Fysius RugQuiz!

Hoeveel weet u van uw rug? Test uw kennis binnen 3 minuten door antwoord te geven op de 9 Fysius RugQuiz-vragen!

Weet u eigenlijk hoe rugpijn ontstaat? En hoe het bijvoorbeeld zit met uw zorgverzekering wanneer u in behandeling gaat voor uw rugklachten? 
Test uw kennis binnen 3 minuten door antwoord te geven op de 9 Fysius RugQuiz-vragen die ik voor u heb opgesteld!
Pak pen en papier erbij, noteer uw antwoorden en bekijk uw score. Succes!

De Fysius RugQuiz!

Vraag 1: Rugpijn ontstaat altijd door verkeerd tillen.

A. Waar
B. Niet waar

Vraag 2: Tegenwoordig gebruiken we onze rug niet meer waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is, hoe komt dit?

A. Mechanisatie en industrialisatie hebben het langzaam van ons over genomen
B. We doen steeds meer eenzijdig en zittend werk
C. Er wordt steeds meer van ons verwacht waardoor er bijvoorbeeld stress ontstaat
D. We bewegen minder, eten steeds ongezonder en onregelmatiger
E. Alle bovengenoemde zijn juist

Vraag 3: Wanneer iemand fanatiek aan sport doet, heeft hij/zij nooit last van rugpijn.

A. Waar
B. Niet waar

Vraag 4: Een slechte matras kan voor rugpijn zorgen. 

A. Waar
B. Niet waar

Vraag 5: Wanneer ik rugpijn heb, moet ik alleen maar rust houden.

A. Waar
B. Niet waar

Vraag 6: Waardoor is Fysius anders dan andere fysiotherapiepraktijken?

A. Fysius behandelt specifiek alleen maar rugpijn en zoekt de oorzaak van de klachten niet verder dan de rug.
B. Fysius is naast de specialisatie op wervelkolom gerelateerde klachten, een organisatie die naar de gehele mens kijkt (houding, leefstijl, etc.) en niet alleen naar de rug, waardoor er dus ook andere factoren die meespelen bij de klacht worden onderzocht.
C. Fysius biedt behandelmethodes die bij andere praktijken niet worden aangeboden.

Vraag 7: Wanneer spreken we van chronische rugklachten?

A. Alle rugklachten zijn chronisch.
B. Als de pijn na een week nog niet over is.
C. Als de klachten langer aanhouden dan 3 maanden.
D. Als de klachten na een jaar niet over zijn.
E. Als de klachten beginnen voor uw 18e levensjaar.

Vraag 8: Wanneer spreken we van een chronische indicatie voor fysiotherapie?

A. Bij chronische klachten heb ik recht op een chronische indicatie.
B. De indicatie is chronisch als mijn aandoening onder een indicatiecode op de lijst Borst valt.
C. Als de huisarts een verwijzing geeft aan de fysiotherapeut geeft waarop mijn chronische pijnklachten worden beschreven.

Vraag 9: Wanneer bent u verzekerd voor fysiotherapie?

A. Met een basisverzekering worden standaard 9 fysiotherapiebehandelingen vergoed.
B. Fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering, per verzekering verschilt het echter hoeveel fysiotherapiebehandelingen er worden vergoed.
C. Fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering, er worden altijd 21 behandelingen fysiotherapie vergoed.  
D. De eerste 20 behandelingen zijn eigen risico en daarna wordt het altijd chronisch dus volledig vergoed.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antwoorden Fysius RugQuiz

En? Waren bovenstaande vragen makkelijk voor u? Ontdek uw score door naar onderen te scrollen! Ook geef ik u graag de bijbehorende uitleg bij de juiste antwoorden.

 

Vraag 1: Rugpijn ontstaat altijd door verkeerd tillen.               

