Skip to main content

10 tips voor tuinieren zonder rugpijn

Werken in de tuin is een prima manier om lekker in beweging te zijn. Door het vele spitten, schoffelen en grasmaaien beweeg je eigenlijk constant en daarmee werk je meteen aan je kracht en conditie. Op een juiste manier bewegen is eigenlijk altijd goed om rugpijn te verhelpen en te voorkomen, desondanks kan werken in de tuin behoorlijk belastend zijn voor je rug. Lees onderstaande tips over tuinieren en rugpijn:

Tuinieren met rugpijn
Page content

1. Verdeel je werk 

Probeer de verschillende bewegingen en houdingen goed af te wisselen. Hierdoor verklein je de kans dat je jouw rug overbelast op één plek. Wissel een kwartiertje spitten, een kwartiertje snoeien en een kwartiertje schoffelen af met een kwartiertje pauze tussendoor.

2. Neem voldoende rust

Over die pauze gesproken: als je eenmaal bezig bent, vergeet je snel de tijd. Heb je al rugpijn en wil je toch in de tuin werken? Neem dan voldoende rust tussendoor. Ook als je nog geen rugpijn hebt is het belangrijk om tussendoor even te lunchen of iets te drinken. De verleiding is bovendien groot als je iets wil afronden om tot laat door te gaan. Probeer de klus te verdelen over meerdere dagen om overbelasting te voorkomen. 

3. Goed gereedschap is het halve werk 

Goed tuingerei is niet alleen ingericht op het klaren van de klus, maar ook op ergonomie. Ergonomisch goed ingesteld gereedschap is het halve werk en dus ook halve belasting! Kies voor gereedschap waarbij de handvatten bijvoorbeeld op jouw lengte verstelbaar zijn.  

4. Vraag hulp bij de grote karweien

Doe de grote karweien samen met iemand anders. Alhoewel je misschien de neiging hebt om “het wel even snel zelf te doen”, is het voor grotere klussen vaak verstandiger en gezelliger om samen te tuinieren. 

5. Maak gebruik van een kniematje 

De beste houding is je volgende houding. Gebruik een kniematje zodat je het staan en knielen afwisselt. Het kniematje zorgt er bovendien voor dat je minder snel pijn aan je knieën krijgt, wel zo fijn natuurlijk! 

6. Draag warme kleding op de rug

Tuinier je in de winter of het voor-/ najaar? Dan kan het behoorlijk koud zijn. Zorg ervoor dat je rug goed warm blijft. Doordat je rugspieren warm blijven, is de kans kleiner dat ze verkrampen. 

7. Doe een warming-up met behulp van rugoefeningen. 

Het klinkt misschien vreemd, maar onbewust beweeg je behoorlijk intensief in de tuin. Eigenlijk is het daarom best vreemd dat we wel een warming-up doen voor het sporten, maar bij het tuinieren meteen aan de slag gaan met zware klussen. Loop daarom bijvoorbeeld eerst een rondje door de tuin, pak wat gereedschap bij elkaar of doe eerst de minder intensieve klusjes om warm te worden. 

8. Maak gebruik van een oppottafel

Ga je planten verpotten? Gebruik een hoge tafel als oppottafel. Zo kun je staand je planten verpotten en beter je houding afwisselen. Zitten aan een tafel mag ook, maar voorkom in ieder geval dat je lang moet buigen om de planten te verpotten. 

9. Zet een stoel in de tuin

Natuurlijk staan niet al je planten in potten. Als je iets in de tuin moet doen, kun je ook gewoon een lichte stoel of een krukje meenemen. Zo kun je ook zittend aan het werk, bijvoorbeeld bij het poten van de plantjes.

10. Versterk je rug met oefeningen 

Heb je bovenstaande tips toegepast en ervaar je alsnog matige rugpijn? Probeer dan de kracht in je rug te versterken middels onze huiswerkoefeningen. 

Blijft de rugpijn aanwezig? Neem dan contact op met Fysius. Een Rugexpert gaat graag samen met jou aan de slag zodat je weer snel pijnloos kunt tuinieren!