Rugpijn tijdens zwangerschap

Waarom krijg ik rugpijn tijdens mijn zwangerschap? En wat kan ik hieraan doen?

"Waarom krijg ik rugpijn tijdens mijn zwangerschap? 
En wat kan ik hieraan doen?"

Toen ik bovenstaande veel gestelde vraag door cliënten las, wilde ik hier graag een blog over schrijven. Het is namelijk een vraag die mij heel bekend voorkomt doordat ik zelf ook rugklachten heb ervaren tijdens de zwangerschap van mijn zoon. Zo had ik tijdens mijn zwangerschap onder andere moeite met traplopen, lang staan, lang zitten en wandelen. Bijzonder vervelend en belemmerend. 
Momenteel behandelen mijn collega’s en ik al veel zwangere dames succesvol met deze klachten. In mijn blog hoop ik u enkele tips en inzichten te kunnen geven om uw klachten tijdens uw zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen en verminderen.

Lage rugpijn tijdens zwangerschap

Lage rugpijn komt veel voor onder zwangere vrouwen. Door het gewicht van de buik en het veranderen van de houding ontstaat vaak een overbelasting van de rugspieren. 
Omdat de baarmoeder met banden aan uw rug is bevestigd, krijgt u een holle rug wanneer uw buik steeds groter wordt en meer naar voren gaat. De kracht die de baarmoeder op uw rug uitoefent, kan zorgen voor de pijnklachten in uw onderrug en in uw liezen. Over het algemeen verdwijnen de klachten enige tijd na de zwangerschap weer.

Wanneer loop ik risico op rugpijn tijdens mijn zwangerschap?

Bij een zwangerschap is het vanaf de eerste week mogelijk dat u last krijgt van rugpijn. Door het hormoon ‘progesteron’ worden de verbindingen tussen de gewrichten tijdens de zwangerschap losser, zo ook tussen het staartbeentje en de heupbeenderen. Normaal gesproken zit hier bijna geen beweging in, maar wanneer u zwanger bent, wordt deze beweeglijkheid iets groter om later uw kindje de ruimte te geven tijdens de bevalling. Wanneer uw buik in het tweede en derde trimester zwaarder wordt en u wat achterover gaat leunen om uzelf in evenwicht te houden, wordt de kans op rugklachten steeds groter.

Rugpijn voorkomen tijdens zwangerschap

Wanneer u zwanger bent en rugpijn wilt voorkomen, is het belangrijk om goed te luisteren naar uw lichaam. Neem de tijd voor dingen en pak op tijd uw rust wanneer uw lichaam dit aangeeft.

Tips voor wanneer u last heeft van rugpijn tijdens uw zwangerschap:

  • Let goed op uw houding: de knieën uit het slot en houd uw buik dicht bij u. 
  • Blijf goed op 2 benen staan en 2 billen zitten, zodat er een gelijke belasting is. Probeer daarom zo min mogelijk met de benen over elkaar zitten, maar naast elkaar.
  • Blijf gedoseerd bewegen en kies een sport of beweging uit die aansluit bij uw behoeften, zoals zwemmen, yoga of een sportklas voor zwangere vrouwen.
  • Sta niet te lang en probeer te gaan zitten wanneer u pijn krijgt.
  • Zorg voor een goede afwikkeling van uw voeten tijdens het lopen.
  • Leg uw benen regelmatig omhoog.
  • Zorg ervoor dat u een goede stoel heeft waarmee u uw rug goed kunt ondersteunen.
  • Doe dagelijkse oefeningen om uw rugspieren te ontspannen en te mobiliseren (zie hieronder).

Welke oefeningen kan ik het beste doen bij rugpijn tijdens de zwangerschap?

Oefening 1. Bekken kantelen

Ga op uw rug liggen met uw knieën gebogen. Druk uw rug goed tegen de grond. Kantel vervolgens uw bekken voorover zodat uw rug hol wordt. Herhaal dit 20 keer.

Oefening 2. Symmetrie

Ga op uw rug liggen met uw knieën gebogen. Laat de knieën rustig naar buiten vallen en zet de binnenkant van de voetzolen tegen elkaar. Af en toe even de knieën weer sluiten en daarna de ontspannen houding weer aannemen. Bouw dit op totdat u het 10 minuten vol kunt houden. Knijp voor het opstaan uw billen even een aantal keer samen.

Meer informatie over zwangerschap en rugpijn?

Zoals u hierboven heeft gelezen, zijn er veel factoren die rugpijn kunnen geven tijdens uw zwangerschap. Ik hoop dat ik u in mijn blog voldoende tips en inzichten heb gegeven om rugklachten tijdens uw zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen en te verminderen. Heeft u last van bekkenpijn? Lees dan ook de blog van mijn collega Priscilla Asbroek: 'Zwanger en bekkenpijn?'. 

Blijft u klachten houden, neem dan gerust contact met ons op. Mijn collega's en ik helpen u graag verder zodat u optimaal van uw zwangerschap kunt genieten!

- Marjolein Dijkhuizen

Bel naar 088 002 1700 of maak meteen online een afspraak!

Maak een afspraakGratis Rugadvies