiste manier werken aan de belastbaarheid van uw rug. Door het aanpassen van uw schema zorgt u tevens voor de nodige variatie in uw trainingsprogramma, zodat het trainen u niet gaat vervelen!

Veranderen van ‘gewoonten’ voor een actievere levensstijl

Naast het uitvoeren van de specifieke rugoefeningen is het bij rugklachten erg belangrijk om in beweging te blijven. Dit weten we vaak wel, maar om dit ook echt daadwerkelijk te doen, blijkt vaak lastig. 
Om meer in beweging te komen, hoeft u echt niet 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Met kleine aanpassingen van uw ‘dagelijkse gewoonten’, zorgt u al voor een actievere levensstijl. 
Hoe? Ik merk bijvoorbeeld dat een stappenteller mij erg goed motiveert om meer in beweging te komen. Zo weet ik inmiddels dat wanneer ik mijn auto aan het einde van de straat zet, mij dit al 200 stappen extra oplevert dan wanneer ik mijn auto voor de deur zou parkeren!

Wilt u ook werken aan een gezonde rug?

Door uw rug eerst goed te laten onderzoeken, kunnen wij precies bekijken welke rugoefeningen voor u geschikt zijn. Maak een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt. 
Wij reiken u handvatten aan voor uw dagelijkse leven, waarmee u voorkomt dat u in uw oude patroon terugvalt en uw rugklachten terugkeren. Zo zorgen we samen met u voor een blijvend behandelresultaat! 

Maak eens een afspraak om kennis te maken, wij helpen u graag! 

- Ellen Tiktak