Skip to main content

Hypermobiliteit en rugpijn?

Heb je last van hypermobiliteit en rugpijn? Of twijfel je of je hier last van hebt? Mensen met hypermobiliteit kunnen hierdoor last krijgen van rugpijn. In dit blog vertellen we je meer over de symptomen, hoe kan zorgen voor rugpijn en welke behandelopties bij hypermobiliteit horen.

Ben je hypermobiel? Doe meteen de test.

Hypermobiliteit
Page content

Wat is hypermobiliteit?

Als je een hypermobiliteitssyndroom (HMS) hebt, heeft je lichaam te soepele banden zoals spier- en gewrichtsbanden. Het hypermobiliteitssyndroom is erfelijk en één van de ruim honderd reumatische aandoeningen. De symptomen van hypermobiliteit uiten zich meestal voor het 15e levensjaar. Ondanks dat je al vroeg de symptomen ondervindt, krijg je meestal pas pijnklachten door hypermobiliteit tijdens je (jong)volwassenheid. 

Symptomen van hypermobiliteit

Twijfel je of je hypermobiel bent? Bekijk hieronder de belangrijkste symptomen en doe daarna de test. De belangrijkste symptomen van hypermobiliteit zijn:

  • Overmatige beweeglijkheid van gewrichten
  • Vermoeidheid
  • Rugpijn
  • Spierpijn
  • Pijn in de gewrichten
  • Ontwrichtingen/en het ‘uit de kom’ schieten
  • Verhoogde kans op een scoliose
  • Bekkeninstabiliteit
     

Ben ik hypermobiel? Kom erachter in deze test.  

Volg je bij ons een behandeling tegen rugpijn? Dan komen we er meestal tijdens de behandelingen achter dat je hypermobiel bent. Voldoe je aan onderstaande vijf punten, dan is de kans groot dat je hypermobiel bent: 

  1. Je kunt je hand in een hoek van 90° overstrekken;
  2. Je kunt met je duim je onderarm aanraken;
  3. Je kunt je elleboog in een hoek van +/- 10° overstrekken;
  4. Je kunt je knie in een hoek van +/- 10° overstrekken;
  5. Je kunt gemakkelijk voorover buigen en de handen plat op de grond leggen zonder dat je je knieën hoeft te buigen.

Let op: denk je dat je last hypermobiel bent? Bovenstaande test is slechts bedoeld als handige check. Laat jouw mogelijke hypermobiliteit altijd testen bij je huisarts om hier zeker van te zijn. 

Ben je altijd soepeler bij hypermobiliteit? 

Alhoewel hypermobiliteit voor flinke beperkingen en pijn kan zorgen, zijn in de meeste gevallen de gewrichten simpelweg iets soepeler dan van de gemiddelde mens. Hypermobiele gewrichten hebben wel vaak sterk verkorte spieren in de omgeving rond de spieren. Alhoewel je wel leniger bent dan een gemiddeld mens, ervaar je dit niet altijd zo. Rugpijn door hypermobiliteit ontstaat door de grotere bewegingsvrijheid in de gewrichten. Dit gaat gepaard met een grotere lenigheid en komt doordat je jouw gewrichtsbanden verder kunt bewegen. 

Rugpijn tijdens sporten door hypermobiliteit 

Sport, beweging en krachttraining helpen om je rug te versterken en de rugpijn te verminderen. Ondanks dat bewegen met hypermobiliteit rugpijn voorkomt, veroorzaakt het soms ook problemen als je spierversterkende oefeningen uitvoert. Wanneer je diepe stabiliteitsspieren onvoldoende werken, en je een voorkeurspatroon hebt ontwikkeld om je grote spieren in te zetten, zul je die ook inzetten tijdens je krachttraining. Hierdoor worden de overbelaste spieren verder overbelast. Je hebt daarom begeleiding nodig om de juiste spieren weer in actie te krijgen en de verkeerd ingezette spieren te leren rusten. 

Wil je begeleiding bij het correct inzetten van jouw spiergroepen? De therapeuten van Fysius helpen je verder. 

Kinderen en hypermobiliteit

Zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen, hebben kinderen op jonge leeftijd vaak geen klachten door hypermobiliteit. Dit komt doordat kinderen over het algemeen veel bewegen tijdens het spelen en sporten. Hierdoor ontwikkelen ze een sterk en stabiel spierkorset rondom hun gewrichten. Vanaf het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, of nog later als ze doorstuderen, wordt de kans op rugpijn door hypermobiliteit groter.  

Met name het gebrek aan beweging en sport zorgt voor spierverzwakking, waardoor de grote rugspieren overbelast raken. Ondanks dat de spieren verzwakken, blijft de overbeweeglijkheid in de gewrichten intact. Hierdoor is de driehoek mobiliteit-kracht-stabiliteit uit balans en ontstaat rugpijn. Zorg er dus voor dat je kind voldoende beweegt. 

Behandeling bij rugpijn en hypermobiliteit

Wil je jouw rugpijn door hypermobiliteit laten behandelen? Dan biedt een behandelplan op maat vaak de meest succesvolle uitkomst. Een fysiotherapeut kijkt samen met jou naar de beste behandelmethode. Meestal ligt de focus tijdens een behandeling van rugpijn door hypermobiliteit op de spieren rondom je gewrichten. Meestal krijgen de grotere overbelaste spieren en het gewricht hierdoor rust en nemen de pijnklachten af.

Heb je last van rugpijn door hypermobiliteit? Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rugpijn door hypermobiliteit en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van je klachten.

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée