Motorrijden zonder rugpijn

Het motorseizoen staat alweer voor de deur en ik kan niet wachten om weer op de motor te klimmen om weer een tocht te maken. Vorig jaar heb ik – ironisch genoeg-  zelf te maken gehad met rugklachten, voornamelijk aan het begin van het motorseizoen. Ook heb ik gemerkt dat vele andere motorrijders rugklachten hebben. Daarom deel ik graag mijn tips en ervaringen met u.

Vorig jaar ben ik overgestapt van tourmotor, waarbij ik vrij ‘rechtop’ zat, naar een naked-bike, waarbij ik meer naar voren zit. Vrijwel direct kreeg ik toen veel last van mijn onderrug. Met behulp van trainingen en oefeningen (door mijn eigen collega’s) gaat het nu veel beter en heb ik nauwelijks last van rugpijn bij het motorrijden! 
Door mijn eigen ervaring met rugklachten bij het motorrijden én de kennis die ik als Rugexpert heb, wil ik graag mijn tips met u delen, zodat ook u zonder rugpijn op de motor kunt stappen!

Klachten rugpijn bij motorrijden

De volgende klachten komen veel voor bij motorrijders:

 • Pijn in de onderrug en stijfheid;
  • Pijn in nek/schouder(s) en armen;
  • Tintelingen in de handen/vingers;
  • Hoofd- en nekpijn;
  • Doofheidsgevoel in het zitvlak en in de benen.

Oorzaken rugpijn bij motorrijden

Mogelijke oorzaken van rugklachten bij motorrijden zijn:

 • Verkeerde zithouding tijdens het rijden

Wanneer u lang in een verkeerde houding zit op uw motor, neemt de druk op de nek en schouders toe, wat voor een gespannen houding kan zorgen. Ook neemt de doorbloeding af, waardoor motorrijders in het algemeen vaak te maken krijgen met tintelingen of doofheidsgevoel in de handen, benen of het zitvlak.

 • Te eenzijdige houding voor te lange tijd

Een langdurig gespannen nek of de continue druk op de schouderspieren, kan hoofdpijnklachten, duizeligheid en soms ook misselijkheid veroorzaken. Door de schouders te laten zakken tijdens het rijden en goed over de schouders te kijken, helpt u de nek en schouders te ontspannen.

 • Te zwakke nek-, schouder- en onderrugspieren
  Wanneer u de rug meer belast dan dat uw rug eigenlijk aankan (belastbaarheid), treden er snel klachten op. Vooral zwakke onderrugspieren zorgt ervoor dat veel motorrijders lage rugpijn ervaren. Een te slappe rug, maar ook te zwakke buikspieren zorgen voor een moeilijk te handhaven houding en leiden dan ook snel tot klachten. Pijn en of stijfheid in de onderrug kan wijzen op onvoldoende beweeglijkheid en kracht van de onderrug én buik, ook wel de ‘core’ genoemd. Met het trainen van uw ‘core’ bevordert u snel de belastbaarheid van uw rug.
  sunset summer motorcycle kopie

Tips voor motorrijden zonder rugpijn

Vanuit mijn eigen kennis en ervaring, geef ik u graag onderstaande tips mee: 

 • Breek de rit op in delen
  Stap elke 30/45 minuten even van uw motor af om de doorbloeding weer op gang te laten komen. Dit voorkomt stijfheid en bijbehorende klachten. 

 • Zorg voor de juiste zithouding op de motor
  Elk type motor heeft zijn eigen zit- en rijstijl. Zorg dat u uw houding hier op aanpast en probeer deze ook tijdens het rijden af te wisselen. Bijvoorbeeld door wat meer voor- of achterop de zitting te schuiven. 
  Wilt u meer weten over welke houding aan te raden is bij u en uw motor? Kijk dan op www.cycle-ergo.com. Op deze site kunt u zien welke zithouding wordt aanbevolen bij u en uw type motor, zelfs voor een eventuele passagier.  

 • Niergordel
  Het dragen van een niergordel kan u (het gevoel van) extra stevigheid bieden aan de onderrug. Let wel: de niergordel helpt niet om de oorzaak van de lage rugpijn (verzwakte onderrug) te verhelpen. Het op de juiste manier trainen van de ‘core’ zorgt ervoor dat uw rug sterker wordt, waardoor u uw rug beter kunt belasten. 

 • Train het gehele jaar uw rug en bovenlijf voor een optimale belastbaarheid 
  Mijn collega’s en ik helpen u graag om uw rug op de juiste manier te trainen zodat deze sterk genoeg is voor het motorseizoen. Tevens helpen we u graag met oefeningen die geschikt zijn om bijvoorbeeld ter warming-up te doen voor u op de motor stapt.

Blijven klachten zich voordoen, neem dan gerust contact op met een Rugexpert bij u in de buurt.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een Gratis Rugadvies.

Direct starten met een behandeltraject kan natuurlijk ook. Maak dan een afspraak voor een intake.

Ik wens u een mooi motorseizoen toe en vele veilige en pijnvrije kilometers!

- Peter Paul Roord