Zwanger en bekkenpijn?

Veel vrouwen hebben tijdens of na hun zwangerschap last van rugklachten of bekkenpijn. Persoonlijk vind ik het iedere keer weer een mooie uitdaging om vrouwen tijdens hun zwangerschap te begeleiden bij hun klachten. Wanneer ze door mijn hulp minder klachten ervaren en meer kunnen genieten van hun zwangerschap geeft dat mij veel voldoening!

Waarom komen bekkenklachten bij zwangerschap veel voor?

Tijdens de zwangerschap treden hormonale en lichamelijke veranderingen op. Zo worden de banden en spieren van het bekken onder invloed van hormonen slapper. Hierdoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby tijdens de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Dit is een essentieel proces, maar kan bij sommige vrouwen leiden tot pijn en ongemak tijdens de zwangerschap.

Door de groeiende buik verplaatst het lichaamszwaartepunt, waardoor er kans is op verstoring van de balans van het lichaam. Hierdoor bestaat ook de kans op verhoogde spierspanning in de rug en heupen. Door de relatief snelle toename van het lichaamsgewicht, ontstaat er een extra druk op het bekkenbodem. De spierkracht die nodig is voor de bekkenstabiliteit kan door de snelle lichaamsverandering in korte periode vaak tekort schieten. Met gerichte oefeningen kunnen we dit verbeteren zodat uw lichaam beter in balans blijft.

Symptomen bekkenklachten bij zwangerschap

De meeste vrouwen die bekkenklachten krijgen door de zwangerschap, hebben last van continu aanwezige pijn. Deze pijn bevindt zich vaak rond het bekken:

  • De onderrug;
  • Het stuitje;
  • De buik;
  • Zijkant of achterkant van de billen en/of benen;
  • De liezen;
  • Rond het schaambeen.

Zoals de opsomming hierboven al aangeeft, lopen de klachten vaak erg uiteen en zijn ze niet vergelijkbaar met elkaar. Zo zijn er vrouwen die helemaal geen klachten hebben tijdens de zwangerschap, maar er zijn ook vrouwen die (ernstig) beperkt worden tijdens hun dagelijkse activiteiten.

Behandeling bekkenpijn

Als u wel een van de vrouwen bent met klachten tijdens uw dagelijks leven, dan doet u er goed aan om eens langs te komen bij Fysius. Wij kunnen u tijdens de zwangerschap begeleiden en adviseren over wat wel en niet verstandig is voor u om te doen. Tevens krijgt u van ons gerichte oefeningen waarmee u thuis aan de slag kunt om uw klachten zoveel mogelijk te reduceren. Samen zorgen we er dan voor  dat u zo goed mogelijk lichamelijk blijft functioneren tijdens uw zwangerschap.

Ervaart u ook rugklachten of bekkenpijn? Mijn collega’s en ik kunnen u goed begeleiden, zodat u volop van uw zwangerschap en de periode daarna kunt genieten!

- Priscilla Asbroek