Nek-, rug- of hoofdpijn na het slapen? (Gastblog)

Heeft u last van rugpijn of nekklachten wanneer u ’s ochtends wakker wordt? Wellicht heeft u een verkeerde slaaphouding!

Fysius werkt samen met Ligwijzer.nl. Wij vroegen Jan Willem Elkhuizen, bewegingswetenschapper en Fysio- en Manueel therapeut bij Ligwijzer, om meer te vertellen over slapen en rugpijn. 

Wat is een juiste slaaphouding?

Elkhuizen: “We werken gemiddeld ongeveer evenveel uren als dat we slapen. Regelmatig lezen we dat een verkeerde werkhouding rugpijn kan veroorzaken, maar wist u dat ook een verkeerde slaaphouding de oorzaak kan zijn? En dat geldt eveneens voor nekpijn en voor hoofdpijn die vanuit de nek ontstaat. Hieronder leg ik u graag uit hoe u met een juiste slaaphouding klachten kunt voorkomen.”

Oorzaken van rug- en nekpijn bij slapen

Indien de nek en de rug niet in een ontspannen houding liggen, kunnen klachten ontstaan of verergeren. Dat uit zich meestal direct al bij het wakker worden in de vorm van een stijve nek, stijve rug of in hoofdpijn, nekpijn of rugpijn. Een verkeerde matras of een verkeerd kussen kunnen de achterliggende oorzaken zijn, maar ook een verkeerde slaaphouding. Wanneer u opstaat met zulke klachten, begint u uw dag al gelijk met een vervelende pijn die gedurende de dag soms ook nog toeneemt. Heeft u wellicht een verkeerde slaaphouding?

Een goede slaaphouding kan klachten voorkomen

Om klachten na het slapen te voorkomen, adviseer ik om op uw zij te slapen. Maar pas op: veel mensen denken dat ze op hun zij liggen, terwijl ze in feite half gedraaid naar voren liggen! Dat is niet goed: de nek en rug liggen gedraaid waardoor de wervelkolom niet in een neutrale positie ligt. Als u écht goed op de zij ligt, dan ligt het lichaam - inclusief uw wervelkolom – wel ontspannen. 

Het vervelende is dat mensen niet vanzelf goed op hun zij blijven liggen, ze rollen automatisch naar voren totdat de bovenste arm op het matras rust. Een bodykussen kan er voor zorgen dat u wél goed op de zij blijft liggen. Dan liggen nek, rug, schouders, heupen en knieën in een neutrale positie en kunnen uw spieren, banden en gewrichten herstellen van de belasting van overdag. Vergelijk de twee houdingen hieronder:

Fout:

 De meeste mensen slapen half gedraaid op de zij.

Goed:

De slaaphouding is eenvoudig te verbeteren.

 Slaaphouding fout

Slaaphouding goed 

In dit geval is uw romp naar voren gedraaid. Daardoor ontstaat er draaiing en spanning in uw nek en rug. Deze houding kan leiden tot: nekklachten, hoofdpijn en rugpijn.

Door middel van de combinatie bodykussen en een Hi4 kussen (op de juiste hoogte) ligt uw romp en bekken recht. Zo ontstaat er geen spanning in uw nek en rug waardoor uw klachten afnemen.


Ik heb al veel mensen geadviseerd om te slapen met een bodykussen in combinatie met een Hi4 kussen en heb gemerkt dat dit veel effect heeft. Daarbij is het belangrijk dat het Hi4 hoofdkussen de hoogte heeft die bij u past. Dit kussen is in 8 hoogtes instelbaar en Fysius helpt u graag bij het kiezen van de juiste hoogte.

Wetenschappelijk onderzoek bodykussen en Hi4 hoofdkussen

In samenwerking met gezondNU heeft wetenschapsjournalist Toine de Graaf een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van het slapen met een bodykussen in combinatie met een Hi4 hoofdkussen. Hieruit bleek dat deze combinatie veel effect heeft op nekpijn, hoofdpijn en rugklachten. Voor details klik op onderzoeksverslag gezondNU. Ook het UMCG in Groningen heeft hier ook onderzoek gedaan en kwam tot vergelijkbare conclusies: Pilotstudie UMCG.

Ervaringen Fysius Rugexperts met Hi4 en bodykussen

Drs. Gijs lemmers, Fysio- en Manueel therapeut bij Fysius, werkt al enige tijd samen met Ligwijzer: 
“Wij zien in de praktijk dat klachten sneller verbeteren en minder vaak terug komen wanneer de slaaphouding is aangepast. Soms denken mensen met nek- en hoofdpijnklachten dat ze wel kunnen volstaan met het vervangen van alleen hun hoofdkussen, maar het bodykussen is minstens zo belangrijk. Daarom adviseren we altijd: probeer de combinatie uit en niet alleen het Hi4 hoofdkussen."

Check uw slaaphouding

Uw slaaphouding is belangrijk. Een juiste slaaphouding kan ervoor zorgen dat u ’s ochtends minder klachten ervaart dan in de avond ervoor. Wanneer u juist met méér pijn opstaat, dan is het aan te raden om uw slaaphouding na te laten kijken door de Rugexperts van Fysius. Samen helpen wij u graag om weer zonder klachten en uitgerust uit bed te stappen!

- Jan Willem Elkhuizen