Op iedere vestiging van Fysius mogen Rugexperts (gespecialiseerde fysiotherapeuten) naar eigen inzicht één gratis Rug Vitaal Pakket weggeven, wanneer iemand het écht nodig heeft. Zo kunnen we ook hen helpen, voor wie specialistische behandelingen anders misschien geen optie zouden zijn. Dit is het verhaal van Bas, die in Enschede een gratis Rug Vitaal Pakket kreeg aangeboden.

Al jaren had Bas (achternaam om privacyredenen weggelaten) last van ernstige rugklachten door een hernia. Zijn huisarts gaf aan dat er niets was dat gedaan kon worden. Ook andere instanties konden niets voor hem betekenen. Conclusie: de diagnose was duidelijk en hij zou er mee moeten leven. Bas kreeg morfine voorgeschreven, en daar moest hij het mee doen.

Ontslag

De hernia had grote invloed op zijn leven. Zijn passie, voetbal, moest hij er voor laten liggen en ook werken werd steeds moeilijker. Hij werkte als magazijnchef, wat inhield dat hij regelmatig pakketten moest tillen, iets wat op een gegeven moment onmogelijk voor hem werd. Lange tijd zat hij in de ziektewet, maar uiteindelijk besloot hij toch te proberen om in ieder geval halve dagen te gaan werken. Het ging niet. Zijn werkgever zei dat hij ontslagen zou worden, omdat hij meer thuis zat dan werkte.

Een kans voor Fysius

Op een dag zag de vrouw van Bas een advertentie van Fysius Rugexperts op Facebook. Hij was er sceptisch over. Van iedere instantie had hij te horen gekregen dat er niets was dat ze konden doen, dus waarom zou dat voor Fysius anders zijn? Hij had al zoveel geprobeerd.

Hij besloot het toch een kans te geven, maar liep meteen tegen een probleem aan. “Tijdens de intake zag ik al snel het probleem,” zegt Bas. Dit keer was het probleem niet zijn hernia, maar zijn financiële situatie. “Mijn conclusie was algauw: ik ben niet aanvullend verzekerd, en ik kan de behandelingen zelf niet betalen.” Hij probeerde de situatie nog uit te leggen aan zijn verzekeraar, maar deze wou niets uitkeren. Hiermee leek het op te houden voor Bas.

Het gratis Rug Vitaal Pakket

Een paar weken later werd Bas gebeld door Joost, de Rugexpert (gespecialiseerde fysiotherapeut) die de Intake met hem had uitgevoerd. Hij had de situatie van Bas voorgelegd aan zijn collega’s. Bas had het Rug Vitaal Pakket heel hard nodig en het besluit was genomen: Bas kreeg dit pakket helemaal gratis.

Eerst vond Bas het maar moeilijk te geloven dat hem dit echt gratis werd aangeboden. Ook twijfelde hij nog steeds of het hem echt kon helpen. “Ik was sceptisch wat voor haken en ogen er bij zouden komen kijken.”

Na de start van zijn behandeling werden deze zorgen weggenomen: het pakket was écht gratis en er werd geen tegenprestatie van hem verwacht. Er werd een behandelplan voor Bas opgesteld waarbij door middel van manuele therapie, medische trainingsapparatuur en dry needling zijn klachten stap voor stap werden behandeld. “De dry needling-behandelingen waren uiterst pijnlijk. De eerste paar keer moest mijn vrouw me naar huis brengen,” vertelt Bas.

Gelukkig deed zijn Rugexpert er alles aan om hem van de pijn af te leiden. “Hij was fan van dezelfde voetbalclub als ik, dus we hadden in ieder geval een heel goed onderwerp om over te praten.”

Rugexpert Joost beaamt dit. “Voor Bas was de dry needling heel pijnlijk. Dit is gelukkig zeker niet bij iedereen het geval.” Wél bleek het bij Bas meteen heel goed te werken. Na de allereerste behandeling gebeurde er iets dat Bas nooit had durven dromen: hij was een paar dagen compleet pijnvrij. “Ik loop al jaren met pijn in mijn rug. Ik kon bijna niet meer van de bank komen of uit bed. Ik wist niet wat me overkwam.”

 

Foto: Joost, de Rugexpert die Bas behandelde in Enschede.

 

Realistisch, maar optimistisch

Joost stemde van tevoren verwachtingen af met Bas. “We proberen altijd realistisch, maar optimistisch te zijn,” zegt Joost. “Zo gaan we altijd uit van wat iemand wél kan, in plaats van wat er ‘mis’ is. Van daaruit werken we naar een doel toe: wat wil de cliënt weer kunnen en hoe gaan we dat bereiken? Daar gaan we dan samen mee aan de slag.”

Na een aantal behandelingen ging het steeds beter met Bas. Na een tijd kon hij zelfs weer dingen gaan doen die hij eerder op moest geven. “Ik kan weer voetballen. Ik kan ravotten met m’n kleine. Ik heb weer plezier in het leven,”  zegt hij. Ook zijn vrouw viel het op dat het beter met hem gaat. “Ze zei dat ik een stuk minder kortaf ben. Mijn houding is echt verbeterd nu ik niet meer constant die pijn heb.”

Het leven teruggekregen

Op dit moment gaat het goed met Bas. Hij is heel dankbaar voor de  behandelingen en kan zelfs de morfine gaan afbouwen. “Mijn huisarts heeft samen met een specialist een schema opgesteld voor het afbouwen. Uiteindelijk zal ik als het goed is helemaal zonder kunnen.”

Ondanks dat Bas heel positief gestemd is, maakt hij zich wel zorgen over de toekomst. “Het is nu eindelijk draaglijk geworden, maar mijn hernia zal nooit weggaan.” Het werk dat hij deed, zal hij niet meer kunnen doen. “Ik tilde pakketjes van 10 gram tot 35 kilo. Je kunt je daar heel erg vertillen, en het risico dat het daardoor weer helemaal misgaat, is mij te groot.” Een kantoorbaan zal het voor hem moeten worden.

Het liefst zou Bas terug blijven komen naar Fysius. “Het liefst zou ik zeker wel elke zes weken een specialist van Fysius zien, de kosten daarvoor wil ik met liefde betalen. Als ik het financieel beter heb, kom ik hoe dan ook terug.” Voor nu blijft hij fanatiek zijn oefeningen doen. “Opgeven is nooit een optie. Uiteindelijk zal het allemaal wel goedkomen. Mijn grootste zorg is nu vooral dat het goed blíjft gaan. In ieder geval heb ik alvast mijn leven teruggekregen.”

 

Waarom geven we dit gratis weg?

Bij Fysius vinden we het belangrijk dat goede, specialistische (rug)zorg beschikbaar is voor iedereen. Door Rug Vitaal Pakketten gratis weg te geven aan clienten die het hard nodig hebben, maken we het voor een aantal mensen toch mogelijk om beter te worden. Wij weten als geen ander hoe verschrikkelijk de impact van rugklachten kan zijn.