Rugpijn tijdens autorijden?

Lees dan snel de 5 tips die u moet weten volgens Rugexpert Bob Beerens om rugpijn bij het autorijden zoveel mogelijk te voorkomen!

“Autostoelen zijn er in verschillende soorten en maten. Daarnaast verschillen de autostoelen ook in prijskaartje en ergonomische beloften. Maar is het zitten in een autostoel eigenlijk wel goed voor de rug?”.

Autostoelen kunnen namelijk flink helpen bij het ontstaan van rugklachten. Hoe? Dat leg ik hieronder met wat voorbeelden en oplossingen uit.

Rugpijn door uw autostoel

Veel voorkomende problemen bij autostoelen zijn namelijk:

 • Autostoelen kunnen te zacht zijn
 • Autostoelen kunnen te kort zijn (en vaak voor mensen tot 1.80 meter)
 • Autostoelen bieden vaak geen zijdelingse steun
 • Autostoelen zijn matig verstelbaar
 • Lendensteun (bolling stoel onder in de rug) kan op verkeerde hoogte zitten waardoor u niet de juiste ondersteuning krijgt in uw rug

Rugpijn verminderen door uw zithouding aan te passen

Gelukkig zijn er mogelijkheden om uw rugpijn te doen verminderen door middel van enkele handige tips waarbij uw zithouding in de autostoel kan worden verbeterd:

Tip 1. Gebruik een kussentje in de lage rug

Wij raden onze cliënten vaak aan om de rugpijn tijdens een autorit te verlichten door een ‘lumbaal kussentje’ te gebruiken. Dit is een rubberen kussentje dat wordt opgepompt en wordt geplaatst ter hoogte van de onderrug. Door het kussentje op de gewenste hardheid op te pompen, wordt de rug beter ondersteund.

Tip 2. Wissel het autorijden af met korte stops

Wanneer iemand langdurige autoritten moet maken, wordt de rug na een poosje vermoeid en/of stijf, wat kan resulteren in rugpijn. Wissel daarom het autorijden af door korte stops in te lassen. Maak bijvoorbeeld even een korte wandeling tijdens uw reis, breng uw rug goed in beweging en vervolg daarna uw reis weer. Zo voorkomt u een ingezakte houding door een vermoeide rug.

Tip 3. Zijsteunen

Zijsteunen of armsteunen van een autostoel bieden een goede ondersteuning voor de armen. Wanneer deze ondersteuning ontbreekt, zult u merken dat de zithouding hierdoor negatief beïnvloed kan worden. Een goede ondersteuning van uw armen draagt daarom bij aan het voorkomen van rugpijn tijdens autorijden. Wanneer u met een rechtop in de autostoel zit mogen uw ellebogen de zijsteunen licht aanraken zodat u een goede ondersteuning heeft voor uw armen en tegelijkertijd voldoende bewegingsruimte heeft. Het is hierbij belangrijk dat u uw schouders niet optrekt zodat uw schouder- en rugspieren ontspannen blijven.

Tip 4. Zitting van de autostoel verlengen

Het verlengen van een autostoel is geen goedkope oplossing, maar kan wel uw zithouding drastisch veranderen omdat uw benen bij een te kort zitvlak niet volledig ondersteund kunnen worden. Uw houding verandert namelijk negatief wanneer uw benen en dus uw knieholte(s) te ver van het zitvlak zijn verwijderd. Is uw auto verder helemaal naar uw smaak en is alleen uw stoel de boosdoener van uw rugpijn? Dan is het kiezen voor het verlengen van het zitvlak van de autostoel een mogelijke oplossing. Op deze manier krijgen uw benen een betere ondersteuning en behoudt uw rug een juiste positie tijdens het rijden. Vraag hiervoor de mogelijkheden bij uw (lokale) autodealer. 

Tip 5. Compleet nieuwe autostoel

Iedere standaard (middenklasser) auto heeft vrijwel altijd basis autostoelen. Voor de perfecte autostoel koopt men natuurlijk niet gelijk een auto in een duurdere klasse. De perfecte (ergonomische) autostoel bestaat daarnaast ook helaas niet. Wanneer iemand het budget heeft voor een middenklasse bestaat er de mogelijkheid om de stoel te vervangen zodat u toch het rijcomfort heeft van een A-klasse auto. Ook het compleet vervangen van een autostoel is geen goedkope oplossing, maar biedt wel weer veel blijvende verlichting in uw rug! Een goede autostoel moet een goede ondersteuning bieden waarin u zich comfortabel voelt. Laat u daarom goed en deskundig adviseren wanneer u autostoelen gaat uitproberen en vergelijken bij de lokale dealer.

Tips voor zithouding in uw autostoel

Hieronder nog enkele tips om uw zithouding optimaal te maken (ongeacht het type autostoel):

 • Ga rechtop zitten waarbij het bekken zover mogelijk tegen de onderleuning wordt geplaatst;
 • Plaats de autostoel zo ver naar voren dat u goed met uw voeten bij de pedalen kunt;
 • Houd uw autostuur vast in de ’kwart voor 3’ positie en let daarbij op dat uw armen hierbij licht gebogen zijn;
 • Houd tijdens het zitten/autorijden uw schouders laag, uw armen het liefst ondersteund en probeer uw handen continu te ontspannen;
 • Plaats uw hoofdsteun op de juiste hoogte: de bovenkant van de steun dient even hoog als de bovenkant van uw hoofd te staan. De maximale afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag niet meer dan 5 centimeter bedragen;
 • Oefeningen doen tijdens het rijden: bekken kantelen en regelmatig nét iets van houding veranderen. Let er bij het kantelen van uw bekken op dat u goed rechtop zit. Kantel vervolgens uw bekken achterover zodat uw rug bol wordt. Kantel uw bekken daarna in tegenover gestelde richting zodat uw rug hol wordt.

Meer informatie over uw zithouding nodig?

Zoals u ziet zijn er veel aanpassingen mogelijk om uw zitcomfort te verbeteren en uw rugpijn te verminderen tijdens het autorijden. Heeft u vragen of hulp nodig bij het instellen van uw zithouding of wilt u weten welke aandachtspunten voor u van belang zijn bij het instellen van uw autostoel? Mijn collega's en ik adviseren u graag!

- Bob Beerens