Bekkeninstabiliteit? Alles wat u moet weten!

Bekkeninstabiliteit is letterlijk het instabiel zijn van de bekken. Dit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten van de bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. Bekkeninstabiliteit komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Maak nu een afspraak

De oorzaak van bekkeninstabiliteit

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die bekkeninstabiliteit veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is een zwangerschap. Maar ook niet-zwangere vrouwen en mannen kunnen te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Dit kan bijvoorbeeld komen door een sportblessure of ongeval.

Bekkeninstabiliteit door zwangerschap

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen wordt veroorzaakt door een verandering in het hormonale patroon. Hierdoor kunnen de botten in het bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Er ontstaat dan meer ruimte voor de baby om bij de geboorte naar buiten te komen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende symptomen van bekkeninstabiliteit zijn:

  • Pijn rondom het stuitje/stuitbeen
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken (rond het schaambeen)
  • Pijn bij het lopen en/of traplopen
  • Moeite bij het staan op één been
  • Pijn bij het omdraaien in bed

Wat kunt u doen bij bekkeninstabiliteit?

Vaak gaat bekkeninstabiliteit na enkele maanden over. Bij langdurige bekkenklachten raden wij u aan om een afspraak te maken bij Fysius om de oorzaak van deze klachten in kaart te brengen. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar uw rugklachten en rugpijn vandaan komen. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld om te werken aan een optimaal behandelresultaat.

Wat kunt u doen bij bekkeninstabiliteit tijdens uw zwangerschap?

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen verdwijnt binnen een aantal maanden na de bevalling, doordat de gewrichtsbanden weer steviger worden. Tot die tijd is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Neem gerust contact op met Fysius voor voorlichting en adviezen.

Meer informatie?

Heeft u nog specifieke vragen over bekkeninstabiliteit? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 - 222 22 27 of maak gebruik van onze live chat! Wij helpen u graag!

Wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Vind een vestiging bij u in de buurt!

Met ruim 30 behandelcentra altijd bij u in de buurt! Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder uw postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 0800 - 222 22 27 (gratis) en maak vandaag nog een afspraak.