Is bodypump goed voor de rug?

Bent u een fanatieke Bodypumper? Dan geef ik u graag enkele tips om klachten tijdens de Bodypump lessen zoveel mogelijk te voorkomen!“

Naast mijn werk bij Fysius, geef ik al jaren RPM, core, powerlessen en Bodypump in verschillende sportcentra. 
Tijdens de lessen Bodypump vragen veelvuldig sporters aan mij of de lessen Bodypump wel goed zijn bij hun lage rugpijn, schouderklachten of nekpijn.

Deze klachten zijn vaak geleidelijk ontstaan door een verkeerde houding in het dagelijks leven en/of tijdens een ‘verkeerde’ houding tijdens het sporten. Bent u een fanatieke Bodypumper? Dan geef ik u graag enkele tips om rugklachten tijdens de Bodypump lessen zoveel mogelijk te voorkomen!

Tips voor de sta-houding bij Bodypump:

  • Zorg ervoor dat u bij een staande houding uw knieën ‘uit het slot’ houdt;
  • Houd uw lage rug neutraal (geen volledig holle rug maken);
  • Houd uw schouders laag en ontspannen;
  • Indien u gewichten gebruikt, zorg er dan bij rugoefeningen altijd voor dat de gewichten dicht bij uw lichaam blijven.
  • Blijf doorademen via uw buik.

Houding bij basisoefeningen Bodypump

Het doel van Bodypump is om de spiergroepen te trainen met in de basis een gestabiliseerde en juiste houding. Hierbij past u de gewichten aan op uw eigen niveau. Hieronder behandel ik enkele basisoefeningen van Bodypump die aandacht vereisen om deze juist uit te voeren.  

Houding squat oefening

Dit is de basisoefening die veel voorkomt tijdens de les. Wat er veel gebeurt tijdens de squatoefening, is dat de lage rug holler wordt, waardoor er veel spanning in de rug ontstaat. Veelvoudig deze oefening op de verkeerde manier uitvoeren, kan klachten of verergering van rugpijn veroorzaken. Mijn tip: zorg allereerst voor een neutrale rug waarbij de buikspieren licht aangespannen worden. Voer de oefening eerst zonder gewicht uit. Pas wanneer u de goede houding onder de knie heeft, kunt u vervolgens het gewicht langzaam opbouwen. 

Squat oefening

Houding lunge oefening

Deze oefening zorgt ervoor dat de voorzijde van de bovenbenen en bilspieren getraind worden. Hierbij is de keuze om dit zonder gewicht, met de barbell (stang) of met losse gewichten te trainen. Ondanks dat deze oefening geen focus heeft op de rug, is het wel belangrijk om hierbij de lage rug neutraal te houden en de buikspieren weer licht aan te spannen. Een holle rug zorgt er namelijk voor dat de lage rug niet volledig meebeweegt tijdens de oefening wat lage rugklachten kan veroorzaken. De lage rug wordt dan in een actieve holling gefixeerd, waarbij je snel compenseert vanuit andere delen van je lichaam.

Lunge oefening

Push-up houding

De push-up kan in verschillende varianten worden uitgevoerd. Het uitgangspunt bij alle soorten push-ups is om een ‘neutrale houding’ van uw rug aan te houden. Kijk hierbij schuin naar beneden, zodat er minder spanning in uw nek en schouders ontstaat. Probeer daarnaast uw bekken iets te kantelen, zodat u voorkomt dat u uw rug hol trekt. Wanneer u klachten in de nek en schouderregio ervaart bij de push-up, probeer dan eens de alternatieve push-up: plaats je handen op een step i.p.v. op de grond. Dit geeft minder spanning in de nek en schouders.

Push-up oefening

Houding buikspieroefeningen

Het is belangrijk om tijdens de buikspieroefeningen altijd controle te hebben over de bewegingen. Dit houdt in: stabilisatie in de lage rug en bekken. Tip: Trek uw navel licht in. Wanneer u op de mat ligt, duw dan uw onderrug in de grond.

Buikspieroefening

Wat betekent Bodypump voor mij?

Bodypump helpt mij om plezier te hebben in sporten, voor een sterk lichaam en een optimale gezondheid. Ik geniet echt wanneer ik in de Bodypump les sta en dat gun ik u ook!

Ik hoop dat ik u met bovenstaande tips een stukje verder heb kunnen helpen. Houdt u ondanks mijn tips nog steeds last van rug- of nekklachten bij het sporten? Kom dan gerust eens langs bij mij of mijn collega’s. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten, nekpijn en bekkenpijn en kunnen u begeleiden. Wij helpen u graag!

- Joyce de Vries