Rugpijn en stress

Waarom krijg je eigenlijk rugpijn van stress? In mijn blog vertel ik u graag meer hierover.

In de meeste gevallen zijn oorzaken van rugpijn onschuldig. Hiermee bedoelen wij dat er geen ernstige lichamelijke ziekte of afwijking aan bijvoorbeeld botten en gewrichten aanwezig is. Veelvoorkomende ‘onschuldige’ oorzaken van rugpijn zijn lichamelijke overbelasting (bijvoorbeeld op het werk) en stress. Ook ik zie bij Fysius veel mensen die hiermee te maken hebben. Maar waarom krijg je eigenlijk rugpijn van stress? In mijn blog vertel ik u graag meer hierover.

Waarom krijg je rugpijn van stress?

Ik merk dat cliënten soms onbegrepen reageren wanneer het woord ‘stress’ wordt gekoppeld aan de oorzaak van rugpijn. Ze zijn bang dat ik denk dat het ‘tussen de oren’ zit. Letterlijk is dat ook zo. Er komen vanuit het lichaam signalen die in de hersenen (tussen de oren) als pijn worden vertaald. Het kan echter zo zijn dat de signalen ten onrechte verstuurd worden. Zo wordt er wel pijn ervaren, terwijl er geen schade is. Als mensen stress ervaren, gaat dit eigenlijk altijd gepaard met lichamelijk klachten. Rugpijn is daarbij een veelvoorkomende klacht als het gaat om stress.

Juist om die reden kunnen wij als fysiotherapeuten aangeven dat er mogelijk geen lichamelijke afwijkingen zijn wanneer iemand bijvoorbeeld aangeeft een hoge werkdruk te hebben, een gezin moet verzorgen, daarnaast voor het inkomen verantwoordelijk is en ook nog aan het verbouwen is... 
Lichamelijke reacties op stress kunnen - zonder dat wij het doorhebben of ons wij er ons bewust van zijn - regelmatig voorkomen. Stress zorgt voor spanning in het lichaam dat zich vaak uit in onder andere rugpijn. Daarom is het goed om te weten wat stress precies is.

Wat is stress?

Stress staat voor spanning en is een status van paraatheid (de actieve stand) van het lichaam dat ervoor zorgt dat het lichaam in de vecht- of vluchtmodus staat. Denk hierbij aan de termen ‘fight’, ‘flight’ en ‘freeze’.

Wanneer je stress ervaart, neemt de hartslag toe, wordt de ademhaling sneller en spannen de spieren in het lichaam zich aan. De kans op rugpijn neemt hierdoor toe.

Stresshormoon cortisol

Het hormoon dat onder andere vrijkomt tijdens een periode van stress is cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je de stresssituatie beter aankan. Als de stress afneemt, zakt ook het cortisolniveau. Neemt de stress niet af, dan zal het cortisolniveau constant hoog zijn met alle negatieve gevolgen van dien.

Kortdurende en langdurige stress

 Kortdurende stress voorbeelden:

 Langdurige stress voorbeelden:

  • Aanspannen van spieren
  • Diepere ademhaling
  • Verhoogde alertheid
  • Schrikreactie
  • Pupillen worden groter
  • Aanhoudende hoofdpijn, nekpijn en/of rugklachten
  • Hyperventilatie
  • Slapeloosheid
  • Koude handen en voeten
  • Hoge bloeddruk (hartklachten)

Wat veroorzaakt stress?

Een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld ontslag op werk, of het overlijden van een dierbare), het hebben van kleine dagelijkse irritaties (ruzie en files) maar ook piekeren over de toekomst kunnen zorgen voor stress. Deze gebeurtenissen worden ook wel stressoren genoemd. 

Stress die lang aan blijft houden wordt ook wel ‘ongezonde stress’ genoemd. De spanning in het lichaam neemt weer af wanneer de stress(or) voorbij is. Regelmatig geeft men dan aan dat zij hoofdpijn ervaren tijdens en na een drukke periode van stress. Een mooi voorbeeld hiervan zijn studenten. Tijdens de finale fase van een studie hebben ze het erg druk met de laatste tentamens, de scriptie, aflopende stages en de spanning of ze het allemaal gaan halen. In deze periode van stress komen er vaak klachten opzetten. Niet alleen rugpijn, maar ook nekklachten en schouderklachten kunnen dan opspelen.

Stress kan rugpijn in stand houden

Door stress kunt u zich zorgen maken om uw lichamelijk reacties, dit kan zelfs gaan irriteren. Door irritaties worden eenvoudige taken al snel vervelend en kan de spanning hierbij op gaan lopen (zowel thuis als op werk). Doordat de stress steeds opnieuw opgewekt wordt, is het mogelijk dat u in een negatieve spiraal terecht komt. En zo blijft uw rugpijn ook een langere tijd aanwezig, waardoor u ook daardoor weer meer stress gaat ervaren. Een ander nadeel is dat u hierdoor vaak geneigd bent om minder te bewegen om de pijn te ontlopen, terwijl beweging juist goed is voor de rug.

Meer weten over rugpijn bij stress?

Stress moet niet onderschat worden en is goed behandelbaar door de ervaring van onze Rugexperts. Benieuwd geworden naar onze Rugexperts en wat wij met betrekking tot uw stress voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag! Bel naar 088 002 1700 of maak online een afspraak.

Maak een afspraakGratis Rugadvies
- Marnix du Bois

Bronnen:
bethesda.be
albertsonnevelt.nl