Wanneer spreken we van Chronische Rugpijn?

Fysius Rugexperts heeft al jarenlange ervaring met het behandelen van cliënten met chronische rugpijn. Maar wanneer spreken we eigenlijk van chronische rugpijn? En wanneer dient u in te grijpen bij rugpijn? In onze blog vertellen wij u hier graag meer over.

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Contracten met alle zorgverzekeraars

Fysius heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.
Meer informatie >

Meerdere soorten rugpijn

De ene rugpijn is de andere niet. Rugpijn kan grofweg worden ingedeeld in acute-, subacute- en chronische rugpijn. Hieronder leg ik graag uit wanneer wij spreken van acute-, (subacute-) en chronische rugpijn.

Acute rugpijn (0 tot 6 weken)

Bij acute rugpijn, waarbij de pijn ineens kan ontstaan, omschrijven mensen het vaak als het ‘in de rug schieten’. Wij als fysiotherapeuten spreken van acute rugpijn als deze niet langer duurt dan 6 weken. Acute rugpijn gaat door natuurlijk herstel vaak vanzelf over. De meest voorkomende oorzaken van acute rugpijn ontstaan door een disbalans in wat het lichaam aankan (belastbaarheid) en hoeveel druk iemand uitvoert op zijn of haar lichaam (belasting). Een spierblessure kan het gevolg hiervan zijn, wat onschuldig is en snel geneest. Na 6 weken gaat 90% van de mensen die acute rugpijn hebben ervaren weer klachtenvrij door het leven.

Belangrijk: Acute rugpijn kan ontstaan wanneer:

 • De belasting van de rug hoger is dan de belastbaarheid van de rug;
 • Een te grote belasting bij normale lichamelijke conditie wordt gevraagd;
 • Een normale belasting bij onvoldoende lichamelijke conditie wordt gevraagd;
 • Er onvoldoende conditie van de buik- en rugspieren is;
 • Iemand ‘te weinig’ beweegt;
 • Er een onbewuste stress-spierreactie aanwezig is.

Subacute rugpijn (6 tot 12 weken)

Bij subacute rugpijn is er sprake van rugpijn met een afwijkend beloop. Dat wil zeggen dat de rugpijn niet direct over gaat, zoals bij de acute klacht door het natuurlijke herstel, maar langer aanhoudt. Subacute rugpijn houdt namelijk tussen de 6 tot 12 weken aan. Er is dus sprake van subacute rugpijn wanneer er blijkbaar factoren aanwezig die het herstel van de rug vertragen. Wanneer uw klachten blijven terugkomen, is het sterk aan te raden om eens een afspraak te maken bij ons. U kunt dan voorkomen dat uw klachten chronisch worden.

Chronische rugpijn (12 weken of langer)

We spreken van chronische rugpijn als de klachten langer dan 12 weken (3 maanden) in terugkerende perioden aanwezig zijn. De klachtenvrije perioden worden bij chronische rugpijn steeds korter waardoor er uiteindelijk chronische rugpijn ontstaat. In de laatste jaren is steeds meer aangetoond dat gedrag en lichamelijke processen samenhangen en ervoor kunnen zorgen dat acute rugpijn, chronische rugpijn wordt.

Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk, op de thuissituatie en op het sociale leven. Dat maakt chronische rugpijn zo ernstig. Deze groep ‘chronische rugpijn’ is erg groot: uit de cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten en dus chronische rugpijn!

Belangrijk: Chronische rugpijn kan ontstaan wanneer:

 • Iemand een overmatige spierspanning of hoge lichamelijke stress heeft (bijvoorbeeld het non-stop aanspannen van de schouders);
 • Er sprake is van bewegingsangst (bijvoorbeeld altijd met een holle rug bukken, ook wanneer u iets heel lichts moet oppakken).

Maar ook andere factoren zoals over- en ondergewicht, ongezonde voeding, roken, drinken van alcohol en onregelmatig of te weinig slaap kunnen een rol spelen bij het ontstaan en het telkens terugkeren van rugklachten. 

Fabels rondom chronische rugpijn zijn:

 • Fabel: Belasten van de rug is slecht;
 • Fabel: Pijn is een signaal dat er iets kapot is in het lichaam en daarom bewegen slecht is.

Behandeling chronische rugpijn

Bij Fysius kijken we naar de gehele mens. Zo wordt er niet alleen gekeken naar de klachten, maar ook naar de leefsituatie van de cliënt. Alleen het verhelpen van de klachten is namelijk niet voldoende. Zo kijken mijn collega's en ik bijvoorbeeld ook altijd hoe een cliënt bepaalde dagelijkse handelingen uitvoert. Want wanneer blijkt dat de cliënt altijd met een verkeerde houding de boodschappen in de auto tilt, blijven de rugklachten een terugkerend probleem. En dat willen we voorkomen.

Met het wetenschappelijk onderbouwde Fysius behandelconcept hebben we de afgelopen jaren al meer dan 120.000 cliënten geholpen met hetzelfde doel: een succesvol en blijvend behandelresultaat.

Wilt u een afspraak?

Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en en bekkenklachten. Blijf niet te lang doorlopen met uw klachten en laat een Rugexpert goed naar uw rugklachten kijken. Wilt u eerst kennis maken met Fysius, vraag dan het Gratis Rugadvies aan. Wilt u direct behandeld worden dan kiest u voor een intake. Heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

De kracht van Fysius Rugexperts

 • Expertise & ervaring
 • Wetenschappelijke onderbouwing
 • Unieke behandelmethoden
 • Gespecialiseerde behandelapparatuur
 • Aantoonbaar resultaten lange termijn
 • Patiënt tevredenheid van 98%
 • ZorgkaartNederland score 9,2

Altijd een vestiging bij u in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Vraag nu een Gratis Rugadvies aan!

Je kan bij ons veilig in behandeling.

Om een veilige omgeving te waarborgen houden wij rekening met de maatregelen van het RIVM. Wij helpen je graag.