Twee miljoen mensen hebben rug- of nekklachten

Nederland telt naar schatting zo'n 2 miljoen mensen met rug- of nekpijn. Volgens recente cijfers welke het RIVM naar buiten heeft gebracht blijkt dat in 2018 ruim 1,1 miljoen vrouwen en bijna 900.000 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend waren.

Wanneer u rug- of nekklachten heeft, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend advies!

Maak een afspraakGratis Rugadvies

De meest voorkomende rugklacht

Over het algemeen hebben vrouwen in alle leeftijdscategorieën vaker last van rug- of nekklachten dan mannen. De rugklacht die een huisarts het vaakste ziet bij mensen is een lage rugpijn zonder uitstraling. Wanneer het gaat om specifieke rugklachten, dan komen de klachten bij een hernia het meeste voor.

Een belangrijk gegeven is dat het aantal klachten toeneemt naarmate de leeftijd stijgt. Zo heeft de doelgroep van 85 jaar of ouder relatief het vaakst last van rugpijn of nekklachten.

Preventief omgaan met rug- of nekpijn

Iedere rug- of nekklacht heeft weer een andere oorzaak en juist daarom is het belangrijk dat er een gespecialiseerde fysiotherapeut met u meedenkt. Graag geven wij enkele handige preventieve tips die u kunnen helpen bij het voorkomen van terugkerende rug- en nekklachten.

 • Beweeg voldoende (en wissel houdingen regelmatig af)
 • Heeft u oefeningen? Blijf deze doen, ook wanneer u geen rugpijn meer ervaart
 • Neem voldoende rust (op tijd naar bed = sta opgewekt op)
 • Let op uw lichaamshouding (tijdens zitten, tillen, lopen, etc.)
 • Vermijd of werk aan stress en andere factoren die uw klachten verergeren

Dus meer bewegen?

Maar dan wel in alle richtingen waarin u kunt bewegen. Ga bijvoorbeeld niet alleen wandelen of naar de sportschool, maar zoek een combinatie op van verschillende activiteiten.

Rugpijn vermijden

Rugpijn is vaak niet te vermijden.. Er bestaan veel mogelijke oorzaken welke de pijn in uw rug kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan het verouderingsproces (slijtage), uw beroep (bijvoorbeeld een stratenmaker of 40 uur per week achter uw bureau).

Mensen gaan over het algemeen steeds vaker (en langer) zitten. Wij zien het denk ik allemaal in onze omgeving: mensen die zich niet kunnen ontdoen van hun mobiele telefoon, meer aan het appen zijn dan sporten in de sportschool, uren achtereen in gebogen houdingen zitten. Herkent u zichzelf hierin?

Zelfinzicht of hulp bij rugpijn

Een goede fysiotherapeutische aanpak is naast dat het de erkende methode om rug- en nekklachten effectief te behandelen is, ook een stukje advies zodat u leert om te gaan met uw lichaam. Wanneer u uzelf kunt corrigeren en kunt aangeven waarom u rugklachten ervaart heeft u kans om rugklachten opnieuw te voorkomen.

Huisartsen geven voornamelijk aan mensen met rug- of nekklachten het advies om in beweging te blijven en door te gaan met dagelijkse activiteiten. Ook uw werk valt hieronder. Maar soms is uw werk(houding) een oorzaak van het in stand houden van uw klachten. Een stukje advies van een gespecialiseerde fysiotherapeut in lichaamshouding, rug, nek- en bekkenklachten kan al enorm veel helpen op korte termijn.

Is Fysius wat voor mij?

Fysius heeft als doel haar cliënten zo goed als mogelijk te laten inzien waar de klachten vandaan komen zodat zij hier preventief mee om kunnen gaan en recidieven kunnen voorkomen. Zo doet u tijdens het behandeltraject gelijk een stukje kennis op over uw eigen lichaam en begrijpt u waarom uw klachten kunnen verergeren en verminderen. Heel waardevol toch?! 💪

Vrijblijvend advies van een Rugexpert

Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en en bekkenklachten. Ons advies is om niet te lang door te blijven lopen met uw klachten. Laat een Rugexpert vrijblijvend naar uw klachten kijken. Wilt u eerst kennis maken met Fysius, vraag dan het Gratis Rugadvies aan. Wilt u direct behandeld worden dan kiest u voor een intake.

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Altijd een vestiging bij u in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Vraag nu een Gratis Rugadvies aan!

Contracten met vrijwel alle zorgverzekeraars

Fysius heeft vrijwel met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.
Meer informatie >

Wist u dat...

 • U geen verwijzing nodig heeft van uw huisarts
 • Fysius wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering
 • U een persoonlijk en effectief behandelplan op maat ontvangt
 • Fysius al meer dan 120.000 cliënten heeft geholpen
 • Onze cliënten een tevredenheidscijfer geven van 98%
 • U vragen via Whatsapp kunt stellen aan een Rugexpert

“Na 3 jaar rugpijn ben ik eindelijk van mijn klachten af. Ik ben heel blij met de aanpak van Fysius.”
Natasja Walstra, cliënt bij Fysius