B: Niet waar
Rugpijn kan ontstaan door (het regelmatig) verkeerd tillen, maar dit is niet altijd de oorzaak. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door een slechte (werk)houding, fysiek zwaar werk en/of continu zittend werk. Ook factoren zoals stress of overgewicht hebben invloed op rugpijn. Welke factoren invloed hebben op uw rugklachten, brengen wij graag in kaart voor u tijdens een uitgebreide intake. Maak gerust een afspraak!

Vraag 2: Tegenwoordig gebruiken we onze rug niet meer waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is, hoe komt dit?

E: Alle bovengenoemde zijn juist.

Antwoord A, B, C en D zijn allemaal mogelijke oorzaken voor het ontstaan, aanhouden en terugkeren van rugklachten. Onafhankelijk van elkaar zijn deze een mogelijkheid voor het ontstaan van uw rugklachten, maar gecombineerd vormen deze factoren een nog groter risico voor het krijgen van rugpijn. 
Herkent u deze factoren en is het mogelijk dat u daardoor rugklachten ervaart? Maak gerust eens een afspraak voor een gratis Rugadvies, waarbij u vrijblijvend kennis kunt maken met Fysius Rugexperts. Wij geven u graag tips en adviezen en kijken wat wij voor u kunnen betekenen!

Vraag 3: Wanneer iemand fanatiek aan sport doet, heeft hij/zij nooit last van rugpijn.

B: Niet waar 
Zelfs fanatieke sporters hebben wel eens last van rugklachten. Bij sportblessures is er meestal sprake van zogeheten ‘mechanische overbelasting’. De belasting ligt dan hoger dan de belastbaarheid van het lichaam (er wordt meer gevraagd van het lichaam dan het eigenlijk aankan). Dit uit zich dan in klachten aan het bewegingsapparaat (spieren/gewrichten/ botweefsel/banden), bijvoorbeeld in de vorm van rugpijn.

Vraag 4: Een slechte matras kan zorgen voor rugpijn. 

A: Waar
Tijdens het slapen is het belangrijk dat uw rug in een ontspannen en natuurlijke houding ligt, zeker als u rugklachten heeft. 
De meest natuurlijke ligpositie - en daardoor de rug het minst wordt belast – is de zijligging. In deze zijligging moeten uw schouders en bekken voldoende kunnen wegzakken, terwijl uw nek en taille goed ondersteund moeten worden.

Daarnaast is goed ondersteunend hoofdkussen belangrijk. 
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de blog: ‘Nek-, rug- of hoofdpijn na het slapen?’ die geschreven is in samenwerking met onze partner Ligwijzer.nl. 
Vanwege de unieke samenwerking, bieden Fysius en Ligwijzer.nl tevens een speciale actie aan om het Deluxe hoofdkussen en Mikoala Body met korting te bestellen voor een optimale slaaphouding! Zie hiervoor de blog of vraag uw Rugexpert voor meer informatie.

Vraag 5: Wanneer ik rugpijn heb, moet ik alleen maar rust houden.

B: Niet waar
Vroeger werd er aangeraden om rust te houden met rugpijn. Tegenwoordig is het bekend dat het juist ontzettend belangrijk is om in beweging te blijven! Uw rug is gemaakt om te bewegen en bij immobiliteit verzwakken de spieren en duurt het herstel juist langer. Blijf dus vooral in beweging!

Vraag 6: Wat maakt Fysius anders dan andere fysiotherapiepraktijken?

B: Fysius is naast de specialisatie op wervelkolom gerelateerde klachten, een organisatie die naar de gehele mens kijkt en niet alleen naar de rug, waardoor er dus ook andere factoren die meespelen bij de klacht aan het licht komen
Bij Fysius wordt er gezocht naar de oorzaak van de rugklacht. Daarbij kijken wij verder dan alleen de rug. Ter voorbeeld: uw rugklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan vanuit scheefstand van uw bekken.

