Skip to main content

Hoofdpijn en nekklachten

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, zoals Migraine, Clusterhoofdpijn en Tension Type Headache. Een aantal hoofdpijnen komt plotseling op in (hevige) aanvallen, maar in sommige gevallen is de hoofdpijn dagelijks aanwezig en kan dit het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Nekpijn
Page content

In deze blog vertel ik graag meer over de verschillende soorten hoofdpijnen die door een Rugexpert behandeld kunnen worden. In de praktijk merk ik dat mensen regelmatig doorlopen met hoofdpijn. Zij omschrijven dit als een klacht waar ze mee moeten leren leven, waarbij er vaak geen link gelegd wordt tussen de hoofdpijn en andere lichamelijke klachten. Daarnaast is er weinig bekend over hoofdpijn en hoe die door een Rugexpert behandeld zou kunnen worden.

Hoofdpijn vanuit de nek

Zoals ik hierboven al heb beschreven bestaan er verschillende soorten hoofdpijn. De soorten hoofdpijn die wij als Rugexperts kunnen behandelen zijn Tension Type Headache (ook wel (spier)spanningshoofdpijn genoemd) en Cervicogene Hoofdpijn. Deze hoofdpijnen worden veroorzaakt door een disfunctie (verstoring) in de nek. In het geval van Migraine kan een Rugexpert je helpen met het verminderen van de intensiteit en de frequentie van de hoofdpijn.

Tension Type Headache is een hoofdpijn die vaak drukkend aanvoelt, waarbij het lijkt alsof er een band om je hoofd zit. De hoofdpijn wordt aan beide kanten van het hoofd ervaren en is niet te provoceren door dagelijkse activiteiten. 
Cervicogene Hoofdpijn is een aanhoudende pijn die uitgelokt kan worden door bewegingen van het hoofd en/of de nek. De hoofdpijn wordt aan één zijde van het hoofd ervaren.

Bij Cervicogene Hoofdpijn kun je je soms ook misselijk en/of duizelig voelen. Ook kun je gevoelig zijn voor licht en/of geluid.

Migraine is een hoofdpijn die uitgelokt kan worden door dagelijkse activiteiten en gematigd tot ernstig beperkend kan zijn. De hoofdpijn is vaak eenzijdig en kan gepaard gaan met auro-symptomen, zoals overgevoeligheid voor geluid en licht. Daarnaast kan het gepaard gaan met misselijkheid en/of overgeven.

Het persoonlijk behandelplan

Wanneer er sprake is van Tension Type Headache of Cervicogene Hoofdpijn kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een Rugexpert. De Rugexpert bekijkt samen met jou je voorgeschiedenis en relevante omstandigheden (anamnese). Er wordt ook gekeken naar mogelijke andere oorzaken van de hoofdpijn zoals stress, koffie- en waterconsumptie en je medicatiegebruik. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Daarna kan beoordeeld worden om welk soort hoofdpijn het gaat en wat de oorzaak is van je hoofdpijn. Middels een persoonlijk behandelplan kun je samen met een Rugexpert werken aan het herstel van je klachten.

Hoofdpijn vanuit het hoofd

Het kan ook zijn dat een hoofdpijn ontstaat vanuit het hoofd. Zo ontstaat bijvoorbeeld een Migraineaanval door een ontregeling in de hersenstam. Ook Clusterhoofdpijn ontstaat vermoedelijk door veranderingen in bepaalde delen van de hersenen die de biologische klok regelen. Clusterhoofdpijnen kunnen wij als Rugexpert helaas niet beïnvloeden. 
Wist je dat je verschillende soorten hoofdpijn tegelijk kunt hebben? Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van Migraine in combinatie met Cervicogene Hoofdpijn.

Meer informatie?

Benieuwd geworden naar onze Rugexperts en wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak dan gerust een afspraak voor een intake. 

Mijn collega’s en ik helpen je graag!