Afspraak maken
Binnen 1 minuut geregeld
Vaak last van rugpijn tijdens je menstruatie? In onze blog geef ik je graag 5 tips hoe je rugklachten tijdens je ongesteldheid zoveel mogelijk kunt tegengaan.
Wanneer je denkt dat je rugpijn of rugklachten door je menstruatie hebt, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen, zodat je klachten deskundig behandeld kunnen worden. Twijfel je over je klachten? Bel ons via 088 - 002 1700
Het maandelijkse 'feestje' brengt helaas voor veel vrouwen menstruatieklachten met zich mee (ook wel primaire dysmenorroe genoemd). In dit artikel leggen wij je graag uit waarom vrouwen vaak last hebben van rugpijn tijdens de menstruatie en geven wij je tips om deze menstruatieklachten zoveel mogelijk tegen te gaan.
Vrijwel iedere vrouw heeft wel eens last van menstruatieklachten. Naast buikpijn ondervinden veel vrouwen ook lage rugpijn, uitstralingspijn, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Bij een klein percentage vrouwen is er sprake van misselijkheid, diarree en/of duizeligheid. De meest hevige menstruatieklachten komen voor bij tieners en twintigers. Naarmate vrouwen ouder worden, nemen de klachten vaak geleidelijk af.
De exacte oorzaak van menstruatieklachten zoals rugpijn is onbekend. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat een overproductie van het hormoon ‘prostaglandine’ in het baarmoederslijmvlies een veroorzaker is van bijvoorbeeld rugpijn tijdens de menstruatie.
De hormonen ‘prostaglandines’ regelen verschillende processen in het lichaam. Prostaglandines zorgen er namelijk voor datbloedvaten worden verwijd en vernauwd. De prostaglandines worden ook in werking gezet tijdens bijvoorbeeld een blessure of een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen deze hormonen ook pijn en koorts veroorzaken.
Tijdens de menstruatie worden prostaglandines extra aangemaakt. Vrouwen die meer ongemakken hebben tijdens de menstruatie hebben een hogere hoeveelheid aan vrijgegeven prostaglandines. De prostaglandine kan aanhoudende samentrekkingen van het spierweefsel van de baarmoeder teweegbrengen. Daardoor ontstaat er een grotere rek op de banden en op het bindweefsel van de baarmoeder en vermindert de doorbloeding in dit gebied. Hierdoor treden de zogeheten ‘pijnreceptoren’ in werking en kun je pijnklachten ervaren, zoals rugpijn. De baarmoeder staat in contact met onderrug en heeft een wederzijdse invloed op elkaar. Door het samentrekken van het spierweefsel in de baarmoeder kun je daarom een toename in rugpijn ervaren.
Hieronder geef ik je graag 5 tips die jou kunnen helpen om rugpijn tijdens je menstruatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook kun je altijd bij mij of mijn collega’s terecht om meer informatie te vragen.
Zorg voor voldoende beweging
Door een actieve leefstijl te hanteren is je lichaam fitter en beter in staat om menstruatieklachten zoals rugpijn op te vangen. Activiteiten zoals wandelen of fietsen verbeteren de doorbloeding in je buikholte en in de spieren in je buik en onderrug, waardoor je minder rugpijn zult ervaren.
Zorg voor ontspanning
Om de contracties (samentrekkingen) van je baarmoederweefsel te verminderen, helpt het om zelf zoveel mogelijk de spieren rondom het bekken en de onderrug te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van je buikademhaling en bewust de spieren van je billen en buik te ontspannen. Daarnaast kunnen yoga oefeningen of andere ontspanningsoefeningen helpen om je rug en buik te laten ontspannen.
Maak gebruik van warmte
Een warme kruik op de buik of onderrug kan helpen ter ontspanning van de spieren. Tevens helpt de warmte ook om de doorbloeding te stimuleren, wat weer invloed heeft op de pijnreceptoren. Die worden door de warmte minder geprikkeld en minder rugklachten geven.
Maak eventueel gebruik van pijnmedicatie
Wanneer je rugpijn ervaart tijdens je menstruatie, is het aan te raden om direct bij het begin van je menstruatie pijnstillers te gaan slikken en niet pas te wachten totdat de pijn er is. Pijnstillers zoals Naproxen en Ibuprofen remmen namelijk de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor de menstruatiepijn direct al wordt geremd en je uiteindelijk minder rugpijn zal ervaren tijdens je menstruatie.
Medical Tape bij menstruatieklachten
Medical Taping is een behandelmethode die bij de fysiotherapie wordt ingezet om het herstel te bevorderen bij klachten. Deze elastische tape kan ook goed worden ingezet bij menstruatieklachten. De Medical Tape heeft invloed om het onderliggende weefsel. Jouw Rugexpert kan de tape aanbrengen, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en je menstruatieklachten verminderen.
Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er veel tips die je zelf kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van rugpijn tijdens je menstruatie. Heb je vragen over de specifieke oefeningen om je rugpijn tijdens de menstruatie te verminderen of wil je weten welke aandachtspunten voor jou van belang zijn? Fysius helpt je graag!
Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en en bekkenklachten. Blijf niet te lang doorlopen met je klachten en laat een Rugexpert goed naar je rugklachten kijken. Wil je eerst kennis maken met Fysius, vraag dan het Gratis Rugadvies aan. Wil je liever direct een behandeltraject starten, kies dan voor een intake. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op via 088 - 002 1700. Wij helpen je graag!
Vind een vestiging bij jou in de buurt!
Bel 088 - 002 1700 met één van onze medewerkers!
Maak een afspraakGratis Rugadvies