Tabletnek voorkomen? Lees onze 6 tips!

“Wie van jullie heeft wel eens last van de rug of nek?” Deze vraag vroeg ik onlangs aan een groep basisschoolkinderen. Ik schrok van het aantal kinderen dat hun vinger opstak.

De tabletnek

De ‘tabletnek’ was een aantal jaren geleden nog onbekend, maar vooral bij kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar zien we een toename in lichamelijke klachten: ongeveer 40% van deze groep heeft wel eens last van nekklachten! Een zorgwekkend percentage. Daarnaast zie ik ook steeds meer ouderen in mijn behandelkamer die nekklachten ervaren door het gebruik van hun telefoon of tablet. Hoog tijd dus om de oorzaken, symptomen en vooral de preventie van een tabletnek op een rijtje te zetten.   

Oorzaken tabletnek

Veel mensen buigen hun hoofd te ver naar voren als ze op een tablet of een telefoon kijken. Dat komt doordat tablets vaak plat op tafel of op schoot worden gelegd. Dit zorgt voor een onnatuurlijke kijkhoek. Het hoofd trekt dan te hard aan de nekspieren en dat zorgt voor nekklachten. Een hoofd weegt gemiddeld zo’n 5 kilo. Echter, wanneer we de nek buigen in een hoek van 45 graden neemt de druk op de nekwervels toe en staat het gewicht van het hoofd zelfs gelijk aan zo’n 22 kilo! Niet zo vreemd dat deze onnatuurlijke houding voor nekklachten zorgt...

Symptomen tabletnek

Het woord ‘tabletnek’ suggereert dat iemand alleen nekpijn ervaart. Dat is echter niet waar. Mensen die een verkeerde houding aannemen bij het kijken op hun telefoon en tablet kunnen last krijgen van verschillende soorten klachten. Symptomen de bij een tabletnek kunnen voorkomen zijn: 

  • Nekpijn
  • Rugpijn
  • Pijn in één of beide armen
  • Last van de ogen
  • Hoofdpijn

Nekpijn bij kinderen

Fysius Nijverdal deed begin juni mee aan de Roefeldag. Tijdens deze dag nemen kinderen een kijkje achter de schermen bij bedrijven. Toen ik vroeg of er kinderen aanwezig waren die last hadden van rug- en nekpijn, stak meer dan de helft van de kinderen hun hand op! Daar schrok ik oprecht van, want de wervelkolom van kinderen is nog volop in de groei.

Een verkeerde houding is extra schadelijk voor kinderen. In het ergste geval kunnen kinderen een zogenaamde ‘bochel’ ter hoogte van de nek krijgen. Om dat te voorkomen, raad ik ouders daarom aan om goed op de zithouding van hun kinderen te letten. Laat ze vooral veel van houding veranderen door ze bijvoorbeeld niet langer dan een halfuur achtereen op de tablet of telefoon te zitten.

Bekijk ook onderstaand filmpje over de juiste houding bij computergebruik:

Tabletnek voorkomen

Ik krijg vaak de vraag hoe een tabletnek voorkomen kan worden. Het aannemen van de juiste houding is voor zowel jong als oud daarbij erg belangrijk. Maar welke houding is geschikt om aan te nemen als u op uw tablet of telefoon kijkt? Er is helaas niet één juiste houding die u van uw klachten af kan helpen. Wel geef ik u graag enkele tips die u kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van de klachten:

  1. Zorg ervoor dat u rechtop zit
  2. Wissel uw houding af
  3. Beweeg uw smartphone of tablet naar uw hoofd toe en niet uw hoofd naar het apparaat
  4. Gebruik een tabletstandaard en een apart toetsenbord, hierdoor zit het apparaat meer op ooghoogte en kan uw nek ontspannen blijven
  5. Gebruik uw tablet of telefoon niet te lang achter elkaar
  6. Als u het prettig vindt om uw tablet op schoot te houden, trek uw knieën dan omhoog of leg een kussen onder uw tablet. Dat zorgt ervoor dat uw beeldscherm hoger en dichterbij uw gezicht komt.

Wij helpen u graag!

Voor de behandeling van nekklachten en/of hoofdpijn bent u bij Fysius Rugexperts aan het juiste adres. Zowel volwassenen als kinderen kunnen bij Fysius terecht. Mijn collega’s en ik helpen u graag. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van rug- en nekklachten en gaan samen met u op zoek naar oefeningen die uw klachten kunnen helpen verlichten. Een behandeling voor uw nekklachten hoeft niet lang te duren of veel tijd in beslag te nemen. Met een aantal praktische tips (die u eventueel thuis kunt uitvoeren) komen we samen een heel eind. Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken.

- Paola van der Steen