Heeft u rugpijn tijdens de menstruatie?

Vaak last van rugpijn tijdens uw menstruatie? In onze blog geef ik u graag 5 tips hoe u rugklachten tijdens uw ongesteldheid zoveel mogelijk kunt tegengaan.

Wanneer u denkt dat u rugpijn of rugklachten door uw menstruatie heeft, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen, zodat uw klachten deskundig behandeld kunnen worden. Twijfelt u over uw klachten? Bel ons via 0800 - 222 22 27

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Contracten met alle zorgverzekeraars

Fysius heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.
Meer informatie >

Verschillende menstruatieklachten

Het maandelijkse 'feestje' brengt helaas voor veel vrouwen menstruatieklachten met zich mee (ook wel primaire dysmenorroe genoemd). Bij onze praktijk in Fysius Amersfoort hoor ik vaak dat de rugpijn erger wordt tijdens de menstruatie. In onze blog leggen wij u graag uit waarom vrouwen vaak last hebben van rugpijn tijdens de menstruatie en geven wij u tips om deze menstruatieklachten zoveel mogelijk tegen te gaan.

Vrijwel iedere vrouw heeft wel eens last van menstruatieklachten. Naast buikpijn ondervinden veel vrouwen ook lage rugpijn, uitstralingspijn, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Bij een klein percentage vrouwen is er sprake van misselijkheid, diarree en/of duizeligheid. De meest hevige menstruatieklachten komen voor bij tieners en twintigers. Naarmate vrouwen ouder worden, nemen de klachten vaak geleidelijk af.

Waarom heb ik rugpijn tijdens de menstruatie?

De exacte oorzaak van menstruatieklachten zoals rugpijn is onbekend. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat een overproductie van het hormoon ‘prostaglandine’ in het baarmoederslijmvlies een veroorzaker is van bijvoorbeeld rugpijn tijdens de menstruatie.

Toename van rugpijn

De hormonen ‘prostaglandines’ regelen verschillende processen in het lichaam. Prostaglandines zorgen er namelijk voor datbloedvaten worden verwijd en vernauwd. De prostaglandines worden ook in werking gezet tijdens bijvoorbeeld een blessure of een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen deze hormonen ook pijn en koorts veroorzaken.

Tijdens de menstruatie worden prostaglandines extra aangemaakt. Vrouwen die meer ongemakken hebben tijdens de menstruatie hebben een hogere hoeveelheid aan vrijgegeven prostaglandines. De prostaglandine kan aanhoudende samentrekkingen van het spierweefsel van de baarmoeder teweegbrengen. Daardoor ontstaat er een grotere rek op de banden en op het bindweefsel van de baarmoeder en vermindert de doorbloeding in dit gebied. Hierdoor treden de zogeheten ‘pijnreceptoren’ in werking en kunt u pijnklachten ervaren, zoals rugpijn. De baarmoeder staat in contact met onderrug en heeft een wederzijdse invloed op elkaar. Door het samentrekken van het spierweefsel in de baarmoeder kunt u daarom een toename in rugpijn ervaren.

5 tips bij rugpijn tijdens de menstruatie

Hieronder geef ik u graag 5 tips die u kunnen helpen om rugpijn tijdens uw menstruatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook kunt u altijd bij mij of mijn collega’s terecht om meer informatie te vragen.

 • Zorg voor voldoende beweging

Door een actieve leefstijl te hanteren is uw lichaam fitter en beter in staat om menstruatieklachten zoals rugpijn op te vangen. Activiteiten zoals wandelen of fietsen verbeteren de doorbloeding in uw buikholte en in de spieren in uw buik en onderrug, waardoor u minder rugpijn zult ervaren.

 • Zorg voor ontspanning

Om de contracties (samentrekkingen) van uw baarmoederweefsel te verminderen, helpt het om zelf zoveel mogelijk de spieren rondom het bekken en de onderrug te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van uw buikademhaling en bewust de spieren van uw billen en buik te ontspannen. Daarnaast kunnen yoga oefeningen of andere ontspanningsoefeningen helpen om uw rug en uw buik te laten ontspannen.

 • Maak gebruik van warmte

Een warme kruik op de buik of onderrug kan helpen ter ontspanning van de spieren. Tevens helpt de warmte ook om de doorbloeding te stimuleren, wat weer invloed heeft op de pijnreceptoren. Die worden door de warmte minder geprikkeld en minder rugklachten geven.

 • Maak eventueel gebruik van pijnmedicatie

Wanneer u rugpijn ervaart tijdens uw menstruatie is het aan te raden om direct bij het begin van uw menstruatie pijnstillers te gaan slikken en niet pas te wachten totdat de pijn er is. Pijnstillers zoals Naproxen en Ibuprofen remmen namelijk de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor de menstruatiepijn direct al wordt geremd en u uiteindelijk minder rugpijn zult ervaren tijdens uw menstruatie.

 • Medical Tape bij menstruatieklachten

Medical Taping is een behandelmethode die bij de fysiotherapie wordt ingezet om het herstel te bevorderen bij klachten. Deze elastische tape kan ook goed worden ingezet bij  menstruatieklachten. De Medical Tape heeft invloed om het onderliggende weefsel. Uw Rugexpert kan de tape aanbrengen, zodat uw doorbloeding wordt gestimuleerd en uw menstruatieklachten verminderen.

Menstruatieklachten laten onderzoeken

Zoals u hierboven heeft gelezen, zijn er veel tips die u zelf kunt toepassen om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van rugpijn tijdens uw menstruatie. Heeft u vragen over de specifieke oefeningen om uw rugpijn tijdens de menstruatie te verminderen of wilt u weten welke aandachtspunten voor u van belang zijn? Fysius helpt u graag!

Wilt u een afspraak?

Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en en bekkenklachten. Blijf niet te lang doorlopen met uw klachten en laat een Rugexpert goed naar uw rugklachten kijken. Wilt u eerst kennis maken met Fysius, vraag dan het Gratis Rugadvies aan. Wilt u direct behandeld worden dan kiest u voor een intake. Heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

 

Altijd een vestiging bij u in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Vraag nu een Gratis Rugadvies aan!

Wist u dat...

 • U geen verwijzing nodig heeft van uw huisarts
 • Fysius wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering
 • U een persoonlijk en effectief behandelplan op maat ontvangt
 • Fysius al meer dan 120.000 cliënten heeft geholpen
 • Onze cliënten een tevredenheidscijfer geven van 98%
 • U vragen via Whatsapp kunt stellen aan een Rugexpert

“Na 3 jaar rugpijn ben ik eindelijk van mijn klachten af. Ik ben heel blij met de aanpak van Fysius.”
Natasja Walstra, cliënt bij Fysius