Skip to main content

Rugtips: voorkom rugpijn op vakantie

“Heerlijk die zomervakantie, maar zullen we dichtbij huis blijven zodat we niet zo’n lange zit hebben?”

Rugpijn en vakantie
Page content

Door rugklachten vermijden steeds meer van mijn cliënten vakanties waarbij een lange reis in de auto of in het vliegtuig gemaakt moet worden. Ik hoor vaak dat mensen helemaal niet hebben kunnen ontspannen tijdens hun vakantie door de aanhoudende rugpijn. Dat is zonde van je vakantie en bovendien helemaal niet nodig! Ik geef je graag enkele tips zodat je tóch verder weg kunt gaan tijdens je vakantie.

Rugpijn door zitten

Het is ontzettend belastend voor de rug wanneer je tijdens het reizen lang moet zitten. Wist je dat zitten meer belastend is voor de rug dan liggen of lopen? Voorbeelden van rugklachten na langdurig stilzitten kunnen onder andere zijn:

 • stijfheid in de onderrug;
 • spanning in de billen;
 • uitstralende pijn naar de benen.

De juiste zithouding bij rugpijn

Mijn collega’s en ik krijgen veel vragen over wat de beste lichaamshouding is. Om daar een eerlijk antwoord op te geven: er is niet één specifieke houding die het beste is. Maar… ik kan je wel een aantal tips geven om rekening mee te houden tijdens je vakantie.

 • Blijf je houding tijdens het reizen afwisselen
  Blijf je houding afwisselen door bijvoorbeeld geregeld je bekken te kantelen. Deze afwisselen is belangrijk, daarom zeg ik regelmatig tegen mijn cliënten: ‘je volgende houding is de beste houding!’
   
 • Span afwisselend je buikspieren aan tijdens het reizen
  Probeer regelmatig voor langere tijd de buikspieren licht aan te spannen, dit mag variëren van 10 seconden tot minuten (afhankelijk van wat je kan). Dit vermindert de drukbelasting op de wervels waardoor de kans op een irritatie of overbelasting van de tussenwervelschijven vermindert.

Rugtips: voordat je vertrekt

Als je rugpijn wilt voorkomen, kun je preventief al enkele huiswerkoefeningen doen om de rug wat sterker en losser te maken. Onderstaande rugoefeningen zijn aan te bevelen. 
Let op! Bij deze oefeningen mag je geen pijn ervaren. Is dit wel het geval, dan is het verstandig om je professioneel te laten adviseren door één van onze rugexperts.

 • Rugoefening: bekken kantelen

Ga rechtop zitten. Plaats je voeten stevig op de grond en kantel vervolgens je bekken achterover zodat je rug bol wordt. Kantel je bekken daarna in tegenovergestelde richting zodat je rug hol wordt. Deze oefening kun je tijdens je auto- of vliegreis gemakkelijk uitvoeren. Probeer telkens wanneer je op vakantie op momenten gaat zitten, deze oefening uit te voeren.

 • Rugoefening: hand/knie stabiliteit

Ga op je handen en knieën zitten met je handen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen. Strek nu één been naar achteren of één arm naar voren. Om het wat zwaarder te maken kun je ook één been en één arm tegelijk strekken waarbij je altijd je rechterbeen met linkerarm, of linkerbeen met rechterarm strekt. Herhaal dit in 2 sets van 10 keer rechts en vervolgens 10 keer links.

Rugtips: tijdens de reis:

Bovenstaande rugoefeningen zijn snel en simpel en kun je ook tijdens je verblijf herhalen, bijvoorbeeld aan het strand of in je hotel. Daarnaast kun je tijdens de reis de volgende praktische tips opvolgen om rugpijn zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Blijf in beweging, ook als je zelf auto rijdt
  Om de bloedcirculatie op gang te houden, kun je het beste om de twee uur een pauze inlassen om de benen even te strekken en jezelf los te bewegen. Kun je tijdens de vlucht af en toe opstaan? Doen!
   
 • Drink voldoende water
  Blijf ook voldoende water drinken! Het lichaam geeft vaak pas laat aan dat het dorst heeft, dus help jezelf en een ander herinneren om te blijven drinken. 

Een vakantie zonder rugklachten? Wij helpen je graag!

De oorzaken van rugklachten kunnen zeer uiteenlopen. Mijn collega’s en ik kunnen je tips geven die voor jouw specifieke klachten werken. 

Samen kunnen we voorkomen dat jij rugpijn krijgt op vakantie!

- Kay Woudstra