Skip to main content

Een goede nachtrust, ook voor je rug

Slapen is van groot belang voor een gezond leven. Wij letten bij (rug) klachten steeds vaker op hoe we zitten, staan en lopen. Maar stilstaan bij hoe wij slapen wordt vaak vergeten, terwijl we toch gemiddeld 1/3 van onze dag, en dus 1/3 van ons leven slapen.

slapen-wakker-worden-zonder-rugpijn
Page content

Waarom slapen wij eigenlijk?

Het belangrijkste doel van slapen is herstel, op zowel het cognitieve, emotionele als lichamelijke vlak. Bij een goede nachtrust kunnen wij beter informatie in ons opnemen en verwerken, evenals beter relativeren en met emoties omgaan. Ons lijf krijgt de kans om uit te rusten en te herstellen van de inspanningen die het gedurende een dag levert. Zo kan je weer fris en uitgerust aan een nieuwe dag beginnen.

De juiste slaaphouding voor je rug

Als je in de juiste slaaphouding ligt zijn de tussenwervelschijven en spieren van je lichaam zo ontspannen dat deze beter kunnen herstellen.

Zo is een buikslaap houding eigenlijk altijd af te raden doordat de nekwervels en nekspieren de gehele nacht in een draaiing liggen en daardoor niet goed kunnen herstellen. Ook een schouder die wegdraait, een heup die doordraait of een been dat te ver opgetrokken is kunnen oorzaken van slecht herstel in de nacht zijn. Daardoor kun je wakker worden met een stijf of pijnlijk gevoel.

Het juiste matras voor jou

Alleen een goede slaaphouding is vaak niet genoeg voor een goed herstel in de nacht. Ook een goed matras en kussen is daar een belangrijk onderdeel van. Het juiste matras helpt je bij het aannemen van de juiste slaaphouding.

Om meer mensen te kunnen helpen met de juiste slaaphouding en de juiste ondersteuning in de nacht, zijn wij als Fysius Rugexperts de samenwerking met Auping aangegaan.

Als Rugexpert leid ik de adviseurs van Auping gaan op en begeleid ik ze vanuit ons vak als fysiotherapeut, zodat zij nog meer kennis van de wervelkolom en mogelijke klachten krijgen. Hierdoor kunnen zij nog beter op maat gemaakt advies geven aan mensen die op zoek zijn naar een passend matras en kussen.

Slaap lekker!