In mijn blog vertel ik u graag meer over rugspieren en rugpijn. Ook geef ik u graag 8 tips wat u kunt doen bij pijnlijke rugspieren!
Heeft u rugpijn? Dan is het goed mogelijk dat uw rugspieren hiermee te maken hebben. Want wist u dat uw lichaam uit meer dan 600 spieren bestaat? Grote kans dus dat uw spieren mogelijk verband hebben met uw rugpijn.
Het spierenstelsel vind ik erg interessant, maar het is ook een zeer complex systeem. In mijn blog vertel ik u graag meer over rugspieren en rugpijn. Ook geef ik u graag 8 tips wat u kunt doen bij pijnlijke rugspieren!
Alle spieren in het lichaam hebben een unieke functie en zijn essentieel bij iedere beweging die u maakt. Wanneer u niet op de juiste manier beweegt, kunnen uw spieren overbelast raken. Overbelasting komt bijvoorbeeld voor bij (top)sporters, maar ook een (langdurig) verkeerde zithouding of het uitoefenen van een zwaar lichamelijk werk kan overbelasting veroorzaken.
Een voorbeeld van een langdurig verkeerde zithouding is het verkeerd zitten achter uw computer. Wanneer tijdens het computeren uw toetsenbord te ver weg ligt, brengt u vaak automatisch uw hoofd te dicht naar de computer. Hierdoor komt er meer spanning te staan op uw nek-, schouder- en uw lage rugspieren. Wanneer u te lang in deze verkeerde houding zit, kan het voelen alsof uw rug ‘vast’ gaat zitten. Doet u te lange tijd niets aan deze verkeerde zithouding, dan kunt u uiteindelijk nekpijn, schouderpijn of rugklachten krijgen als gevolg van het verkeerd gebruik van uw spieren.
Uw rugspieren worden in de anatomie ook wel ‘musculi dorsi’ genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit ‘de spieren gelegen aan de achterzijde’. De rugspieren zorgen ervoor dat uw rug verschillende bewegingen kan maken, zoals:
Uiteraard zijn het niet alleen de spieren die rugklachten kunnen geven, het is namelijk vaak een combinatie van spieren (myogeen), kapsels (ligamentair) en gewrichten (artrogeen). Wij brengen graag de oorzaak van uw klachten in kaart tijdens de intake.
Wanneer u pijn ervaart bij het bewegen of wanneer u een spier aanspant, dan heeft u mogelijk spierletsel of verhoogde spierspanning (hypertonie) in uw rug. Klachten die vaak voorkomen bij spierletsel zijn:
Bij een gezond beloop duren uw klachten bij overbelasting ongeveer een week. Wanneer u echter te lang met deze klachten door blijft lopen en uw lichaam niet voldoende herstel gunt, kunnen deze klachten chronisch worden. Chronische klachten betekent dat u langer dan 3 maanden aanhoudende klachten heeft. Dit betekent dus niet dat klachten nooit meer over gaan, in tegenstelling tot wat veel mensen denken bij de woorden ‘chronische klachten’.2 Lees ter verduidelijking ook de blog van mijn collega Edwin van de Velden: ‘Wanneer spreken we van chronische rugpijn?’
Hieronder geef ik u graag een aantal tips wat u kunt doen wanneer u pijnlijke (rug)spieren heeft:
Er zijn veel oorzaken en symptomen van spierletsel die kunnen bijdragen aan uw rugpijn. Bij Fysius zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van mensen die klachten ervaren door onder andere spierletsel.
Benieuwd geworden naar onze Rugexperts en wat wij voor u kunnen betekenen? Maak dan gerust een afspraak voor een Gratis Rugadvies om kennis te maken of start direct met het in kaart brengen van de oorzaak van uw klachten door een intake te plannen! Mijn collega’s en ik helpen u graag!
- Patrick Vos
Maak een afspraakGratis Rugadvies
Bronnen:
Rugexpert bij Fysius