Update - Over de periode van 25 maart t/m 23 mei hebben wij gratis rugzorg voor de zorg geboden. Per 24 mei stopt deze gratis zorg. Aanmelden hiervoor is niet langer mogelijk. Uiteraard blijven wij klaarstaan voor alle zorgverleners van Nederland. Wil jij geholpen worden? Maak dan een afspraak voor onze reguliere zorg.

Fysius Rugexperts stelt landelijk 125 fysiotherapeuten beschikbaar om zorgmedewerkers te ondersteunen

25 maart 2020, Nijverdal

De coronacrisis heeft Nederland op zijn kop gezet en vraagt het uiterste van onze zorgmedewerkers – verpleegkundigen, (huis)artsen, thuiszorgmedewerkers en vele anderen zetten zich iedere dag in voor de gezondheid van Nederland. Zij zorgen voor ons, maar zorgen wij voldoende voor hen? Fysius Rugexperts vindt dat dit nog beter kan en stelt gratis rugzorg beschikbaar voor alle zorgmedewerkers in Nederland.

Werken in de zorg is zwaar, zowel psychisch als fysiek. Rug- en nekklachten zijn onder normale omstandigheden al aan de orde van de dag en nemen alleen maar toe door de drukte en stress die deze crisis met zich meebrengt. Omdat Fysius Rugexperts gespecialiseerd is in het behandelen van deze klachten, en gaat de mensen in de zorg daar grootschalig mee ondersteunen. “Er ligt een enorme druk op zorgverleners. Veel van onze Rugexperts (gespecialiseerde fysiotherapeuten) vragen wat zij kunnen doen om te helpen. Vrijwilligerswerk in een ziekenhuis, misschien? Van daaruit is dit plan ontstaan.” Aldus Eline Termaat, algemeen directeur van Fysius Rugexperts.

Rugzorg voor de zorg

“Wij gaan ons tijdens deze crisis met de volledige organisatie inzetten om rugzorg te bieden voor de zorg,” zegt Termaat. “Dat kunnen wij op drie manieren doen: door digitale 1-op-1 consulten, waar we luisteren naar de klachten van de zorgverlener en hem of haar individueel tips en advies geven voor het verlichten van hun klachten. Ook kunnen we livestreams houden waar we grotere groepen zorgverleners tegelijkertijd kunnen helpen en adviseren.  Als laatste is het ook mogelijk om, wanneer dit veilig kan worden uitgevoerd, 1-op-1 behandelingen te geven aan zorgverleners op de locatie waar zij zorg verlenen, dus in ziekenhuizen, instellingen of bij thuiszorgorganisaties.” Termaat benadrukt per situatie zal worden afgestemd welke manier hulp wordt geboden.

Op locatie van de zorginstelling

Wanneer het mogelijk is, komen de Rugexperts van Fysius naar de verschillende zorginstellingen toe voor het uitvoeren van de behandelingen.”Zo is rugzorg optimaal beschikbaar voor mensen die dag en nacht werken.” zegt Termaat. “Zorgmedewerkers kunnen meteen terecht voor onze specialistische fysiotherapie. Zo kunnen wij hen helpen bij de zware opgave waar ze voor staan. Gratis, uiteraard.”

Veiligheid voorop

Uiteraard zullen alle benodigde voorzorgsmaatregelen worden getroffen, om een veilige werkomgeving te creëren. De manier waarop zal worden afgestemd met de zorginstelling. “Het belangrijkste is dat de gezondheid en veiligheid van het zorgpersoneel en onze Rugexperts gewaarborgd wordt,” zegt Termaat. “Het is fantastisch om te zien dat onze medewerkers zich beschikbaar stellen om dit te doen.”

Meld je aan!

De oproep van Fysius Rugexperts? Meld je aan! “We horen graag van zorginstellingen en zorgverleners als dit aanbod hen aanspreekt. Op www.fysius.nl/rugzorg kan iedere zorginstelling en zorgverlener zich aanmelden. We gaan heel graag samen in gesprek over de mogelijkheden voor zorgverleners. Juist nu moeten we er zijn voor hen die dit het hardst nodig hebben: de mensen in de zorg. Wij dragen de zorg op handen.”