Waar moet u op letten bij het kiezen van uw zorgverzekering?

Veel verzekerden weten niet wat er uit het aanvullende pakket en wat er vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Weet u wat een restitutiepolis, een naturapolis óf wat uw eigen bijdrage inhoudt? Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat steeds minder verzekerden niet precies weten waar zij voor verzekerd zijn.

Maak een afspraakBel voor info

Contracten met vrijwel alle zorgverzekeraars

Fysius heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.
Meer informatie >

Wij geven u graag 5 tips!

 • Verschil basis- en aanvullende zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een verzekeraar mag niemand weigeren als nieuwe klant, dit is de zogenoemde 'acceptatieplicht'. Een aanvullende zorgverzekering is zoals de term het al zegt, een aanvullende verzekering op uw basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kunt u extra opties nemen zoals de fysiotherapeut, brillen en lenzen, de tandarts en alternatieve zorg. Aanvullende zorg koste extra premie en bestaat er in vele prijsklassen en formaten (verschillend per verzekeraar).

 • Restitutie-, natura of combinatiepolis?

Een basisverzekering bestaat er in 3 varianten: de restitutie, de natura en de combinatiepolis. Maar wat is nu het verschil tussen deze polissen?

1. Restitutiepolis (vergoed volledig): dit is de enige polis waarbij de verzekeraar de rekening van alle zorgaanbieders vergoedt. Het maakt dus niet uit of de verzekeraar wel of geen contract met partij heeft.

2. Naturapolis (vergoed gedeeltelijk): bij een naturapolis is het contract tussen de zorgverzekeraar en de partij wel essentieel. Is er een contract met de zorgaanbieder dan betaalt de verzekeraar rechtstreeks de rekening. Mocht er geen contract zijn, dan moet u zelf de rekening voorschieten of wellicht bijbetalen.

3. Combinatiepolis (vergoed volledig / gedeeltelijk): Sommige verzekeraars maken gebruik van een combinatiepolis. Dit houdt in dat voor sommige zorgaanbieders een naturapolis en voor andere zorgaanbieders een restitutiepolis geldt. Wilt u weten voor welke zorgaanbieders er een natura- of een restitutiepolis geldt? Bekijk dan de poliswaarden van de verzekeraar.

 • Wat zit er in de basisverzekering?

Ieder jaar wordt er door de overheid beslist wat er uiteindelijk in de basisverzekering komt en wat daarvan vergoed wordt. Het komt erop neer dat de belangrijkste zorg in uw basisverzekering is opgenomen, zoals: huisarts, ziekenhuiszorg, ambulance, ziekenhuisverblijf, behandeling door medische specialisten, tandartskosten (voor kinderen tot en met 18 jaar), kraamzorg en verloskundige hulp, fysiotherapie en chronische aandoeningen (tot 18 jaar), geneesmiddelen, wijkverpleging en kosten voor de apotheek. Het is belangrijk om te weten hoeveel behandelingen u vergoed krijgt als u bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut wilt gaan.

 • Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Een eigen risico wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en is alleen van toepassing op de basisverzekering. In 2019 gaat de eigen bijdrage 385,- euro bedragen. U kunt deze eigen risico verhogen tot 885,- euro. Maakt u gebruik van zorg, dan betaalt u de eerste 385,- euro zelf. Gelukkig gelden hier een paar uitzonderingen zoals de huisarts. Een eigen risico is niet van toepassing op de aanvullende verzekering die u wellicht heeft gekozen.

Wat is dan de eigen bijdrage? Een eigen bijdrage is hetgeen wat u bijbetaald in het basispakket zoals voor hulpmiddelen, geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs) of kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van de type zorg. Ook deze hoogte wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.

 • Wat valt er onder het eigen risico?

Een eigen risico hoeft u nooit te betalen voor een bezoekje bij de huisarts. Mocht u na het bezoekje bijvoorbeeld medicatie hebben meegekregen dan kunt u hiervoor wel een rekening ontvangen. In principe geldt dat u wel eigen risico gaat betalen in het geval van zorg buiten de huisarts om, zoals een ziekenhuisopname of een bloedonderzoek. Kosten die er worden gemaakt voor een ambulance of een bezoek aan de spoedeisende hulp gaan wel altijd ten koste van het eigen risico.

Kunnen wij u helpen?

Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en bekkenklachten. Ons advies is om goed na te gaan waar u m.b.t. uw zorg(verzekering) behoefte aan heeft. Blijf daarnaast ook niet te lang doorlopen met uw klachten. Laat een Rugexpert vrijblijvend naar uw klachten kijken. Wilt u eerst kennis maken met Fysius, vraag dan het Gratis Rugadvies aan. Wilt u direct behandeld worden dan kiest u voor een intake.

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Altijd een vestiging bij u in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Vraag nu een Gratis Rugadvies aan!

Wist u dat...

 • U geen verwijzing nodig heeft van uw huisarts
 • Fysius wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering
 • U een persoonlijk en effectief behandelplan op maat ontvangt
 • Fysius al meer dan 120.000 cliënten heeft geholpen
 • Onze cliënten een tevredenheidscijfer geven van 98%
 • U vragen via Whatsapp kunt stellen aan een Rugexpert

“Na 3 jaar rugpijn ben ik eindelijk van mijn klachten af. Ik ben heel blij met de aanpak van Fysius.”
Natasja Walstra, cliënt bij Fysius