Daarnaast bekijken wij ook welke lichamelijke problemen invloed kunnen hebben op uw rugklachten. Denk hierbij onder andere aan uw houding, stress en manier van bewegen/werken. Binnen Fysius maken wij de oorzaak van uw klachten inzichtelijk met behulp van het Fysius Diagnostische Stappenplan. Met dit stappenplan worden erg goede resultaten behaald. 

Onze behandelmethoden zijn niet per se exclusief, want ook andere praktijken kunnen deze behandelmethodes aanbieden. Echter zijn alle behandelmethodes die benodigd zijn om uw rugklachten te behandelen, bij ons onder 1 dak te vinden. En mocht er dan toch een behandelmethode nodig zijn die wij niet aanbieden, dan hebben wij verschillende samenwerkingspartners en specialisten waarmee wij nauw samenwerken. 
Daarnaast blijven wij altijd up-to-date van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wervelkolom gerelateerde klachten. Zo hebben wij alle kennis en specialistische behandelapparatuur in huis om u te helpen met de beste zorg en service!

Vraag 7: Wanneer spreken we van chronische rugklachten?

C: Als de klachten langer aanhouden dan 3 maanden 
Rugklachten worden geclassificeerd in 3 categorieën: acuut (0 tot 6 weken), subacuut (7 tot 12 weken) en chronisch (vanaf 3 maanden). Chronisch betekent dus niet – zoals veel mensen denken bij het woord ‘chronisch’-  dat de klachten niet meer overgaan.

Vraag 8: Wanneer spreken we van een chronische indicatie voor Fysiotherapie?

B: De indicatie is chronisch als de aandoening die er is onder een indicatiecode op de lijst Borst valt 
‘Chronische pijn’ betekent dus niet altijd een ‘chronische indicatie’. Zoals beschreven bij vraag 7 is chronische pijn: pijn die langer aanhoud dan 3 maanden. Lees meer hierover in onze blog over Chronische Indicatie.

Vraag 9: Bent u altijd verzekerd voor fysiotherapie?

B: Fysiotherapie wordt vergoed onder de aanvullende verzekering, per verzekering verschilt hoeveel behandelingen er worden vergoed 
Sinds een aantal jaren zit fysiotherapie niet meer in de basisverzekering. Het is dus raadzaam om een aanvullende verzekering naast uw basispakket aan te schaffen. Per verzekering is het verschil groot. Daarom raden wij u altijd aan om goed te kijken hoe u verzekerd bent, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Bent u niet voldoende verzekerd? Dan kan ons Rug Vitaal Pakket u wellicht uitkomst bieden! U betaalt per maand (gedurende 12 maanden) een vast abonnementsbedrag, zodat u exact weet waar u aan toe bent. Lees hier meer over het Rug Vitaal Pakket van Fysius.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uw score

8-9 vragen goed
Super! U heeft veel kennis over uw rug. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat u – ondanks dat u veel weet over rugklachten – u toch last blijft houden. Uiteraard helpen wij u daar graag bij. Wij heten u van harte welkom bij één van onze 28 vestigingen! 

5-7 vragen goed
Het is raadzaam voor u om advies in te winnen bij Fysius over rugklachten. Maak gerust een afspraak voor een gratis (online) Rugadvies om kennis te maken met ons!

0-4 vragen goed 
Het lijkt erop dat wij u kunnen helpen bij het kiezen voor de beste zorg voor u. Stel uw vragen gerust aan onze Cliëntenservice, telefonisch of via de chat. Wij beantwoorden graag uw vragen en werken graag samen met u naar een optimaal behandelresultaat!


Heeft u vragen of bent u benieuwd wat wij kunnen betekenen voor u? Mijn collega's en ik heten u van harte welkom bij één van onze 28 vestigingen voor een gratis Rugadvies. Start u liever direct een behandeltraject door middel van een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van uw klachten? Maak dan een afspraak voor een intake. Wij helpen u graag!

- Brenda Renes