Skip to main content

Fietsen zonder rugpijn

Gastblog

Fietsen zonder rugpijn
Page content

Ik ben Martin Benjamin en ik ben voormalig professioneel baanwielrenner en meerdere malen Nederlands kampioen sprint en keirin. Rugpijn is bij fietsers een veelvoorkomend probleem. Welke vorm van fietsen je ook beoefent (wielrennen, mountainbiken of recreatiefietsen), ik geef je graag enkele tips om te fietsen zonder rugpijn!

Lichaamshouding op de fiets

Tijdens mijn sportcarrière werd er tijdens de trainingen veel aandacht geschonken aan mijn houding op de fiets. Veel rug- en nekklachten ontstaan namelijk door een verkeerde houding. Dat geldt voor de fietssport, maar ook voor het recreatief fietsen op de zondagmiddag. Hieronder geef ik je graag een aantal tips om rugklachten bij het fietsen zoveel mogelijk te voorkomen.

Rugklachten tijdens het fietsen? Lees de belangrijke tips!

  • Blijf bewegen!

    Veel mensen proberen hun rugpijn te verhelpen door middel van rust waarbij ook het fietsen even achterwege wordt gelaten. Maar om rugklachten te voorkomen is het juist heel belangrijk om verschillende houdingen af te wisselen en voldoende te bewegen. Fietsen is daarom juist goed en gezond voor je rug. 

  • Stuur- en zadelhoogte afstellen voorkomen rugklachten

    Zorg dat de hoogte van je stuur en zadel goed is afgesteld naar je lichaam. 
    Laat je adviseren door een professionele fietsenmaker over de juiste verhouding en instellingen van het stuur en zadelhoogte;

  • Krachttraining voor je rug

    Door regelmatig krachttraining te beoefenen, met name gericht op de ‘core’ (de buikspieren en rugspieren), wordt de rug sterker. En daar heb je op de fiets profijt van!  
    Een voorbeeld van een goede core-oefening is planking.

    Oefening: plank

    Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en voeten. Houd dit 20 seconden vast. Herhaal dit 5 keer.

    Let op! Bij deze oefening mag je geen pijn ervaren. Is dit wel het geval, dan is het verstandig om je professioneel te laten adviseren. 

  • Gewenning en conditie

    Tot slot: vaak zijn de eerste klachten een teken dat je lichaam moet wennen aan een nieuwe situatie. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een nieuwe fiets hebt aangeschaft of wanneer je voor het eerst een intensieve fietssport beoefent. Naarmate je meer gewend bent aan het fietsen en je conditie verbetert, nemen de klachten vaak af.

Wat betekent fietsen voor mij?

Als topsporter heb ik mooie successen behaald. Wat betekent sport, vitaliteit en gezondheid voor mij? In het dagelijks leven…. veel, heel veel! Het helpt mij bij meerdere processen, zoals socialiteit, levensvreugde, productiviteit en gezondheid. Daarom wil ik ook optimaal kunnen genieten wanneer ik op de fiets stap en dat gun ik jou ook!
 
Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips een stukje verder heb kunnen helpen. Houd je ondanks mijn tips nog steeds last van rug- of nekklachten bij het fietsen? Dan verwijs ik je graag door naar Fysius Rugexperts. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten, nekpijn en bekkenpijn en kunnen je begeleiden, zodat je snel weer zonder rugpijn kunt genieten van het fietsen!

- Martin Benjamin