Skip to main content

Rugpijn tijdens menstruatie? Lees deze vier tips.

Heb je last van rugpijn tijdens je menstruatie? Lees hoe dit komt en bekijk vier tips om de rugpijn te verminderen.

Rugpijn en menstruatie
Page content

Rugpijn door menstruatie komt veel voor. Heb je zelf last van rugpijn tijdens menstruatie? In dit blog lees je hoe dit komt en geven we je 4 tips tegen rugpijn tijdens je menstruatie.

Waarom krijg je rugpijn tijdens je menstruatie?

De precieze oorzaak van rugpijn tijdens je menstruatie is onbekend. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat een overproductie van het hormoon ‘prostaglandine’ in het baarmoederslijmvlies een veroorzaker is van onder andere rugpijn tijdens de menstruatie. De prostaglandines regelen verschillende processen in je lichaam. Prostaglandines zorgen er namelijk voor dat bloedvaten verwijden en vernauwen. De prostaglandines worden ook geactiveerd tijdens bijvoorbeeld een blessure of een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen deze hormonen ook pijn en koorts veroorzaken.

Samentrekkend spierweefsel 

De prostaglandine zorgt bovendien voor aanhoudende samentrekkingen van het spierweefsel van je baarmoeder. Daardoor ontstaat er een grotere rek op de banden en op het bindweefsel van de baarmoeder en vermindert de doorbloeding in dit gebied. Hierdoor treden de zogeheten ‘pijnreceptoren’ in werking en kun je pijnklachten ervaren, zoals rugpijn. De baarmoeder staat in contact met je onderrug en heeft invloed op elkaar. Door het samentrekken van het spierweefsel in de baarmoeder ervaar je soms toenemende rugpijn.

Heb je veel ongemakken tijdens je menstruatie? Dan heb je waarschijnlijk een hogere hoeveelheid aan vrijgegeven prostaglandines. 

4 tips bij rugpijn tijdens de menstruatie

Heb je vaak last van rugpijn tijdens je menstruatie? Onderstaande tips helpen je om rugpijn tijdens je menstruatie tegen te gaan. 

1. Zorg voor voldoende beweging

Door voldoende te bewegen versterk je de doorbloeding in je buik- en onderrugspieren en in je buikholte. Hierdoor ben je met een actieve leefstijl beter in staat om menstruatieklachten zoals rugpijn op te vangen. 

2. Zorg voor ontspanning

Zoals je hebt gelezen in dit blog, kun je rugpijn ervaren door de samentrekkingen in je baarmoederweefsel. Door de spieren rondom je bekken en onderrug te ontspannen, verminder je de intensiteit van de samentrekkingen. Je ontspant deze spieren het beste door een goede buikademhaling en het bewust ontspannen van je billen en buik. Daarnaast helpen yoga en andere ontspanningsoefeningen je om jouw rug en buik te ontspannen.

3. Maak gebruik van warmte

Iets warms zoals een kruik op je buik of onderrug helpt bij spierontspanning. De warmte stimuleert bovendien de doorbloeding, waardoor de pijnreceptoren minder geprikkeld worden. Hierdoor ervaar je minder rugpijn. 

4. Maak eventueel gebruik van pijnstillers

Hebben bovenstaande tips geen effect? Dan zijn zogenaamde NSAID-pijnstillers nog een optie. NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) zijn pijnstillers die de aanmaak van het hormoon prostaglandine remmen. Enkele voorbeelden van NSIAD’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. Neem je deze pijnstillers tijdens je menstruatie? Doe dit dan direct bij aanvang van je menstruatie en wacht niet totdat de pijn er is. Door deze pijnstillers wordt de menstruatiepijn direct geremd en ervaar je minder rugpijn tijdens je menstruatie. 

Let op: overleg altijd eerst met je huisarts of een pijnstiller. Een huisarts kan je goed informeren over de bijwerkingen en weet of een pijnstiller voor jou geschikt is. Lees meer over menstruatie en pijnstillers op de website van Thuisarts.nl

Laat je menstruatieklachten onderzoeken

Komen de rugklachten iedere keer weer terug? Dan is het verstandig om je rugpijn goed te laten onderzoeken. Fysius helpt je graag met specifieke oefeningen om je rugpijn tijdens de menstruatie te verminderen. Twijfel je over de oorzaak van je menstruatieklachten? Of wil je weten welke pijnstillers je mag gebruiken? Neem dan eerst contact op met je huisarts. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée