Skip to main content

Cervicogene hoofdpijn: hoe ontstaat hoofdpijn door nekpijn?

Heb je last van hoofdpijn en nekpijn? Dan is de kans groot dat de hoofdpijn veroorzaakt wordt door de nekpijn. Je lost dus beide pijnklachten op door je nekpijn aan te pakken. Deze pijnklacht wordt aangeduid als cervicogene hoofdpijn. In dit artikel lees je meer over de relatie tussen nekpijn en hoofdpijn en wat je ertegen kunt doen.

Nekpijn
Page content

Hoe ontstaat hoofdpijn door nekpijn?

Hoofdpijn door nekpijn ontstaat meestal doordat je nekspieren gespannen zijn. Hierdoor voelt je nek pijnlijk en stijf aan en dit straalt door in je hoofd. De oorzaak ligt dus duidelijk in je nek en dit is ook precies de plek waar je de pijnklachten kunt aanpakken. De mogelijke oorzaken van hoofdpijn door nekpijn zijn: 

  • Lang in een verkeerde werkhouding zitten
  • Overbelasting van je nek
  • Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
  • Stress, overspannenheid of negatieve emoties
  • Weinig bewegen met je nek
  • Verkeerde slaaphouding 
     

Wat te doen tegen cervicogene hoofdpijn

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van je pijnklachten af. Gelukkig verdwijnen deze pijnklachten meestal vanzelf na enkele dagen. Onderzoek de pijnoorzaak zodat je weet waar jouw pijn vandaan komt. Heb je een nachtje in een verkeerde houding geslapen? Dan is de pijn meestal onschuldig en tijdelijk. Is de pijn te wijten aan iets structureels zoals een verkeerde werkhouding of langdurige stress? Pak de oorzaak dan bij de kern aan. Overleg het bijvoorbeeld met je werkgever of met je omgeving. 

Oefeningen tegen cervicogene hoofdpijn

Onderstaande oefeningen kunnen je helpen om bij kortdurende hoofd- en rugpijn de pijn iets te verlichten. Meestal voelt het strekken en rekken van je nek prettig aan. Doe deze oefeningen niet als je veel pijn ervaart.  

Let op: heb je langdurige rugpijn en ben je onder behandeling bij Fysius? Overleg dan met je Rugexpert of onderstaande oefeningen geschikt zijn voor jouw situatie.

Nekpijn vanuit het hoofd

Het is ook mogelijk dat de hoofdpijn zorgt voor nekpijn. Met name spanningshoofdpijn kan zorgen voor nekpijn. De stress en spanning zorgt er dan voor dat de nekpijn verergert. 

Behandeling van cervinogene hoofdpijn

Wil je jouw hoofd- en nekpijn laten behandelen? Fysius is gespecialiseerd in nekpijn en heeft hiermee de kennis in huis om jou op de best mogelijke manier te helpen.