Geriatriefysiotherapie: “Ik houd ouderen in beweging!”

Met name de levensverhalen van geriatrische patiënten vind ik interessant, want naast de klacht speelt er vaak zoveel meer!

Mijn naam is Majella Broekman en ik ben naast rugexpert ook werkzaam als gespecialiseerd geriatriefysiotherapeut binnen Fysius. Dat houdt in dat ik zowel gespecialiseerd ben in het behandelen van mensen met rugklachten als in het behandelen van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen. Met name de levensverhalen van geriatrische patiënten vind ik interessant, want naast de klacht speelt er vaak zoveel meer!

Voor wie is geriatriefysiotherapie bedoeld?

Geriatriefysiotherapie is niet alleen voor ouderen, maar ook voor patiënten die verschijnselen van ouderdom vertonen, bijvoorbeeld als gevolg van:

  • Een beroerte;
  • Dementie;
  • De ziekte van Parkinson;
  • Een gebroken heup.

De ouderen die ik behandel, zijn vaak bang om steeds ‘krommer’ te gaan lopen, hebben angst om te vallen of willen voorkomen dat ze uiteindelijk hulpmiddelen nodig hebben. Wat ik veel tegenkom is dat dagelijkse activiteiten zoals (trap)lopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten steeds moeilijker worden en dat daardoor de kans op vallen toeneemt. 
Juist de combinatie van rugexpert en geriatriefysiotherapeut maakt dat geriatrische patiënten met rugklachten bij mij op de juiste plek zijn.

Hoe ziet een behandeling bij de geriatriefysiotherapeut eruit?

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. We bespreken uw gezondheid en dagelijks functioneren, waarna samen met u een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld. Het behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit looptraining, evenwichtsoefeningen, valpreventie, arm- en handtraining of het oefenen van het opstaan uit bed of uit de stoel. De behandeling geriatrie is daarbij onder andere gericht op:

  • Verbeteren lichamelijk functioneren;
  • Begeleiding bij ontslag uit ziekenhuis/revalidatiecentrum;
  • Adviseren en begeleiden gezinsleden en eventuele mantelzorgers;
  • Adviseren over eventuele hulpmiddelen;
  • (Val)preventie

Samen met u stellen wij als doel om uw lichamelijk functioneren te verbeteren en verdere achteruitgang te voorkomen. Hierdoor blijft u zo lang mogelijk zelfstandig in uw dagelijkse handelingen.

Interesse in een geriatrie consult?

Benieuwd wat ik of mijn collega’s voor u kunnen betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak voor een Gratis Rugadvies om kennis te maken met het Fysius concept. Vanuit mijn specifieke kennis over rugklachten en de doelgroep geriatrie, help ik u graag om uw zelfredzaamheid te verbeteren of te behouden.

- Majella Broekman